5 tipp az erdei táborozáshoz
Promóció erdő túra promóció

5 tipp az erdei táborozáshoz

A természet hívó szava mellett ugyan el lehet menni érzéketlenül, reagálás nélkül, de nem érdemes. Mert rengeteget nyerhetünk azáltal, ha engedünk a csábításnak. Az erdei élet szépsége, lebilincselő egyszerűsége, s mégis felfoghatatlan bonyolultsága olyan élményekkel ajándékozhat meg minket, amiket képtelenség máshol, máshogyan átélni. A természetfilmek ugyan érdekesek, de nem tudják az erdő illatát, a fa lombjainak susogását, a vadcsapások nyomait, vagy éppen az avarban motozó kisállatok neszét testközelbe hozni. Úgyhogy barangolásra fel!

Promóció |

Mivel érdemes készülni egy kiadós táborozásra?

Ha már jártasak vagyunk az ösvények taposásában, akkor vélhetően komoly gyakorlattal rendelkezünk az elengedhetetlen kellékek, kiegészítők összeszedésében, és összeválogatásában. Ám ha még csak most tesszük meg az első, bizonytalan lépéseket, akkor a tanácsok jócskán elkelnek. Nézzük, hogy mik azok az eszközök, és tudnivalók, amikkel a tarsolyunkban teljes biztonsággal és bizonyossággal vághatunk neki az erdőnek.

1. Az évszakhoz igazodás kulcsfontosságú!

Az időjárási tényezők figyelembevétele nem megúszható. Ősszel ugyanannyira jó ötlet a tölgyest vagy fenyvest járni, mint télen vagy akár nyáron. Ellenben felszereltség szempontjából nagyon nem mellékes, hogy milyen körülmények fogadnak minket a természetben. A ruházat milyensége, a hálózsák vastagsága, az egyéb kiegészítők bepakolása mind-mind ennek a függvénye.

2. A kényelem megteremtése mindent felülír!

Maradjunk a hálózsáknál, hiszen ennek a milyensége egy az egyben meghatározhatja az éjszaká(i)nkat, s ezen keresztül természetesen a folytatást is. A mindenkori komfort biztosításához a megfelelő méretű modell kiválasztása elengedhetetlen. Ami túl szűk vagy éppen kezelhetetlenül nagy, az praktikus szempontból használhatatlan, ezért aztán a funkcionalitás teljes mértékben sérül. Az ideálisan testhez simuló, ősszel vastagabb, télen kifejezetten szigetelő, míg tavasszal, nyáron szellőző anyag pihe-puha, elringató álmokat és nyugodt pihenést garantál. A könnyen mosható textil hazaérkezés után pikkpakk mosógépbe rakható, s a száradása sem jelenthet kihívást, úgyhogy a tisztává varázslás még akkor is megoldható, ha ismét táborozás következik. Optimális esetben persze.

Ezért érdemes időt, energiát szentelni a megfelelő modell kiválasztására. Az esztétikumra vonatkozó jegyek csak másodlagosak.

3. A felszerelés súlya és a kirándulás távja komolyan összefüggnek egymással!

Minél hosszabb a túra, annál égetőbb a cipelt holmi tömege. Ha túl sok, akkor hamar alábbhagyhat a lelkesedés. Érthető módon persze. Még jó, hogy a legtöbb gyártó külön hangsúlyt fektet a kg-k kontrollálására. Így aztán ténylegesen a minimumra redukálható a vállakra nehezedő teher mértéke.

 4. Esőre mindig készülni kell!

Bár fentebb már említettük, hogy az évszakra (manapság inkább időszakra) jellemző meteorológiai tényezőket fontos figyelembe venni a tervezés szakaszában, de külön kiemelést igényel az eső, mint bizonytalansági faktor. Még akkor is kifizetődő taktika vele számolni, ha az előrejelzések sivatagi szárazságot ígérnek. A vízlepergetős szövetek esőmentes periódusban nem zavarnak sok vizet, de konkrétan életmentőek akkor, amikor az égi áldás úgy dönt: jóslás ide vagy oda, megérkezik. Nem elég, ha a sátor ellenáll a kihívásoknak, jó, ha a hálózsák is hasonlóan stramm tulajdonságú.

5. Nyolc napi hideg élelem?

Váratlan fordulatok bármikor adódhatnak, víz és étel nélkül egy lépést sem érdemes tenni! 24 órára ildomos felkészülni.

Hírek
...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Szórakozás

A mítoszok csatája előtt még elfér egy kis Röhrig Géza és Bak Imre [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Ők kapják a Baumgarten-díjat 2023-ban

...
Zöld

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

...
Hírek

Michel Houellebecq pornófilmben vállalt szerepet?

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

...
Hírek

Új kiadót indít a Móra, a felnőtteket célozza a Trend

...
Hírek

Knausgård új regényében műtőasztalon tér magához egy halott politikus

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Szerzőink

...
Karádi Gergő

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza