Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. Stílszerűen ezzel az idézettel kezdődik a Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, és amely január 1-je óta nálunk is elérhető az HBO GO-n. A különleges Harry Potter-különkiadás valódi időutazás, amelyből rengeteg minden kiderül arról, hogyan élték meg annak idején a forgatást és a sikert a főszereplőket alakító színészek.

Forgách Kinga | 2022. január 06. |

London, Tower Bridge, karácsonyi díszkivilágítás. Emma Watson (Hermione) egy antikváriumban régi könyvek között válogat. Robbie Coltrane (Hagrid) épp megkapja a cappuccinóját egy hangulatos kávézóban. Matthew Lewis (Neville) egy fekete taxiban ül egy nagy rakás becsomagolt karácsonyi ajándék kíséretében. A roxforti inga leng, a Big Ben harangja megkondul és váratlanul mindhárman egy levélre bukkannak, amely egyenesen a Roxfortból érkezett. A borítékban meghívót találnak, amely a Harry Potter 20. évfordulójának megünneplésére invitálja őket. Pár pillanat és máris a 9 és ¾-ik vágányon találjuk magunkat, ahol már benn is áll a Roxfort Expressz, hogy – akár egy osztálytalálkozón – a színészekkel együtt sok-sok év után végre visszatérhessünk az iskolába, ahol annak idején elkezdődött a varázslat. A vonat siklik az angol tájban, feltűnnek a kastély tornyai, majd megszólal John Williams legendás zenéje és máris újra ott érezzük magunkat Harry Potter világában.

20 éve láthattuk a mozikban az elsőt, 10 éve az utolsót - Adaptációs különbségek a Harry Potter-univerzumban
20 éve láthattuk a mozikban az elsőt, 10 éve az utolsót - Adaptációs különbségek a Harry Potter-univerzumban

A karantén éve nagyszerű lehetőség volt arra, hogy újra elővegyem a Harry Potter- könyveimet, és minden elolvasott kötet után megnézzem az abból készült filmadaptációt is. Most a legfontosabb különbségeket gyűjtöttük egybe a 20. évfordulóra.

Tovább olvasok

-

Ahogy az a fentiekből is kitűnhet, a Harry Potter 20. évfordulójára készült Visszatérés Roxfortba sok-sok játékos ötlettel és csodás vizuális elemmel idézi meg J.K. Rowling és a Harry Potter-filmek rendezői által felépített varázslóvilág hangulatát. A különkiadást áthatja a legjobb értelemben vett nosztalgia és ez nagyon is jóleső, hiszen a legtöbb Harry Potter-rajongó örökké visszavágyik J.K. Rowling mágikus univerzumába.

20 éve jelent meg Magyarországon a Harry Potter - Ez J.K. Rowling meseszerű története
20 éve jelent meg Magyarországon a Harry Potter - Ez J.K. Rowling meseszerű története
Tovább olvasok

A Visszatérés Roxfortba elsősorban és leginkább a filmekről, a forgatási munkálatokról szól, és ez így van rendjén, hiszen most az adaptáció évfordulóját ünnepeljük. Talán ez lehetett az oka annak is, hogy maga J.K. Rowling csak néhány régebbi felvétel erejéig szerepelt a filmben, a spekulációkkal ellentétben azonban valójában megkeresték őt a különkiadás készítői, ő volt az, aki nemet mondott a szereplésre. Bár emiatt bizonyára sokan csalódottak, a kultikussá vált filmek háttérmunkálatairól és kulisszatitkairól rengeteg érdekesség kiderül, ahogy a színészek megéléseiről és a köztük lévő dinamikákról is, és talán nem is nagy baj, hogy a filmek készítői voltak most kicsit középpontban.

