Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom
Promóció nagy_antal

Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom

Mintha tegnap történt volna… úgy mutatja be Nagy Antal könyve életének nagy részét, melyet rendőrtisztként a BM-ben töltött.

Promóció |

Mindannyiunk életében rengeteg élmény gyűlik össze, melyet szeretnénk valamely módon átadni az utókornak. Ezt tette Nagy Antal is, amikor 2003 őszén „hirtelen felindulásból” papírra vetette egy Olympia írógép segítségével élete történetét. Ugyan 2021 és 2003 között jelentős idő eltelt, de ezen időszak alatt Antal további könyveket véglegesített és jelentetett meg a Publio Kiadónál (publioboox.com).

Egy hajdúsági településről, akkoriban sem volt könnyű karriert befutni, de Antal sikeresen vette az akadályokat, és élete jelentős részét a haza szolgálatában töltötte. Természetesen Antal is azt állítja, hogy a Belügyminisztérium akkoriban egy állami erőszakszervezetként működött, de leírása alapján arra lehet következtetni, hogy ő csak a papírmunkával és későbbiekben a különböző államközi események szervezése kivitelezésével foglalkozott a BM Nemzetközi Kapcsolatok és Tájékoztató Osztályán (NKO).

Több érdekesség, és kivételes történet jut el az olvasóig, mint például hogyan is kellett az akkori belügyminiszter igényeit kielégíteni az egész BM-nek.

“Képzeljük el a hangulatot, amikor reggel beérkezünk a hivatalba, és jön a legfelsőbb parancs, hogy Benkei András elvtárs töltött káposztát kíván reggelizni a helyetteseivel a vendégházban. Ez még akkor sem volt egyszerű feladat, ha a vendégházban állandóan spájzoltak szabolcsi töltött káposztát az ilyen alkalmakra. A szabolcsi töltött káposzta Benkei András módra: legyen benne a malac füle, farka és egyéb java része. Ez az eset olyasmi, mint amikor a tengerészekkel két hírt közölnek, egy jót és egy rosszat. Jó, hogy dupla adag rumot kapnak; a rossz az, hogy a kapitány vízisízni akar.” - Írja Antal a könyvében.

Ugyan feltehetnénk azt a kérdést, hogy ha valamely könyv ilyen bennfentes információkat taglal, hogyan mutat be más tartalmat is ami nem az akkori pártállam működését mutatja be? Erre nagyon egyszerű a válasz, úgy hogy Antal szerencsére nem egy száraz BM-es sztorik gyűjteményét vetette papírra, hanem az élményeit is, többek között az Észak-Koreai állami utazását.

„1984 őszén már én szerveztem meg egy miniszterhelyettesi szintű delegáció látogatását Észak-Koreába. Moszkvából indultunk egy IL-86-os repülőgéppel, és a Bajkál-tó fölött repülve közelítettük meg Phenjant. A Bajkál-tó után figyelhettem meg életemben először a napkeltét repülőről. A hajnal valóban hasad! A koromsötét égen mintha vonalzóval húznának meg egy fénylő vízszintes csíkot, ami aztán egyre fényesedik és elnyomja az éj sötétjét. A hajnalhasadás valóban vízszintes, mivel több mint 10 ezer méter fölött repültünk.
Észak-Koreában felejthetetlen élmény volt a Gyémánt-hegységben tett kirándulásunk, valamint Vonszan kikötőváros megtekintése a Japán-tenger partján. Koreában hallottam először a kabócák énekét is, mintha a szférák zenéje lett volna. A két Korea közötti feszültség és a korábbi háború miatt természetesen erős őrség védte a vendégházat is, ahol elszállásoltak bennünket, de az őrséget még „harci ludakkal” is megerősítették. Ez nem vicc, a liba az egyik legéberebb állat, messziről érzékeli az idegent és éktelen gágogásba kezd. Gondoljunk csak a capitoliumi ludakra, amelyek megmentették az ókorban Rómát a gallok támadása ellen. Nagyon emlékezetes esemény volt Panmindzson megtekintése a 38. szélességi fokon. Filmről mindenki ismeri a híres barakk épületet, amelyben a tárgyalóasztal közepén húzódik a határ észak és dél között, kívül pedig állig felfegyverzett katonák. Nem álltuk meg, hogy határsértést ne kövessünk el: tenyerünket átnyújtottuk az asztal felezővonalán.”

Koreában eltöltött ideje után nem sokkal a rendszerváltást követően nyugdíjba vonult, viszont a könyv talán legmeghatóbb mondatai itt hangoznak el, mely bemutatja az élet körforgását:

„A BM-ből való búcsúztatásomra 1990. február 5-én került sor; 19 fő írta alá az emléklapot, az alábbi idézettel:

“Az élet már sokat adott, Bódítót, furcsát és keservest, De még valamit tartogat.” Ady Szép gondolat, de nem tudja ellensúlyozni azt az érzést, hogy amikor visszavonulunk a munkától, az ember egy kicsit meghal. E gondolat abból is következik, hogy nem készültünk fel a visszavonulásra, a nyugdíjas évekre...
...Már említettem, hogy a Cég hamar elfeledkezik egykori munkatársaitól. Kezdetben még csak-csak találkozgattunk, vagy hívtuk egymást, később csak a kiválasztottakkal érintkezik az ember. E találkozások színhelye már egyre inkább a Korvin vagy a Honvéd kórház, illetve a temetések.”

Ugyanakkor Antal arra is ügyel, hogy ne csak a rossz gondolatok maradjanak meg bennünk. Fogalmazzunk úgy, hogy az „érdekesek” is.

“Miután megkaptam a „sétáló cédulát” és leszereltem, a Mézeskalács téri lakásom telefonjából is eltávolították a „poloskát”, a kagyló alatt található kütyüket. A szakik nem is csináltak ebből titkot. Tamás fiam újságolta: becsöngettek „a telefonszerelők”, hogy hibás a készülék, és már be is nyomultak. Arra az ellenvetésre, hogy nem hibás az, csak sejtelmesen mosolyogtak a néma leventék. Tamás jól megfigyelte, hogy miket szereltek ki /és nem be/!”

Kivételes életének egyik csúcspontja elmondása szerint az volt, amikor fia feleségének családjához látogattak ki Mexikóba, de ez már a rendszerváltást követően történt meg.

Antal könyve talán hiánypótló, mivel sokak számára egy olyan könyv jelent meg, ami a múltat idézi fel, sokak számára pedig egy ismeretlen világot mutat be a könyv. Egy biztos, a szerző, aki Észak Koreától Mexikóig rengeteg állami szakmai feladatot ellátott, kivételes részletességgel számol be élményeiről, munkájáról, de leginkább élete történetéről.

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

Tóth Tamara: A manassé című könyv idén jelent meg az Underground Kiadó gondozásában.

...
Promóció

Miért jó és hogyan érdemes könyvet ajándékozni?

Valószínűleg sokan kaptak és adtak már ajándékba különböző könyveket életük során. Van, akinek az esetek többségében sikerül ideálisat választani, míg másoknak nehezebb eltalálni az ízlését, de emiatt ne rettenjünk el az ötlettől! Cikkünkben hozunk pár praktikus tippet, ami alapján a könyvvásárlás és ajándékozás egy szuper élmény lesz!

...
Promóció

Hogyan cseréljünk tintapatront a nyomtatónkban?

Mindössze néhány perces művelet, de néhány dologra fontos figyelni kell közben.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója.