5 tipp, hogy ne szippantson be a szerencsejáték

5 tipp, hogy ne szippantson be a szerencsejáték

A szerencsejátékozás szuper kikapcsolódás tud lenni, de sajnos nagyon hajlamos beszippantani az embert, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy teljesen rabul ejtett. Ez persze nem a játék hibája: nagyrészt rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e tartani az egészséges mértéket. Ez egyeseknek könnyen megy, másoknak jóval nehezebben.

Promóció |

Az online kaszinó intézményének megjelenése óta minden eddiginél szélesebb körben érhetők el a szerencsejátékok. Már nem kell egy kaszinóig sem elsétálni, hogy az ember feltehesse a pénzét ruletten, Black Jacken, pókeren stb. Elég egy alkalmazás, és máris lehetőségek széles tárháza áll előttünk. Ez egyrészről jó, másrészt azonban megvan az az árnyoldala is, hogy viszonylag könnyen eshet áldozatul az ember a szerencsejáték-függőségnek. Hogy ezt elkerüld, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Ezt teheted, hogy megtartsd az egészséges mértéket:

  • Legyen egy fix kereted! A legtöbb súlyos eset abból adódik, hogy az érintettek nem tudnak maguknak megálljt parancsolni, minden pénzüket felteszik, csak hogy végre nyerjenek – nem ismerve fel azt a tényt, hogy még a nyereménnyel együtt is jelentős mínuszban vannak. Ezt úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha meghatározol magadnak egy havi fix keretet, amin belül játszhatsz. Mindegy, mekkora az összeg, nem lépheted át, addig tudsz játszani, amíg az ki nem merül – nincs pótlás!
  • Korlátozd magad időben! Az online kaszinóknál az a legnagyobb probléma, hogy bárhol, bármikor lehet játszani, mivel csak egy okostelefonra és egy appra van szükség hozzá. Így nincs meg az a limit, hogy csak a szabadidejét töltheti az ember a kaszinóban – az igazi függők akár munka közben is tudnak rá időt lopni. Ezért fontos, hogy állíts fel magadnak egy idősávot, amikor játszhatsz, és ezen kívül ne is lépj be az alkalmazásba!
  • Ne játssz nagyban! Igaz, sok kicsi sokra megy, de az ember akkor hajlamos igazán elveszteni a fejét és kontroll nélkül játszani, ha sokat bukik egyszerre. Ez ellen úgy lehet a legjobban védekezni, ha nem teszel nagy téteket, így sosincs akkora veszteség, amit mindenáron azonnal kompenzálni akarnál.
  • Ne titkold, hogy játszol! Akinek a környezete nem is sejti, hogy szerencsejátékozik, az különösen könnyen válik függővé, hiszen még külső kontrollja sincs. Ráadásul minden egyedül töltött percben érezheti azt az ember, hogy itt az idő, most lehet játszani, amíg nem látja senki. A játékban nincs semmi rossz, ha a környezeted tudja, hogy néha pókerezel, az nem tragédia. Ellenben hamarabb észreveszik, ha kezd sok lenni a játék, és segíthetnek időben visszavenni.
  • Légy tudatos! Azoknál a játékoknál, ahol számít a stratégia és a tudatosság, törekedj arra, hogy tervszerűen játssz! Ne véletlenszerűen tedd a téteket a pókerben például, legyél megfontolt, igyekezz minél többet tanulni a játékról – ha tudatosan játszol, nagyobb az esélyed, hogy nyersz!

A szerencsejátékokat egyáltalán nem kell mumusként kezelni, hiszen mindenkinek jól jön időnként egy kis adrenalin. Ha az ember ésszel játszik, és figyel arra, hogy megtartsa az egészséges mértéket, szuper kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak!

 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!