Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom
Promóció nagy_antal

Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom

Mintha tegnap történt volna… úgy mutatja be Nagy Antal könyve életének nagy részét, melyet rendőrtisztként a BM-ben töltött.

Promóció |

Mindannyiunk életében rengeteg élmény gyűlik össze, melyet szeretnénk valamely módon átadni az utókornak. Ezt tette Nagy Antal is, amikor 2003 őszén „hirtelen felindulásból” papírra vetette egy Olympia írógép segítségével élete történetét. Ugyan 2021 és 2003 között jelentős idő eltelt, de ezen időszak alatt Antal további könyveket véglegesített és jelentetett meg a Publio Kiadónál (publioboox.com).

Egy hajdúsági településről, akkoriban sem volt könnyű karriert befutni, de Antal sikeresen vette az akadályokat, és élete jelentős részét a haza szolgálatában töltötte. Természetesen Antal is azt állítja, hogy a Belügyminisztérium akkoriban egy állami erőszakszervezetként működött, de leírása alapján arra lehet következtetni, hogy ő csak a papírmunkával és későbbiekben a különböző államközi események szervezése kivitelezésével foglalkozott a BM Nemzetközi Kapcsolatok és Tájékoztató Osztályán (NKO).

Több érdekesség, és kivételes történet jut el az olvasóig, mint például hogyan is kellett az akkori belügyminiszter igényeit kielégíteni az egész BM-nek.

“Képzeljük el a hangulatot, amikor reggel beérkezünk a hivatalba, és jön a legfelsőbb parancs, hogy Benkei András elvtárs töltött káposztát kíván reggelizni a helyetteseivel a vendégházban. Ez még akkor sem volt egyszerű feladat, ha a vendégházban állandóan spájzoltak szabolcsi töltött káposztát az ilyen alkalmakra. A szabolcsi töltött káposzta Benkei András módra: legyen benne a malac füle, farka és egyéb java része. Ez az eset olyasmi, mint amikor a tengerészekkel két hírt közölnek, egy jót és egy rosszat. Jó, hogy dupla adag rumot kapnak; a rossz az, hogy a kapitány vízisízni akar.” - Írja Antal a könyvében.

Ugyan feltehetnénk azt a kérdést, hogy ha valamely könyv ilyen bennfentes információkat taglal, hogyan mutat be más tartalmat is ami nem az akkori pártállam működését mutatja be? Erre nagyon egyszerű a válasz, úgy hogy Antal szerencsére nem egy száraz BM-es sztorik gyűjteményét vetette papírra, hanem az élményeit is, többek között az Észak-Koreai állami utazását.

„1984 őszén már én szerveztem meg egy miniszterhelyettesi szintű delegáció látogatását Észak-Koreába. Moszkvából indultunk egy IL-86-os repülőgéppel, és a Bajkál-tó fölött repülve közelítettük meg Phenjant. A Bajkál-tó után figyelhettem meg életemben először a napkeltét repülőről. A hajnal valóban hasad! A koromsötét égen mintha vonalzóval húznának meg egy fénylő vízszintes csíkot, ami aztán egyre fényesedik és elnyomja az éj sötétjét. A hajnalhasadás valóban vízszintes, mivel több mint 10 ezer méter fölött repültünk.
Észak-Koreában felejthetetlen élmény volt a Gyémánt-hegységben tett kirándulásunk, valamint Vonszan kikötőváros megtekintése a Japán-tenger partján. Koreában hallottam először a kabócák énekét is, mintha a szférák zenéje lett volna. A két Korea közötti feszültség és a korábbi háború miatt természetesen erős őrség védte a vendégházat is, ahol elszállásoltak bennünket, de az őrséget még „harci ludakkal” is megerősítették. Ez nem vicc, a liba az egyik legéberebb állat, messziről érzékeli az idegent és éktelen gágogásba kezd. Gondoljunk csak a capitoliumi ludakra, amelyek megmentették az ókorban Rómát a gallok támadása ellen. Nagyon emlékezetes esemény volt Panmindzson megtekintése a 38. szélességi fokon. Filmről mindenki ismeri a híres barakk épületet, amelyben a tárgyalóasztal közepén húzódik a határ észak és dél között, kívül pedig állig felfegyverzett katonák. Nem álltuk meg, hogy határsértést ne kövessünk el: tenyerünket átnyújtottuk az asztal felezővonalán.”

