A Művészetek Fesztiválján várják a kicsiket és a nagyokat Szekszárdon

A Művészetek Fesztiválján várják a kicsiket és a nagyokat Szekszárdon

Szeptember 9. és 11. között. a művészeteké lesz a főszerep Szekszárdon, méghozzá rengeteg izgalmas műsor és foglalkozás kíséretében. 

Könyves Magazin | 2022. szeptember 08. |

Szeretettel várják az érdeklődőket a Babits Mihály Kulturális Központba. A programok ingyenesek.

A teljes program:

SZEPTEMBER 9. (péntek)

MOZI ELŐTÉR:

9:00 A Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás péntektől vasárnapig egész nap megtekinthető a mozi előterében.

Megyeri János keze munkájának köszönhetően most Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati, Mikkamakka és Nagy Zoárd is megelevenedik a szekszárdi Művészetek fesztiválján.

SZÍNHÁZTEREM:

17:00 Kaláka koncert*

20:00 Másnap – Beck és Szűcs

A haza alternatív zene kiemelkedő alakjai, Beck Zoli és Szűcs Krisztián zenés műsora, amelyben Cseh Tamás és Csengey Dénes a ’80-as években a fióknak készült dalait dolgozták fel Csengey Balázs segítségével.

NAGY CSATÁR:

15:00 Simon Márton – rendhagyó irodalomóra

Simon Márton, a népszerű költő, slammer, aki zenei programszervezőként és szövegíróként is dolgozik, ezúttal rendhagyó irodalomórával jelentkezik a szekszárdi Művészetek fesztiválján.

17:00 Sántakutya – beszélgetések

Izgalmas történetek a tolnai dombok öleléséből: a program keretei között a fesztivál minden napján egy órát a helyi igaz történetek bemutatására fordítunk. A beszélgetéseket vezeti: Szabó Dominika.

18:00 Nyáry Krisztián előadása

Az író éppen 10 éve kezdte el barátainak publikálni a Facebookon azt a magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűd sorozatát, amelyből később Így szerettek ők címmel két kötet is született. Szekszárdi műsorában Tolna megye fontos íróit is megidézi.

20:00 Filmvetítés: Trezor (rend.: Bergendy Péter) - magyar történelmi film, thriller

MŰVÉSZETEK HÁZA

18:30 Tóth Viktor jazzkoncert

Tóth Viktor, a többszörösen év jazz zenésze díjjal kitüntetett szaxofonművész, zeneszerző formabontó koncertje.

 

SZEPTEMBER 10. (szombat)

MOZI ELŐTÉR:

9:00 A Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás péntektől vasárnapig egész nap megtekinthető a mozi előterében.

RENDEZVÉNYTEREM:

17:30 Fűszeres Zenekar

A zenekar 2015-ben alakult Dombóváron. A muzsika szeretete élteti a formációt, amely főleg saját instrumentális darabokat ad elő.

20:00 Grecsó-Hrutka koncert

A Libikókára keresztelt koncert/színházi estükön Grecsó Krisztián író és Hrutka Róbert zenész megrázó, felemelő és könnyed családi történetekkel szólítják meg egymást és a nézőket, a családi asztal hangulatát idézve meg.

NAGY CSATÁR:

10:00 Simon Márton – rendhagyó irodalomóra

11:00 Nyáry Krisztián előadása

17:00 Sántakutya – beszélgetések

19:30 Filmvetítés: Örök mozi

Tóth János operatőr-rendező örök érvényű rövidfilm összeállítása 1982-ből.

MŰVÉSZETEK HÁZA:

19:00 Adorjáni Bálint: Capa-est

A fotóriporter személyes és szakmai életéről szóló felolvasó-színházi est keretein belül Adorjáni Bálint színész ad elő szövegrészleteket a Capa által és a róla írt könyvekből.

Mindezt Szőke Barna és Boros Levente, a The Qualitons együttes tagjai színesítik az általuk írt és előadott zenei betétekkel.

 

SZEPTEMBER 11. (vasárnap)

MOZI ELŐTÉR:

9:00 A Négyszögletű Kerek Erdő kiállítás péntektől vasárnapig egész nap megtekinthető a mozi előterében.

MOZI:

11:00 Négyszögletű Kerek Erdő filmvetítés

SZÍNHÁZTEREM:

18:00 Variadance: János Vitéz*

Előzenés táncköltemény két felvonásban.

RENDEZVÉNYTEREM:

10:00 Kárikittyom

Talponjáró, Messzelátó és Hangvarázsló előadásában rendkívül szórakoztató módon keverednek a magyar népmesei elemek a modern kor mindennapi használati eszközeivel.

19:30 Kollár-Klemencz Trió

A Kollár-Klemencz Kamara Trió személyes, intim hangvételű akusztikus koncertje, amelyet alapjaiban határoz meg a természet szeretete.

NAGY CSATÁR:

17:00 Sántakutya – beszélgetések

MŰVÉSZETEK HÁZA:

16:00 Rubányi Anita és a Szekszárdi Gitárkvartett: Babits-Est

Rubányi Anita és a Szekszárdi Gitárkvartett először 2010. november 26-án tartotta közös Babits-estjüket. A költő születésnapjának tiszteletére alkották meg azt a 10 verset és 10 zeneszámot tartalmazó műsort, amelyben minden egyes Babits költeményt a gitárkvartett egy-egy saját szerzeménye követ.

18:00 Sohonyai Attila felolvasó estje

Egy este, ahol a költő beszél versekről, azok keletkezéséről és mondanivalójáról. Nem hétköznapi formában, mégis a hétköznapokról.

PROMÉTHEUSZ PARK*:

10:00 Amatőr zenekarok versenye. Tolnaiak színpadra fel!

*Esőhelyszín Babits rendezvényterem

*A KALÁKA és a VARIDANCE - JÁNOS VITÉZ előadásokra REGISZTRÁCIÓ szükséges, amelyet az alábbiak szerint lehet megtenni: A regisztrációs jegyeket minden nap 14:00-20:00 óra között lehet igényelni a +36 74 529 619-es telefonszámon, vagy a Babits Mihály Kulturális Központ jegypénztárában, melyeket az előadás kezdete előtt legkésőbb 30 perccel kell átvenni.

A Facebook-eseményt itt találod

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Rényi Ádám írásaiból készül színházi előadás

A hosszú élet titka - Túlélési gyakorlatok tizennyolc képben című előadást januárban mutatja be a 6SZÍN.

...
Szórakozás

Latin-amerikai filmnapok, Visky András, olasz könyvillusztrátorok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Fotósorozat az anyasággal járó lelki változásokról, izgalmas latin-amerikai filmek, Visky András-könyvbemutató, zenés irodalmi performansz és Nemes Nagy Ágnes-est a heti programajánlónkban.

...
Szórakozás

Látványosnak és megrendítőnek ígérkezik az új Remarque-adaptáció

Megérkezett az első előzetese a Nyugaton a helyzet változatlan című filmnek, amely Erich Maria Remarque azonos című, háborúellenes klasszikusát dolgozza fel.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!