-

A filmet négy fejezetre osztották és mindegyikben két-két részt mutatnak be, így a színészekkel együtt mi is visszaemlékezhetünk arra, hogyan nőttek fel a szemünk láttára a Harry Potter gyerekszereplői. A képernyőn láthatjuk az egyes filmek rendezőit is, Chris Colombust, Alfonso Cuarónt, Mike Newellt és David Yatest, akik mind mesélnek arról, hogyan építették fel a Harry Potter világát és milyen koncepciókkal vágtak neki az egyes filmeknek. Közben a színészek közti találkozásoknak is tanúi vagyunk, akik a filmek díszletei közt beszélgetnek. Bejárjuk velük a roxforti nagytermet, Dumbledore szobáját, a Gringotts varázslóbankot, az Odút, Piton bájitaltantermét és a Griffendél klubhelyiségét. Megtudjuk többek közt, hogy ők mikor találkoztak először a Harry Potter-könyvekkel, hogyan zajlott a casting, mennyire azonosultak a karaktereikkel, vagy hogy miként érezték magukat a forgatásokon. A legizgalmasabbak talán az utóbbi részek, illetve azok a forgatási felvételek, amiken láthatjuk, milyen volt a hangulat vagy hogyan birkóztak meg a színészek egy-egy nehezebb feladattal, például a hetedik rész táncos jelenetével, vagy Hermione és Ron a csókjelenetével.

PODCAST: A 20 éves Harry Potterről beszélgettünk Orvos-Tóth Noémival és Ott Annával
PODCAST: A 20 éves Harry Potterről beszélgettünk Orvos-Tóth Noémival és Ott Annával
Tovább olvasok

-

A képernyőről egy olyan színészgárda köszön vissza, akikből tíz év alatt egy nagy, szerető család lett. Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint közös emlékezése nagyon őszinte és sokszor egészen megható. De az is szívmelengető, ahogyan beszélnek a nagy színészekről, akikkel együtt dolgozhattak az évek során, akik mellett felnőttek. Meg is jelennek a filmben jó páran a központi karakterek közül, a Hagridot alakító Robbie Coltrane jelenléte, mondatai egészen megindítóak, Gary Oldmant (Sirius Black) szintén nagyon jó viszontlátni, de a negatív szereplőket alakító színészekről, Jason Isaacsről (Lucius Malfoy), Ralph Fiennesről (Voldemort) és Helena Bonham Carterről (Bellatrix Lestrange) is nagyon sok érdekesség kiderül. A filmben méltó módon megemlékeznek azokról is, akik már nem lehettek ott ezen a találkozón: mások mellett Richard Harris (Dumbledore), Richard Griffiths (Mr. Dursley), John Hurt (Ollivander), Helen McCrory (Narcissa Malfoy) és Alan Rickman (Perselus Piton) színészi nagyságáról is szó esik.

-

Összességében – a néhány becsúszott baki ellenére is – nagyon jó, hogy a Visszatérés a Roxfortba elkészülhetett, hogy újra együtt láthattuk a színészgárdát, és hogy jó pár év távolságból megtudhattuk tőlük, hogyan élték meg azt a tíz évet, amely örökre megváltoztatta az életüket. A különkiadás szerencsére nem lett szirupos, az egész időszaknak nemcsak a jó és izgalmas, hanem a nehéz oldalairól is szó esik, például arról, hogy a főszereplőknek mennyire nem volt könnyű időnként megbirkózni az ismertséggel, vagy azzal, hogy az identitásuk végleg összefonódott a Harry Potter karaktereivel. Megható viszont látni azt a szövetséget, amely kialakult hármójuk közt, úgy tűnik, a közösen eltöltött gyerekkor a varázsvilágban ugyanolyan erős kapcsot teremtett köztük, mint ami Harry, Ron és Hermione közt volt a könyvekben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Antiszemita koboldábrázolással vádolják Rowlingot a Harry Potter-filmek miatt

A Harry Potter világában megjelenő koboldok ábrázolását már korábban is kritizálták azzal, hogy antiszemita zsidósztereotípiákat testesít meg. Ezzel szemben áll az a tény, hogy Rowling rendszeresen kiáll a zsidók mellett és az antiszemitizmus ellen. Az ellentmondásos helyzet megértéséhez valószínűleg a középkorig vissza kell tekintenünk.

...
Szórakozás

A Harry Potter különkiadásban sikerült összekeverni az Emmákat

Egy rajongó szúrta ki a tévedést, a Twitteren azóta arról folyik a vita, vajon nem szándékosan hibáztak-e a készítők.

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot