Kortárs Kínai Könyvklub

-

A Kortárs Kínai Könyvklub rendezvénysorozat célja, hogy közelebb hozza a kortárs kínai írókat és műveiket a magyar olvasókhoz, valamit szakmai és kötetlen beszélgetésekhez biztosítson teret a témában. A könyvklub elindítója és szervezője a több hazai és kínai műfordítói díjjal kitüntetett sinológus-műfordító, Zombory Klára, aki közel két évtizede foglalkozik kortárs kínai művek fordításával és magyarországi népszerűsítésével, az ő nevéhez fűződik többek között Yu Hua (Jü Hua), a Nobel-díjas Mo Yan (Mo Jen), Su Tong (Szu Tung) műveinek a fordítása, valamint a „Kortárs Kínai Írók Adatbázisa” elnevezésű honlap megalapítása. Az első könyvklub témája Yü Hua lesz, akiről Kalmár Éva és M. Nagy Miklós beszélget.

Mikor? Szeptember 15. 18:00 Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Bartók Feszt

-

Workshopok, gyermekprogramok, kerekasztal beszélgetések, nagy- és kisszínpadi koncertek is lesznek az idei Bartók Feszten. Szombaton a Műegyetem rakparton várják az érdeklődőket, ahol többek között lesz hangszerkészítő műhely, fellép majd a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Random Trip, Dés László és a Dresch Duo is.

Mikor? Szeptember 17. 10-től. Hol? Műegyetem rakpart. Facebook-esemény ITT.

Gryllus Vilmos: Ősz szele zümmüg

-

Koncerttel búcsúztatja a nyarat és köszönti az őszt Gryllus Vilmos szombaton a PostART Kulturális Színtér kertjében. “Ősz szele zümmög, aluszik a nyár már,/ Aluhatnál falevél, ha leszállnál. / Aluhatsz falevél, betakar a tél, /Reggel a kacagás az egekig ér. /Aluhatsz falevél, betakar a tél,/ Reggel a kacagás az egekig ér.”

Mikor? Szeptember 17. 10:30 Hol? PostART. Facebook-esemény ITT.

Nem vagyok robot – A szingularitás határain

-

A szingularitás a technológiai fejlődésnek azon pontja, amikor az adott technológia túlnő az ember mentális képességein, és az ember számára nehezen értelmezhetővé, elképzelhetetlenül összetetté válik. A Ludwig Múzeum kiállítása alapvetően napjaink technológia fejlődésének a mindennapi életre gyakorolt erőteljes hatásáról szól. Nem egyszerűen az egyre újabb és fejlettebb médiumok és technikák állnak fókuszában, hanem azok következményei a társadalomban, az egyén életében.

A kiállítás 2022. november 27-ig tekinthető meg.

Mikor? Szeptemer 15. 18:00. Hol? Ludwig Múzeum. Facebook-esemény ITT.

Harry Potter-kvíz

-

Tudod, miért ütögeti magát folyamatosan Dobby? Arra is emlékszel, kik láthatják a thesztrálokat? Gondolkodás nélkül ülnél fel egy Nimbusz 2001-esre? Ha a válasz bármelyik kérdésre igen, akkor Neked is ott a helyed a következő virtuális Harry Potter kvízen! A játék nem csak egyéni, hanem csapatjáték is lesz. Csatlakozz a Roxfort egyik házához és válaszolj helyesen a kérdésekre.

Mikor? Szeptember 18. 20:00 Hol? Online. Facebook-esemény ITT.

Leány gyöngy fülbevalóval

-

A tizenhét éves Griet édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen cselédnek szegődni egy festő, Johannes Vermeer családjához. Az ő történetét meséli el a Tracy Chevalier azonos című regényéből készült filmdráma, amelynek rendezője Peter Webber volt.   A főszerepeket Colin Firth (Johannes Vermeer) és Scarlett Johansson (Griet) játssza. Címét a híres holland festő, Jan Vermeer van Delft azonos nevű festménye után kapta.

Mikor? Szeptember 18. 19:00 Hol? Müpa. Részletek ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Atwood Testamentumok című regényéből is sorozat lesz

A Szolgálólány meséje című sorozatnak a hatodik lesz az utolsó évada, de a kanadai szerző olvasói nem maradnak majd adaptáció nélkül, hiszen a kötet folytatásának tekintett Testamentumokból is sorozatot forgatnak majd.

...
Szórakozás

Alaposan újragondolták az Interjú a vámpírralt - itt az előzetes

A 20. század elejei New Orleansban indul a történet.

...
Szórakozás

A Művészetek Fesztiválján várják a kicsiket és a nagyokat Szekszárdon

Szeptember 9. és 11. között. a művészeteké lesz a főszerep Szekszárdon, méghozzá rengeteg izgalmas műsor és foglalkozás kíséretében.

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében