5 tipp az erdei táborozáshoz
Promóció erdő túra promóció

5 tipp az erdei táborozáshoz

A természet hívó szava mellett ugyan el lehet menni érzéketlenül, reagálás nélkül, de nem érdemes. Mert rengeteget nyerhetünk azáltal, ha engedünk a csábításnak. Az erdei élet szépsége, lebilincselő egyszerűsége, s mégis felfoghatatlan bonyolultsága olyan élményekkel ajándékozhat meg minket, amiket képtelenség máshol, máshogyan átélni. A természetfilmek ugyan érdekesek, de nem tudják az erdő illatát, a fa lombjainak susogását, a vadcsapások nyomait, vagy éppen az avarban motozó kisállatok neszét testközelbe hozni. Úgyhogy barangolásra fel!

Promóció |

Mivel érdemes készülni egy kiadós táborozásra?

Ha már jártasak vagyunk az ösvények taposásában, akkor vélhetően komoly gyakorlattal rendelkezünk az elengedhetetlen kellékek, kiegészítők összeszedésében, és összeválogatásában. Ám ha még csak most tesszük meg az első, bizonytalan lépéseket, akkor a tanácsok jócskán elkelnek. Nézzük, hogy mik azok az eszközök, és tudnivalók, amikkel a tarsolyunkban teljes biztonsággal és bizonyossággal vághatunk neki az erdőnek.

1. Az évszakhoz igazodás kulcsfontosságú!

Az időjárási tényezők figyelembevétele nem megúszható. Ősszel ugyanannyira jó ötlet a tölgyest vagy fenyvest járni, mint télen vagy akár nyáron. Ellenben felszereltség szempontjából nagyon nem mellékes, hogy milyen körülmények fogadnak minket a természetben. A ruházat milyensége, a hálózsák vastagsága, az egyéb kiegészítők bepakolása mind-mind ennek a függvénye.

2. A kényelem megteremtése mindent felülír!

Maradjunk a hálózsáknál, hiszen ennek a milyensége egy az egyben meghatározhatja az éjszaká(i)nkat, s ezen keresztül természetesen a folytatást is. A mindenkori komfort biztosításához a megfelelő méretű modell kiválasztása elengedhetetlen. Ami túl szűk vagy éppen kezelhetetlenül nagy, az praktikus szempontból használhatatlan, ezért aztán a funkcionalitás teljes mértékben sérül. Az ideálisan testhez simuló, ősszel vastagabb, télen kifejezetten szigetelő, míg tavasszal, nyáron szellőző anyag pihe-puha, elringató álmokat és nyugodt pihenést garantál. A könnyen mosható textil hazaérkezés után pikkpakk mosógépbe rakható, s a száradása sem jelenthet kihívást, úgyhogy a tisztává varázslás még akkor is megoldható, ha ismét táborozás következik. Optimális esetben persze.

Ezért érdemes időt, energiát szentelni a megfelelő modell kiválasztására. Az esztétikumra vonatkozó jegyek csak másodlagosak.

3. A felszerelés súlya és a kirándulás távja komolyan összefüggnek egymással!

Minél hosszabb a túra, annál égetőbb a cipelt holmi tömege. Ha túl sok, akkor hamar alábbhagyhat a lelkesedés. Érthető módon persze. Még jó, hogy a legtöbb gyártó külön hangsúlyt fektet a kg-k kontrollálására. Így aztán ténylegesen a minimumra redukálható a vállakra nehezedő teher mértéke.

 4. Esőre mindig készülni kell!

Bár fentebb már említettük, hogy az évszakra (manapság inkább időszakra) jellemző meteorológiai tényezőket fontos figyelembe venni a tervezés szakaszában, de külön kiemelést igényel az eső, mint bizonytalansági faktor. Még akkor is kifizetődő taktika vele számolni, ha az előrejelzések sivatagi szárazságot ígérnek. A vízlepergetős szövetek esőmentes periódusban nem zavarnak sok vizet, de konkrétan életmentőek akkor, amikor az égi áldás úgy dönt: jóslás ide vagy oda, megérkezik. Nem elég, ha a sátor ellenáll a kihívásoknak, jó, ha a hálózsák is hasonlóan stramm tulajdonságú.

5. Nyolc napi hideg élelem?

Váratlan fordulatok bármikor adódhatnak, víz és étel nélkül egy lépést sem érdemes tenni! 24 órára ildomos felkészülni.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir