5 tipp az erdei táborozáshoz
Promóció erdő túra promóció

5 tipp az erdei táborozáshoz

A természet hívó szava mellett ugyan el lehet menni érzéketlenül, reagálás nélkül, de nem érdemes. Mert rengeteget nyerhetünk azáltal, ha engedünk a csábításnak. Az erdei élet szépsége, lebilincselő egyszerűsége, s mégis felfoghatatlan bonyolultsága olyan élményekkel ajándékozhat meg minket, amiket képtelenség máshol, máshogyan átélni. A természetfilmek ugyan érdekesek, de nem tudják az erdő illatát, a fa lombjainak susogását, a vadcsapások nyomait, vagy éppen az avarban motozó kisállatok neszét testközelbe hozni. Úgyhogy barangolásra fel!

Promóció |

Mivel érdemes készülni egy kiadós táborozásra?

Ha már jártasak vagyunk az ösvények taposásában, akkor vélhetően komoly gyakorlattal rendelkezünk az elengedhetetlen kellékek, kiegészítők összeszedésében, és összeválogatásában. Ám ha még csak most tesszük meg az első, bizonytalan lépéseket, akkor a tanácsok jócskán elkelnek. Nézzük, hogy mik azok az eszközök, és tudnivalók, amikkel a tarsolyunkban teljes biztonsággal és bizonyossággal vághatunk neki az erdőnek.

1. Az évszakhoz igazodás kulcsfontosságú!

Az időjárási tényezők figyelembevétele nem megúszható. Ősszel ugyanannyira jó ötlet a tölgyest vagy fenyvest járni, mint télen vagy akár nyáron. Ellenben felszereltség szempontjából nagyon nem mellékes, hogy milyen körülmények fogadnak minket a természetben. A ruházat milyensége, a hálózsák vastagsága, az egyéb kiegészítők bepakolása mind-mind ennek a függvénye.

2. A kényelem megteremtése mindent felülír!

Maradjunk a hálózsáknál, hiszen ennek a milyensége egy az egyben meghatározhatja az éjszaká(i)nkat, s ezen keresztül természetesen a folytatást is. A mindenkori komfort biztosításához a megfelelő méretű modell kiválasztása elengedhetetlen. Ami túl szűk vagy éppen kezelhetetlenül nagy, az praktikus szempontból használhatatlan, ezért aztán a funkcionalitás teljes mértékben sérül. Az ideálisan testhez simuló, ősszel vastagabb, télen kifejezetten szigetelő, míg tavasszal, nyáron szellőző anyag pihe-puha, elringató álmokat és nyugodt pihenést garantál. A könnyen mosható textil hazaérkezés után pikkpakk mosógépbe rakható, s a száradása sem jelenthet kihívást, úgyhogy a tisztává varázslás még akkor is megoldható, ha ismét táborozás következik. Optimális esetben persze.

Ezért érdemes időt, energiát szentelni a megfelelő modell kiválasztására. Az esztétikumra vonatkozó jegyek csak másodlagosak.

3. A felszerelés súlya és a kirándulás távja komolyan összefüggnek egymással!

Minél hosszabb a túra, annál égetőbb a cipelt holmi tömege. Ha túl sok, akkor hamar alábbhagyhat a lelkesedés. Érthető módon persze. Még jó, hogy a legtöbb gyártó külön hangsúlyt fektet a kg-k kontrollálására. Így aztán ténylegesen a minimumra redukálható a vállakra nehezedő teher mértéke.

 4. Esőre mindig készülni kell!

Bár fentebb már említettük, hogy az évszakra (manapság inkább időszakra) jellemző meteorológiai tényezőket fontos figyelembe venni a tervezés szakaszában, de külön kiemelést igényel az eső, mint bizonytalansági faktor. Még akkor is kifizetődő taktika vele számolni, ha az előrejelzések sivatagi szárazságot ígérnek. A vízlepergetős szövetek esőmentes periódusban nem zavarnak sok vizet, de konkrétan életmentőek akkor, amikor az égi áldás úgy dönt: jóslás ide vagy oda, megérkezik. Nem elég, ha a sátor ellenáll a kihívásoknak, jó, ha a hálózsák is hasonlóan stramm tulajdonságú.

5. Nyolc napi hideg élelem?

Váratlan fordulatok bármikor adódhatnak, víz és étel nélkül egy lépést sem érdemes tenni! 24 órára ildomos felkészülni.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 40-31.

Az év végén hagyományosan listába gyűjtjük a kedvenc olvasmányainkat, a lista pedig - ahogy az lenni szokott - műfajilag eléggé vegyes. Ezt bizonyítja a második felvonás is, hiszen családregény, non-fiction és szatíra is található a 40-31. között.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier regénye nem zárja ki, hogy mindannyian egy szimulációban élünk

...
Valuska László

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből