Szívünk rajta: A könyv, ami még kíváncsibbá tesz

Szívünk rajta: A könyv, ami még kíváncsibbá tesz

.konyvesblog. | 2019. április 28. |

Fotó: Valuska Gábor

A világ működésének titkait magyarázza el a Szívünk rajta áprilisi kiemelt könyve, a Hogyan működik a világ?, amelyről a hónap értékelője, Szél Dávid korábban azt mondta, hogy olyan témákat boncolgat, melyek elsőre magától értetődőnek tűnnek, de közben egyáltalán nem azok, a kötetből pedig nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is sokat tanulhatnak. Szél Dávidot arra kértük, meséljen bővebben kicsit a könyvről - most az ő írását olvashatjátok.

Libby Deutsch: Hogyan működik a világ?, ill.: Valpuri Kerttula

Fordította: Nyuli Kinga, Scolar, 2019, 48 oldal, 3999 HUF

 

Élünk egy világban, használjuk annak természetes kincseit és kitalálunk csomó új, természetes és kevésbé természetes, no meg teljesen természetellenes kincset, de arról nem nagyon tudunk, vagy legalábbis nem nagyon tudatosítjuk magunkban, hogy ezek a dolgok hogyan is működnek, ezeket a dolgokat, kik működtetik annak érdekében, hogy mi ezeket használni tudjuk.

A Hogyan működik a világ? című könyv titkon arról szól, hogy ne élősködők legyünk a bolygónkon, hanem tudatos és értő szimbiózisban éljünk. Mindezt cukin, okosan, kreatívan, toleránsan, érzékenyítve, és semmiképpen sem agymosóan, bűntudatkeltően, moralizálva teszi - egyszerűen csak bemutatja a világot.

A könyv ennek megfelelően alkalmas arra is, hogy csak úgy lapozgassa a gyerekünk, velünk együtt vagy egyedül, és arra is, hogy akár már magának olvassa vagy mi olvassuk neki. Ez utóbbi talán a legjobb, mert így legalább mi, szülők is tanulunk valamit abból, amibe a gyerekünket szeretnénk szocializálni.

És hát biztos vagyok abban, hogy a könyv befejezését követően az értő és érzékeny gyerekünk sokkal inkább értékelni fogja a természet kincseit és nem fogja természetesnek venni azt, hogy ezek örökké lesznek, ugyanakkor az ember találmányaival kapcsolatban nyitottabb és kíváncsibb lesz, mint a könyv elolvasása előtt. Ez persze akár lehetne kellemetlen is, de hát nehogy az legyen, mert egy kíváncsi gyerek a legjobb gyerek!

Így aztán a Hogyan működik a világ? című könyvön átesett, de még mindig kíváncsi gyerekek, és velük együtt remélhetőleg mi, szintén kíváncsivá váló szülők is meg fogjuk érteni, hogy mi csak a folyamat egyik végén vagyunk. De ahhoz például, hogy ott legyen a boltban a banán, a számítógépen az internet, a villanykörtében a fény, a csapban a víz, a könyvben a papír, a kocsinkban a benzin, ahhoz bizony korábban is lennie kell valamiknek és valakiknek. Hát ezeket a valamiket és valakikeket mutatja be és magyarázza meg nekünk ez a könyv.

Szél Dávid: Egy apa nem csak akkor tud bánni a gyerekkel, ha az már tud focizni

(Fotó: Valuska Gábor)Szél Dávid családi és párkapcsolati szakpszichológus 2012 óta vezeti blogját Apapara néven, három éve pedig azonos címmel jelent meg könyve az apaképről és az apaságról. Elkötelezett híve a nők és az anyák egyenjogúságának, a férfiak és az apák emancipációjának. Idén...

Az pedig már csak egy apró kis (dehogy apró kis) hab a tortán, hogy a könyv apró kis (tényleg apró kis) figurái éppen olyan sokfélék, mint amilyenek az emberek úgy egyébként is. Ilyen szeműek és olyan szeműek, ilyen bőrűek, olyan bőrűek és amolyan bőrűek, egyértelmű hajszínűek és meghökkentő hajszínűek, két lábon a földön járóak és kerekesszékben ülők. Minderről viszont nem szól a könyv, ez csak úgy ott van a lapokon, mert hiszen ez a legtermészetesebb dolog a világon. Az, hogy sokfélék azok az emberek, akik működtetik annak érdekében ezt a világot, hogy utána a legalább olyan sokféle emberek használhassák.

Hát kell ennél több érv azért, hogy miért a Hogyan működik a világ? lett 2019 áprilisának gyerekkönyve?

Szerző: Szél Dávid

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.