5 tipp az erdei táborozáshoz
Promóció erdő túra promóció

5 tipp az erdei táborozáshoz

A természet hívó szava mellett ugyan el lehet menni érzéketlenül, reagálás nélkül, de nem érdemes. Mert rengeteget nyerhetünk azáltal, ha engedünk a csábításnak. Az erdei élet szépsége, lebilincselő egyszerűsége, s mégis felfoghatatlan bonyolultsága olyan élményekkel ajándékozhat meg minket, amiket képtelenség máshol, máshogyan átélni. A természetfilmek ugyan érdekesek, de nem tudják az erdő illatát, a fa lombjainak susogását, a vadcsapások nyomait, vagy éppen az avarban motozó kisállatok neszét testközelbe hozni. Úgyhogy barangolásra fel!

Promóció |

Mivel érdemes készülni egy kiadós táborozásra?

Ha már jártasak vagyunk az ösvények taposásában, akkor vélhetően komoly gyakorlattal rendelkezünk az elengedhetetlen kellékek, kiegészítők összeszedésében, és összeválogatásában. Ám ha még csak most tesszük meg az első, bizonytalan lépéseket, akkor a tanácsok jócskán elkelnek. Nézzük, hogy mik azok az eszközök, és tudnivalók, amikkel a tarsolyunkban teljes biztonsággal és bizonyossággal vághatunk neki az erdőnek.

1. Az évszakhoz igazodás kulcsfontosságú!

Az időjárási tényezők figyelembevétele nem megúszható. Ősszel ugyanannyira jó ötlet a tölgyest vagy fenyvest járni, mint télen vagy akár nyáron. Ellenben felszereltség szempontjából nagyon nem mellékes, hogy milyen körülmények fogadnak minket a természetben. A ruházat milyensége, a hálózsák vastagsága, az egyéb kiegészítők bepakolása mind-mind ennek a függvénye.

2. A kényelem megteremtése mindent felülír!

Maradjunk a hálózsáknál, hiszen ennek a milyensége egy az egyben meghatározhatja az éjszaká(i)nkat, s ezen keresztül természetesen a folytatást is. A mindenkori komfort biztosításához a megfelelő méretű modell kiválasztása elengedhetetlen. Ami túl szűk vagy éppen kezelhetetlenül nagy, az praktikus szempontból használhatatlan, ezért aztán a funkcionalitás teljes mértékben sérül. Az ideálisan testhez simuló, ősszel vastagabb, télen kifejezetten szigetelő, míg tavasszal, nyáron szellőző anyag pihe-puha, elringató álmokat és nyugodt pihenést garantál. A könnyen mosható textil hazaérkezés után pikkpakk mosógépbe rakható, s a száradása sem jelenthet kihívást, úgyhogy a tisztává varázslás még akkor is megoldható, ha ismét táborozás következik. Optimális esetben persze.

Ezért érdemes időt, energiát szentelni a megfelelő modell kiválasztására. Az esztétikumra vonatkozó jegyek csak másodlagosak.

3. A felszerelés súlya és a kirándulás távja komolyan összefüggnek egymással!

Minél hosszabb a túra, annál égetőbb a cipelt holmi tömege. Ha túl sok, akkor hamar alábbhagyhat a lelkesedés. Érthető módon persze. Még jó, hogy a legtöbb gyártó külön hangsúlyt fektet a kg-k kontrollálására. Így aztán ténylegesen a minimumra redukálható a vállakra nehezedő teher mértéke.

 4. Esőre mindig készülni kell!

Bár fentebb már említettük, hogy az évszakra (manapság inkább időszakra) jellemző meteorológiai tényezőket fontos figyelembe venni a tervezés szakaszában, de külön kiemelést igényel az eső, mint bizonytalansági faktor. Még akkor is kifizetődő taktika vele számolni, ha az előrejelzések sivatagi szárazságot ígérnek. A vízlepergetős szövetek esőmentes periódusban nem zavarnak sok vizet, de konkrétan életmentőek akkor, amikor az égi áldás úgy dönt: jóslás ide vagy oda, megérkezik. Nem elég, ha a sátor ellenáll a kihívásoknak, jó, ha a hálózsák is hasonlóan stramm tulajdonságú.

5. Nyolc napi hideg élelem?

Váratlan fordulatok bármikor adódhatnak, víz és étel nélkül egy lépést sem érdemes tenni! 24 órára ildomos felkészülni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni