Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

A Sandman és az Elveszett próféciák írója, Neil Gaiman szerint az írók és a színészek hollywoodi sztrájkja után újra fel kell találni a televíziózást.

vn | 2024. április 18. |

A 2023-ban, öt hónapon át tartó munkabeszüntetés utáni élet volt a legfontosabb téma a Forgatókönyvírók Céhének (WGA) hollywoodi díjátadóján. A testület korábbi elnöke, David Goodman azt mondta, bár „a sztrájk véget ért, a harc folytatódik”. Az esemény kapcsán a Deadline a sorozatkészítés területén szerzett friss tapasztalatairól és a jövőről kérdezte Neil Gaimant is.

Annak mindig lesz munkája, aki izgalmas történeteken dolgozik

Az író egyfelől örömtelinek nevezte, hogy a Netflixen hamarosan elérhető lesz az ő történetéből készült Halott Fiúk Nyomozóiroda. A Sandman készülő 2. évadát „elképesztőnek” mondta és beszámolt arról is, hogy jelenleg az Elveszett próféciák 3. évadán dolgozik.

Kétmillió dollár gyűlt össze az Elveszett próféciák képregényadaptációjára a Kickstarteren
Kétmillió dollár gyűlt össze az Elveszett próféciák képregényadaptációjára a Kickstarteren

Neil Gaiman és Sir Terry Pratchett regényének Colleen Doran által rajzolt feldolgozása a legbőkezűbben támogatott képregény lett a közösségi finanszírozású kreatív ötleteket támogató platform történetében.

Tovább olvasok

Ugyanakkor arra is kitért, hogy megítélése szerint a streaming- és sorozatipar alapvető átalakulás előtt áll. Úgy fogalmazott, az „aranyláznak”, ami a televíziózásban úgy 2019 körül vette kezdetét, és aminek köszönhetően a Sandman 1. évada is elkészülhetett,

mára egyértelműen vége van.

Hogy milyen lesz öt év múlva a sorozatpiac? Erről Gaimannek sejtése sincs, „de azt tudom, hogy az az író, aki képes izgalmas sztorikat kitalálni, akinek van egy nagyszerű története, ami érdekli az embereket, annak lesz munkája, és ez a fontos ‒ különösen a fiatalok számára”.

Mikor és hogyan ért véget a sztrájk?

A forgatókönyvírók érdekképviseleti szervezeteinek 2023 szeptemberében sikerült megegyezniük a filmstúdiókkal és streaming-szolgáltatókkal. A három évre szóló megállapodás értelmében utóbbiak béremeléseket,

valamint kibővített egészségügyi- és nyugdíjjárulékokat biztosítanak produkcióik írói számára.

A stúdiók az írók védelmében a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban is vállaltak bizonyos garanciákat. Ezek szerint képviselőik évente legalább kétszer találkoznak a céh tagjaival, hogy megvitassák az MI-vel kapcsolatos elképzeléseket a filmek fejlesztésében és gyártásában.

Bestseller- és képregényadaptációkkal indul újra Hollywood
Bestseller- és képregényadaptációkkal indul újra Hollywood

A sztrájk beszüntetése után egyből zöld lámpát kapott a Deadpool, a Venom és a Gladiátor folytatása is, de a Colleen Hoover könyvéből készülő film premierjére sem kell már sokat várnunk.

Tovább olvasok

A megállapodás garantálja azt is, hogy a tévés produkciók esetében minimalizálják az írói gárdák létszámát, amelyet ezentúl az évadonkénti epizódszám határoz majd meg, miközben az alkotói minimálbér három év alatt több mint 12 százalékkal emelkedik. Emellett a tévéműsorok és -filmek az Egyesült Államokon kívüli sugárzása után járó jogdíj mértéke is emelkedik, a legnépszerűbb streaming-műsorokért pedig bónuszt fizetnek a filmgyártók.

Forrás: Deadline

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szellemek vagyunk és rejtélyeket oldunk meg – új Neil Gaiman-sorozat a Netflixen

Neil Gaiman és Matt Wagner Halott Fiúk Nyomozóirodájának főhősei nyolc epizódon át derítik fel élők és holtak ügyeit. Mutatjuk az előzetest!

...
Nagy

Gaiman univerzuma szüntelen hódolat a történetmondás gazdag öröksége előtt [Visszapillantó]

2013-ban az Óceán az út végén 15. lett a top50-es listánkon. Visszapillantó-sorozatunk részeként egy-egy hangsúlyos motívumon keresztül nézzük meg, milyen erős szálakkal kötődik a regény Gaiman műveihez és életéhez.

...
Szórakozás

Neil Gaiman adaptálja a cyberpunk ősszövegét

Forgatókönyvíróként már szerzett tapasztalatot a Sandmannel és az Elveszett próféciákkal, most Samuel Delany Nova című regényéből készít sorozatot a Prime-nak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.