Henry Ford

Filmre viszik a pert, melyben Henry Ford bocsánatot kért antiszemita írásai miatt

Az iparmágnás lapja zsidóellenes kampányt folytatott, ők adták ki a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét is. 

ki | 2023. november 18. |

A Leviathan Productions nevű gyártócég egész estét filmet készít arról, ahogy Henry Ford erőteljes antiszemita kampányt folytatott az 1920-as években, majd emiatt egy Aaron Sapiro nevű ügyvéd felvette a harcot az iparmágnással. A forgatókönyv Victoria Saker Woeste jogtörténész 2012-es műve (Henry Ford's War on Jews and the Legal Battle Against Hate Speech, a.m. Henry Ford háborúja a zsidókkal szemben és a gyűlöletbeszéd elleni jogi harc) alapján készül, melyet a Stanford University Press adott ki 2012-ben.

Sapiro 1925-ben rágalmazás miatt perelte be Fordot, és az ügyre akkor az egész Egyesült Államok figyelt, hiszen addigra már több közszereplő is nyíltan elítélte az autógyáros propagandatevékenységét.

Ford ugyanis véresszájú antiszemita volt, zsidóellenes nézeteinek pedig saját, különbejáratú platformot teremtett.

Az iparmágnás még 1918-ban megvásárolta a The Dearborn Independent című lapot, ami leginkább antiszemita propagandát terjesztett, lejárató cikkeket és dezinformációt közölt. A lap révén adták ki először a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című pamfletet, mely elterjesztette a zsidó világösszeesküvés elméletét, miszerint a zsidóság a különböző kormányaiba beszivárogva készül átvenni a hatalmat az egész világ fölött. Hiába bizonyították be többször kutatók, hogy a jegyzőkönyv nem valódi dokumentum, még ma is számtalan antiszemita és egyéb, az egész világon terjedő összeesküvéselmélet ezen alapul. Ezután a Dearborn Independent kiadta még a Henry Ford zsidóellenes írásait összegyűjtő, négykötetes A nemzetközi zsidó – a világ legfőbb problémája című művet is.

Az ügy nagyon kínos volt Fordnak, hiszen addigra fontos, politikusokkal is kapcsolatban álló szereplője volt a közéletnek, de sem vagyona, sem hatalma nem tudta befolyásolni a per végkimenetelét, ráadásul a bevételein is meglátszott a kár. A bíróság végül 1927-ben arra kötelezte Fordot, hogy szüntesse meg a lapot, és kérjen bocsánatot gyűlöletkeltő kijelentései miatt. Így aztán Ford kénytelen volt egy nyílt levélben visszavonni antiszemita nézeteit, melyet Sigmund Livingstonnak, a Rágalmazásellenes Liga elnökének címzett. (Ettől persze továbbra is gyűlölte a zsidókat, olyannyira, hogy 1938-ban a náci Németország is kitüntette.)

„Aaron Sapiro bátor harca Henry Ford féktelen antiszemitizmusa és lapja becsületsértő kirohanásai sajnos ma is ugyanolyan releváns, mint száz éve. A jelenünk megköveteli, hogy olyanok történeteit mondjuk el, akik bátran szembeszálltak a zsidóellenességgel, az összeesküvéselméletekkel és dezinformció ellen,” mondta a projektről a Leviathan társalapítója, Ben Cosgrove producer.

(Deadline)

Fotó: thehenryford.com

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Véget ért a hollywoodi sztrájk, a színészek is megegyeztek a filmstúdiókkal

A több mint fél éve álló produkciók újraindítását már el is kezdték szervezni a gyártók.

...
Hírek

A Magyarázat mindenre két díjat is nyert a Chicagói Filmfesztiválon

Reisz Gábor filmje kapta a legjobb nemzetközi nagyjátékfilm és a legjobb forgatókönyv díját.

...
Szórakozás

Scorsese nem tudott mit kezdeni az indiánokkal, inkább forgatott egy újabb filmet az árulásról

A Megfojtott virágok az olajból meggazdagodó oszázsok elleni gyilkosságsorozatot tárja fel, Scorsesénél viszont az őslakosok inkább csak hátteret nyújtanak ahhoz, hogy újra kedvenc témájával foglalkozzon. Megnéztük a filmet, és utánajártunk a történelmi háttérnek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!