Könyvcsere, Pagonyfeszt és Reményi József Tamás-emlékest [PROGRAMAJÁNLÓ]

Sántakutya

-

Hogy fér bele egy húsz percnyi történetbe maga az élet? Miért izgalmasabb a valóság az elképzelhetőnél? Hogy lehet a személyes kimondatlannal mindenkihez szólni? A Sántakutya estek során az érdeklődők egyszerre csípik nyakon az igazságot, és utaznak a fantázia világába a vendégek történeteivel. A Sántakutya a zalai Margófeszt állandó programja, ám eljött az idő, hogy Budapesten is beinduljon a mesélés, így havonta várnak a Tompa17-ben, hogy egy estére az igaz történetek kapjanak főszerepet! Első alkalommal velejéig ferencvárosi történeteket hoz a három vendég: 

  • Nagy József a 24.hu újságírója, fradista, aki álmában visszajár ötméteres papírmasé krokodilt gyártani egykori alsós tanítványaihoz
  • Bezerics Dániel a Paletta alapítója, aki nem csak gasztronómiával hanem közösségi élettel tölti meg a Tompa utcát
  • Gerzsényi Bettika, azaz Bettika a tékából - a többit tőle kell hallani.

Mesélő vendégeink hardcore lokálpatrióták, egy közös van mindenki sztorijában: Ferencváros. A személyes történetük hol megható, vicces, tanulságos, szívszorító, kínos vagy épp ciki, majd ti eldöntitek egy ital fölött! Íme, a ferencvárosi (sztori)koktél! 

Mikor? november 23. 18:30 Hol? Tompa 17
Részletek erre>>>

Verzió Filmfesztivál

-

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált 2004-ben az OSA Archívum munkatársai alapították, és 2005 óta a Verzió Film Alapítvány szervezi. Az alapítók célja az volt, hogy az országban elsőként létrehozzanak egy olyan kreatív fórumot nemzetközi dokumentumfilmek számára, mely központi témájának az emberi jogi ügyeket tekinti. A Verzió programjai 19 év alatt több mint 200,000 látogatót vonzottak Budapest, Pécs, Szeged, Kecskemét, Debrecen és Szombathely mozijaiba, és a 2020-ban elindított online streaming oldalnak köszönhetően pedig az országból bárhonnan elérhetővé vált több tucat, a Verzión már vetített film. A 20. Verzió Filmfesztiválon 82 alkotást mutatnak be, melyek közül többet ingyenesen, regisztrációval lehet megtekinteni. Emellett filmposzter- és fotókiállítás, VR alkotások és szakmai programok, mesterkurzusok várják az érdeklődőket.

Mikor? november 22. – november 29. Hol? fővárosi és vidéki mozikban

Részletek erre>>> 

Reményi József Tamás-emlékest az Írók Boltjában

-

„Az embernek az irodalom az élete, és az élete az irodalom”, olvassuk Reményi József Tamás és Darvasi Ferenc sodró-elidőző beszélgetésében, mely e folyamatot ragadja meg: hogyan válik valakinek az életévé az irodalom, s most, a könyv mondataiban, irodalommá az élete. A gyermekkor, az áldozatos anya, a kettős életet élő újságíró apa, majd a felnőttlét ágboga, az előző félszázad társadalmi-politikai-kulturális közege. Egy olyan művelt irodalmár szemén keresztül látunk, aki kritikusként és szerkesztőként mutatja be magát, de aki egész lényével olvasó. Számára a szöveg a legfontosabb, de meghitt viszonyba kerül Hajnóczy Pétertől Sziveri Jánosig számos fontos szerzővel. Hangja hitelesen és elgondolkodtatóan őszinte. Izgalmas belecsöppenni a régi Mozgó Világ forró szerkesztőségi légkörébe, amely lap a különböző irányzatok közötti párbeszéd megteremtését, az eltérő szellemiségek, írásmódok együttélését tűzte ki célul.

A Mindig volt egy szigetem című kötet bemutatóján egyszersmind a november 10-én váratlanul elhunyt Reményi József Tamásra emlékeznek.

Mikor? november 23. 17 óra Hol? Írók Boltja

Részletek erre>>>

A Homo Ludens Project bemutatja: Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan 

-

Hogyan hajszolta a mámort a Jóisten vendéglőjébe Mikszáth Kálmán, Ady Endre és Jókai Mór? Miként cselezte ki a másnaposságot Franz Kafka? Hogyan kerül Csehov Másája egy éjszakai bárba? Milyen szörnyűséggel járhat, ha nem érkezik meg időben a húsleves? Erre és más őrült kérdésekre kaphatsz választ, ha eljössz a Homo Ludens Project kortárs kabaréjára. Játsszák: Szántusz Noémi Noya, Ács Tamás, Szilágyi Szabolcs. Készült Cserna-Szabó András-Darida Benedek azonos című műve nyomán, Cserna néhány hasnovellájával fűszerezve.

Mikor? november 23. 19 óra Hol? K11 Művészeti és Kulturális Központ

Részletek erre>>>

Téli Pagonyfeszt

 -

Téli Pagonyfeszten bemutatkoznak a Pagony legfrissebb karácsonyi könyvújdonságai és játékai, de emellett színpadi programokkal, kézműveskedéssel és kedvezményekkel várják az érdeklődőket.

Mikor? november 26. 10 óra Hol? Marczibányi téri Művelődési Központ

Részletek erre>>>

Könyvcsere a Szatyorban

-

November 26-án az egész nap az olvasásról, az olvasásnépszerűsítésről és könyvekről szól majd a Hadik Házban. A Hadikban és Szatyor Galérián könyvvásárt szerveznek, a Szatyorban pedig könyvcserére biztosítanak lehetőséget. A cserét egy öt héten át tartó gyűjtési akció előzi meg, amihez több 11. kerületi vendéglátóhely, közösségi és kulturális tér, valamint iskola is csatlakozott. Az eseményt felolvasások, illetve open podcast felvétel is színesíti.

Mikor? november 26. 11 óra Hol? Szatyor Bár és Galéria

Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus

A legendás Mozgó Világ főszerkesztője, számos irodalmi paródia szerzője, valamint a Sziveri János Társaság egykori elnöke hetvennégy éves korában, november 10-én hunyt el.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Pozsonyi Pagony]

Az iskolai kötelezőkről mindenkinek megvan a véleménye, de vajon mi számít jó olvasmánynak? Mivel lehet lekötni a gyerekek figyelmét, mivel lehet meghozni az olvasási kedvet és milyen könyvekhez tudnak igazán kapcsolódni? Megkerestük a gyerekkönyvkiadókat, hogy segítsenek nekünk, ajánljanak három olyan könyvet, melyeket szívesen bevinnének az iskolákba - ezúttal Kovács Eszter Pagony-főszerkesztő válaszát olvashatjátok.

...
Hírek

Nagykorú lett a Pagony - A kiadó egész napos rendezvénnyel ünnepel

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...