Koreában eltöltött ideje után nem sokkal a rendszerváltást követően nyugdíjba vonult, viszont a könyv talán legmeghatóbb mondatai itt hangoznak el, mely bemutatja az élet körforgását:

„A BM-ből való búcsúztatásomra 1990. február 5-én került sor; 19 fő írta alá az emléklapot, az alábbi idézettel:

“Az élet már sokat adott, Bódítót, furcsát és keservest, De még valamit tartogat.” Ady Szép gondolat, de nem tudja ellensúlyozni azt az érzést, hogy amikor visszavonulunk a munkától, az ember egy kicsit meghal. E gondolat abból is következik, hogy nem készültünk fel a visszavonulásra, a nyugdíjas évekre...
...Már említettem, hogy a Cég hamar elfeledkezik egykori munkatársaitól. Kezdetben még csak-csak találkozgattunk, vagy hívtuk egymást, később csak a kiválasztottakkal érintkezik az ember. E találkozások színhelye már egyre inkább a Korvin vagy a Honvéd kórház, illetve a temetések.”

Ugyanakkor Antal arra is ügyel, hogy ne csak a rossz gondolatok maradjanak meg bennünk. Fogalmazzunk úgy, hogy az „érdekesek” is.

“Miután megkaptam a „sétáló cédulát” és leszereltem, a Mézeskalács téri lakásom telefonjából is eltávolították a „poloskát”, a kagyló alatt található kütyüket. A szakik nem is csináltak ebből titkot. Tamás fiam újságolta: becsöngettek „a telefonszerelők”, hogy hibás a készülék, és már be is nyomultak. Arra az ellenvetésre, hogy nem hibás az, csak sejtelmesen mosolyogtak a néma leventék. Tamás jól megfigyelte, hogy miket szereltek ki /és nem be/!”

Kivételes életének egyik csúcspontja elmondása szerint az volt, amikor fia feleségének családjához látogattak ki Mexikóba, de ez már a rendszerváltást követően történt meg.

Antal könyve talán hiánypótló, mivel sokak számára egy olyan könyv jelent meg, ami a múltat idézi fel, sokak számára pedig egy ismeretlen világot mutat be a könyv. Egy biztos, a szerző, aki Észak Koreától Mexikóig rengeteg állami szakmai feladatot ellátott, kivételes részletességgel számol be élményeiről, munkájáról, de leginkább élete történetéről.

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

Tóth Tamara: A manassé című könyv idén jelent meg az Underground Kiadó gondozásában.

...
Promóció

Miért jó és hogyan érdemes könyvet ajándékozni?

Valószínűleg sokan kaptak és adtak már ajándékba különböző könyveket életük során. Van, akinek az esetek többségében sikerül ideálisat választani, míg másoknak nehezebb eltalálni az ízlését, de emiatt ne rettenjünk el az ötlettől! Cikkünkben hozunk pár praktikus tippet, ami alapján a könyvvásárlás és ajándékozás egy szuper élmény lesz!

...
Promóció

Hogyan cseréljünk tintapatront a nyomtatónkban?

Mindössze néhány perces művelet, de néhány dologra fontos figyelni kell közben.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

...
Gyerekirodalom

A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

Nógrádi Gergely új kötete, a történelmi és fantasyszálakat vegyítő Brunar – A Mirrén titka nyolcszáz évet visz vissza az időben. A regényt a két Nógrádi, apa és fia társaságában mutatták be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: állati kommunikációról szóló non-fiction lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás szeptemberben Peter Wohlleben gyerekkönyvére esett.

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

A transzgenerációs pszichológia virágkorát éli, az azzal foglalkozó önsegítő könyvek még inkább. Bethany Webster könyve, az Anyaseb egyelőre megkerülhetetlen azok számára, akik a témában szeretnének olvasni, különös fókusszal az anya-lánya kapcsolatokra.