Rényi Ádám írásaiból készül színházi előadás

Rényi Ádám írásaiból készül színházi előadás

ro | 2022. szeptember 05. |
Rényi Ádám
A bezzeggyerek
21. Század Kiadó, 2022, 208 oldal
-

A hosszú élet titka - Túlélési gyakorlatok tizennyolc képben címen új kortárs magyar színmű bemutatójára készül a 6SZÍN Teátrum. Az előadás alapjául Rényi Ádám novellái szolgálnak, amelyek többsége az Osztálytalálkozó, illetve A bezzeggyerek című kötetekben jelentek meg. A színpadi szöveget a szerző közreműködésével Enyedi Éva készíti el, a rendező Lengyel Andor. A díszlet- és jelmezterveken Ignatovics Krisztina dolgozik. A premiert 2023. január 27-én tartják a Jókai utcai színházban. A tizennyolc különálló, mégis egységet teremtő történet szerepeit mindössze négy színész játssza (Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet, Márton András, Mohai Tamás), akik fejenként átlagosan tíz szerepben mutatkoznak be.

A hosszú élet titka történetei az alkotók ígérete szerint napjaink és a közelmúlt Magyarországán játszódnak, átlagos környezetben, egy lakásban, egy folyosón vagy épp egy éjszakai bárban; hősei pedig a barátaink, a szomszédjaink vagy mi magunk is lehetnének. Az események azonban szinte minden esetben váratlan fordulatot vesznek. A nem ritkán groteszk történetek megmutatják, hogy hogyan találunk kiutat a legabszurdabb helyzetekből is, miközben gyakran elbukunk a hétköznapok küzdelmeiben.

A színpadi mű jobbára Rényi Ádám két eddig megjelent kötetéből válogat, de olyan írás is színpadra kerül, amely sem az Osztálytalálkozóban, sem pedig A bezzeggyerekben nem olvasható. Utóbbi bemutatója a Margón volt, beszámolónk itt olvasható:

Rényi Ádám: Nekem bőven elég, ha sírnak
Rényi Ádám: Nekem bőven elég, ha sírnak

A bezzeggyerek és más felnőttmesék címmel jelent meg Rényi Ádám második novelláskötete (olvass bele), amelyben elgondolkodtató és morbidan vicces történetek váltogatják egymást. A pénteki margós bemutatón szóba kerültek olvasói elvárások, a figyelemzavar műfaji következményei, ahogy az erős női karakterek is.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Kollektív narcizmus, magányjárvány, fake life-jelenség, micro-cheating Rényi Ádám legújabb kötetében

A nagysikerű Osztálytalálkozó után Rényi Ádám újabb felnőttmesékben mutatja meg gyarlóságainkat, vágyainkat, furcsaságainkat és azt, hogy hogyan találunk kiutat a legabszurdabb helyzetekből is, miközben gyakran elbukunk a hétköznapok küzdelmeiben. Olvass bele A bezzeggyerek című kötetbe!

...
Hírek

Rényi Ádám: Minden akkor működik, ha van tétje, és a tét az életünk

Rényi Ádám első könyve, az Osztálytalálkozó bemutatóján kiderült, hogyan lett kommunikációs szakemberből kiadóvezető, majd író, ahogy megtudhattuk azt is, miért halnak meg a hősök és miért könnyű Magyarországon abszurdot írni.

...
Szórakozás

Bábszínházi előadás készült az Előttem az életből

Április 15-én mutatják be az Émile Ajar kultikus könyvéből készült bábelőadást a Hatszín Teátrumban. Az adaptációt Maróthy Anna Zorka rendezte.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle