5 tipp, hogy ne szippantson be a szerencsejáték

5 tipp, hogy ne szippantson be a szerencsejáték

A szerencsejátékozás szuper kikapcsolódás tud lenni, de sajnos nagyon hajlamos beszippantani az embert, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy teljesen rabul ejtett. Ez persze nem a játék hibája: nagyrészt rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e tartani az egészséges mértéket. Ez egyeseknek könnyen megy, másoknak jóval nehezebben.

Promóció |

Az online kaszinó intézményének megjelenése óta minden eddiginél szélesebb körben érhetők el a szerencsejátékok. Már nem kell egy kaszinóig sem elsétálni, hogy az ember feltehesse a pénzét ruletten, Black Jacken, pókeren stb. Elég egy alkalmazás, és máris lehetőségek széles tárháza áll előttünk. Ez egyrészről jó, másrészt azonban megvan az az árnyoldala is, hogy viszonylag könnyen eshet áldozatul az ember a szerencsejáték-függőségnek. Hogy ezt elkerüld, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Ezt teheted, hogy megtartsd az egészséges mértéket:

  • Legyen egy fix kereted! A legtöbb súlyos eset abból adódik, hogy az érintettek nem tudnak maguknak megálljt parancsolni, minden pénzüket felteszik, csak hogy végre nyerjenek – nem ismerve fel azt a tényt, hogy még a nyereménnyel együtt is jelentős mínuszban vannak. Ezt úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha meghatározol magadnak egy havi fix keretet, amin belül játszhatsz. Mindegy, mekkora az összeg, nem lépheted át, addig tudsz játszani, amíg az ki nem merül – nincs pótlás!
  • Korlátozd magad időben! Az online kaszinóknál az a legnagyobb probléma, hogy bárhol, bármikor lehet játszani, mivel csak egy okostelefonra és egy appra van szükség hozzá. Így nincs meg az a limit, hogy csak a szabadidejét töltheti az ember a kaszinóban – az igazi függők akár munka közben is tudnak rá időt lopni. Ezért fontos, hogy állíts fel magadnak egy idősávot, amikor játszhatsz, és ezen kívül ne is lépj be az alkalmazásba!
  • Ne játssz nagyban! Igaz, sok kicsi sokra megy, de az ember akkor hajlamos igazán elveszteni a fejét és kontroll nélkül játszani, ha sokat bukik egyszerre. Ez ellen úgy lehet a legjobban védekezni, ha nem teszel nagy téteket, így sosincs akkora veszteség, amit mindenáron azonnal kompenzálni akarnál.
  • Ne titkold, hogy játszol! Akinek a környezete nem is sejti, hogy szerencsejátékozik, az különösen könnyen válik függővé, hiszen még külső kontrollja sincs. Ráadásul minden egyedül töltött percben érezheti azt az ember, hogy itt az idő, most lehet játszani, amíg nem látja senki. A játékban nincs semmi rossz, ha a környezeted tudja, hogy néha pókerezel, az nem tragédia. Ellenben hamarabb észreveszik, ha kezd sok lenni a játék, és segíthetnek időben visszavenni.
  • Légy tudatos! Azoknál a játékoknál, ahol számít a stratégia és a tudatosság, törekedj arra, hogy tervszerűen játssz! Ne véletlenszerűen tedd a téteket a pókerben például, legyél megfontolt, igyekezz minél többet tanulni a játékról – ha tudatosan játszol, nagyobb az esélyed, hogy nyersz!

A szerencsejátékokat egyáltalán nem kell mumusként kezelni, hiszen mindenkinek jól jön időnként egy kis adrenalin. Ha az ember ésszel játszik, és figyel arra, hogy megtartsa az egészséges mértéket, szuper kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak!

 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.