Szívünk rajta - Ezekkel a könyvekkel vágj neki a sulinak!

Szívünk rajta - Ezekkel a könyvekkel vágj neki a sulinak!

Hamarosan becsöngetnek az iskolákban, ami mérföldkő sok gyerek életében. Éppen ezért most olyan könyveket választottunk ki a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek segíthetnek az első iskolai napokban, hetekben.

ro | 2021. augusztus 31. |

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok

Janikovszky Éva
Már iskolás vagyok
Móra, 2021, 52 oldal
-

Ritka érzékenységgel tapintott rá Janikovszky Éva azokra a neuralgikus pontokra, amelyek meghatározóak egy gyerek életében. Az iskolakezdés épp ilyen, hiszen a büszkeség keveredik az ismeretlentől való félelemmel, ráadásul benne van a búcsú a már megszokott régitől, és az izgalom, amelyet csak egy új kaland rejthet magában. "Van, amikor szeretek iskolába járni, és van, amikor nem" - mondja a legnagyobb természetességel Janikovszky narrátora, és ugyanez a keresetlen hang jellemzi a kötetet, amely több generációnyi gyereknek adott már bátorságot az első napokhoz. A könyvet Réber László illusztrálta.

Libby Deutsch: Hogyan működik a világ?

Libby Deutsch
Hogyan működik a világ?
Ford.: Nyuli Kinga, Scolar, 2020, 48 oldal
-

A "miért?" korszak után biztosan van egy "hogyan?" korszak is, csak az már azért nem vésődött be olyan mélyen a szülők emlékezetébe, mert a kisiskolás korosztály számára viszonylag sok olyan könyv létezik, ami tele van válaszokkal. Ezek közé tartozik például Libby Deutsch kötete, ami elsőre totál hétköznapinak tűnő kérdésekre keresi a választ (például: hogyan készül a könyv vagy épp a csoki? vagy hogyan lesz a farmernadrág?), amelyek megválaszolása ugyanakkor nem biztos, hogy mindenkinek kapásból menne.

Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló

Háy János
Alfabéta és a negyvennégy rabló
Manó Könyvek, 2018, 128 oldal
-

Háy János mesés ábécéskönyvében minden egyes szoba egy-egy betűt rejt, és ahhoz, hogy mi is igazi beavatottakká váljunk, meg kell ismerkednünk valamenyiükkel. Az író korábban azt mesélte, hogy voltak olyan betűk, amelyekhez nem volt egyértelmű, hogy milyen állatot rendeljen: "így került például a könyvbe a Jeti, amiről rögtön meg kellett írni, hogy nem ipszilonnal írják a nevét, hiába az ipszilon őrzésével van megbízva. Végül ebből a helyesírási deficitből kerekedett történet. Az az igazság, hogy amikor megtaláltam a hangvételt, meg hogy ezek az állatok betűőrök, meg persze a társasházat mint helyszínt, már eléggé gördültek a dolgok." A könyvet Maros Krisztina illusztrálta.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a világ legfontosabb repülő hatlábúiról szól a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás augusztusban Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn című könyvére esett.

...
Szívünk rajta

Marie Pavlenko: Az életem minden egyes pillanata hat az írásra

Marie Pavlenko Akár egy kismadár című regényének hősét szörnyű baleset éri, ennek következtében pedig amputálni kell a karját. A testi-lelki felépülés krónikáját, amelyben a lánynak újra kell értékelnie mindent, amit addig magáról, a családjáról és összességében az életéről gondolt, egy valós eset inspirálta. Interjú.

...
Szívünk rajta

Három könyv a páratlan, vicces és feledhetetlen barátságokról

Egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve – írtuk a hónap elején, amikor kiderült, hogy a holland Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című kötete lett a júniusi Szívünk rajta fókuszpontja. Mostani összeállításunkba három olyan könyvet választottunk, amelyeknek a barátság nem deklarált témája, viszont tagadhatatlanul fontos motívuma.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét