Szívünk rajta - Ezekkel a könyvekkel vágj neki a sulinak!

Szívünk rajta - Ezekkel a könyvekkel vágj neki a sulinak!

Hamarosan becsöngetnek az iskolákban, ami mérföldkő sok gyerek életében. Éppen ezért most olyan könyveket választottunk ki a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek segíthetnek az első iskolai napokban, hetekben.

ro | 2021. augusztus 31. |

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok

Janikovszky Éva
Már iskolás vagyok
Móra, 2021, 52 oldal
-

Ritka érzékenységgel tapintott rá Janikovszky Éva azokra a neuralgikus pontokra, amelyek meghatározóak egy gyerek életében. Az iskolakezdés épp ilyen, hiszen a büszkeség keveredik az ismeretlentől való félelemmel, ráadásul benne van a búcsú a már megszokott régitől, és az izgalom, amelyet csak egy új kaland rejthet magában. "Van, amikor szeretek iskolába járni, és van, amikor nem" - mondja a legnagyobb természetességel Janikovszky narrátora, és ugyanez a keresetlen hang jellemzi a kötetet, amely több generációnyi gyereknek adott már bátorságot az első napokhoz. A könyvet Réber László illusztrálta.

Libby Deutsch: Hogyan működik a világ?

Libby Deutsch
Hogyan működik a világ?
Ford.: Nyuli Kinga, Scolar, 2020, 48 oldal
-

A "miért?" korszak után biztosan van egy "hogyan?" korszak is, csak az már azért nem vésődött be olyan mélyen a szülők emlékezetébe, mert a kisiskolás korosztály számára viszonylag sok olyan könyv létezik, ami tele van válaszokkal. Ezek közé tartozik például Libby Deutsch kötete, ami elsőre totál hétköznapinak tűnő kérdésekre keresi a választ (például: hogyan készül a könyv vagy épp a csoki? vagy hogyan lesz a farmernadrág?), amelyek megválaszolása ugyanakkor nem biztos, hogy mindenkinek kapásból menne.

Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló

Háy János
Alfabéta és a negyvennégy rabló
Manó Könyvek, 2018, 128 oldal
-

Háy János mesés ábécéskönyvében minden egyes szoba egy-egy betűt rejt, és ahhoz, hogy mi is igazi beavatottakká váljunk, meg kell ismerkednünk valamenyiükkel. Az író korábban azt mesélte, hogy voltak olyan betűk, amelyekhez nem volt egyértelmű, hogy milyen állatot rendeljen: "így került például a könyvbe a Jeti, amiről rögtön meg kellett írni, hogy nem ipszilonnal írják a nevét, hiába az ipszilon őrzésével van megbízva. Végül ebből a helyesírási deficitből kerekedett történet. Az az igazság, hogy amikor megtaláltam a hangvételt, meg hogy ezek az állatok betűőrök, meg persze a társasházat mint helyszínt, már eléggé gördültek a dolgok." A könyvet Maros Krisztina illusztrálta.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a világ legfontosabb repülő hatlábúiról szól a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás augusztusban Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn című könyvére esett.

...
Szívünk rajta

Marie Pavlenko: Az életem minden egyes pillanata hat az írásra

Marie Pavlenko Akár egy kismadár című regényének hősét szörnyű baleset éri, ennek következtében pedig amputálni kell a karját. A testi-lelki felépülés krónikáját, amelyben a lánynak újra kell értékelnie mindent, amit addig magáról, a családjáról és összességében az életéről gondolt, egy valós eset inspirálta. Interjú.

...
Szívünk rajta

Három könyv a páratlan, vicces és feledhetetlen barátságokról

Egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve – írtuk a hónap elején, amikor kiderült, hogy a holland Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című kötete lett a júniusi Szívünk rajta fókuszpontja. Mostani összeállításunkba három olyan könyvet választottunk, amelyeknek a barátság nem deklarált témája, viszont tagadhatatlanul fontos motívuma.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]