Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

A színészcéh közlése szerint a szerződésről szavazó tagok 78 százaléka támogatta a Netflixszel, Disneyvel és a filmes és televíziós producerek szövetségének (AMPTP) más tagjaival kötött megállapodást. A színészcéh szavazati joggal rendelkező tagjainak 38 százaléka adta le voksát - számolt be róla az X-en a SAG-AFTRA, amely 160 ezer színészt és médiában dolgozó más szakembert képvisel.

Az új szerződés fizetésemelést és a streamingtartalmak utáni bónuszt is nyújt a tagoknak.

A színész érdekképviselet szerint a megállapodás értéke a következő három évben több mint egymilliárd dollárra rúg. A céh a filmeknél a mesterséges intelligencia felhasználásának szabályait is lefektette, bár voltak színészek, akik a garanciákat nem tartották kielégítőnek. Fran Dreschner, a SAG-AFTRA elnöke a megállapodás elfogadásával kapcsolatban kiadott közleményében a céh „aranykoráról” írt, és hangsúlyozta, hogy a színészképviselet „soha nem volt még ilyen erős”.

A SAG-AFTRA tagjai júliusban kezdték a sztrájkot, amelynek a nagy stúdiókkal novemberben elért előzetes megállapodás vetett véget, amelynek eredményeként a színészek azonnal felvették a munkát.

Véget ért a hollywoodi sztrájk, a színészek is megegyeztek a filmstúdiókkal
Véget ért a hollywoodi sztrájk, a színészek is megegyeztek a filmstúdiókkal

A több mint fél éve álló produkciók újraindítását már el is kezdték szervezni a gyártók.

Tovább olvasok

A forgatókönyvírók szintén sztrájkoltak ebben az évben. Öthónapos munkabeszüntetésük októberben ért véget, mikor a forgatókönyvírók céhéből (WGA) szavazó tagok 99 százaléka elfogadta az új szerződési feltételeket.

Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók
Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók

Miután az érdekképviseleti szervezeteiknek sikerült megállapodnia a filmstúdiókkal és streaming-szolgáltatókkal, véget ért a május óta tartó sztrájk, és készülhetnek a legújabb filmek és sorozatok szkriptjei.

Tovább olvasok

forgatókönyvírók és színészek sztrájkja rengeteg televíziós és filmes produkciót kényszerített leállásra, a tévécsatornák ismétlésekkel és valóságshow műsorokkal pótolták a hiányzó tartalmakat. A megállapodást a hollywoodi stúdiók is üdvözölték, mint kiemelték, az „történelmi előnyöket és védelmet nyújt”, és elfogadásával az ágazat és az abban dolgozók is erejük teljében térhetnek vissza a munkához.

A hollywoodi produkciókban dolgozó stábtagok, zenészek és sofőrök jövőre kezdenek majd tárgyani új szerződéseikről - emlékeztetett rá a SAG-AFTRA közleménye, amelyben azt is hangsúlyozták, hogy a színészcéh által elért eredmények a többiek alkupozícióit is javíthatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bestseller- és képregényadaptációkkal indul újra Hollywood

A sztrájk beszüntetése után egyből zöld lámpát kapott a Deadpool, a Venom és a Gladiátor folytatása is, de a Colleen Hoover könyvéből készülő film premierjére sem kell már sokat várnunk.

...
Szórakozás

Véget ért a hollywoodi sztrájk, a színészek is megegyeztek a filmstúdiókkal

A több mint fél éve álló produkciók újraindítását már el is kezdték szervezni a gyártók.

...
Hírek

Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók

Miután érdekképviseleti szervezeteiknek sikerült megállapodnia a filmstúdiókkal és streaming-szolgáltatókkal, véget ért a május óta tartó sztrájk, és készülhetnek a legújabb filmek és sorozatok szkriptjei.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.