A csoki megédesíti a meseolvasást
Promóció

A csoki megédesíti a meseolvasást

A gyerekek számára a meseolvasást talán csak egy dolog teheti jobbá: ha csokit ehetnek közben. Vagy legalábbis utána. Esetleg két fejezet között. Vagy egyáltalán, a csoki, mint lehetőség szóba jön. Persze a mesék és történetek világában édesség nélkül is élvezetes elmerülni. Ha egy gyerkőc megszereti az olvasást, a meséket, onnantól kezdve ő maga akar majd újra és újra megmártózni és nagyokat úszni a fantázia tengerében.

Promóció |

A mese fontossága a gyermeki fejlődés során

Azt minden figyelmes szülő és pedagógus tudja, hogy a gyermekek lelki-szellemi fejlődése során kiemelten fontosak a mesék, a kerek történetek.

Sőt már maga a mesehallgatás is rendkívül fontos a kisgyermekek életében – akinek sokat és jó történeteket mesélnek, nagyobb eséllyel válik könyvbarát ifjonccá majd felnőtté. Természetesen nem mindegy, hogy a gyermek a mesét milyen formában kapja meg!

Mindazon szakemberek, akik fejlődéslélektannal foglalkoznak, pontosan tudják, hogy kiemelten fontos a mese hallgatása az érzelmi és a szellemi fejlődése szempontjából. Ha van kísérő kép, az is jó, ha pedig egy igazi kézműves mesecsoki különlegességet majszolhat mellé, az az igazán tökéletes élmény!

Hogyan meséljünk a gyerekeknek?

A mese akkor az igazi, ha élő. Ezt ösztönösen érzi és tudja mindenki, legfeljebb felnőtt fejjel feledésbe merül – kivéve, ha valaki belegondol, milyen varázsa van annak, amikor összejön a barátai társaság egy közös ebédre, grillezésre, eseményre.

A gyermekek esetében még fokozottabb az igény az élő mesére, ezért az egyik legrosszabb megoldás az, ha csak leültetjük a TV, vagy egy Youtube csatorna elé, főként egyedül, hogy még a felmerülő kérdéseit se tudja senki megválaszolni!

A legjobb az, ha a szülők alkalmazkodnak a gyermekek életkorához és neméhez egyaránt – és olyan meséket mondanak, amelyeket a gyerekek igényelnek, mert a meséknek csak egy része kívánatos és előnyös a gyermekek fejlődése szempontjából.

Például a még nagyon kicsik nem tudják különválasztani a valóságot a mesétől. Nekik nem is az a fontos, hogy békés és barátságos, „biztonságos” legyen a mese, hanem hogy a jó elnyerje a jutalmát, a rossz a büntetését – helyére billenjen a világ, és közben kérdezhessen és válaszokat kapjon.

Mesepályázat segíti a gyerekek életét megédesíteni

Mi lehet annál is csodásabb egy gyermek számára, ha egy mese mellé még csokoládét is majszolhat? Talán az, ha az ő meséjét olvassák mások – és még ajándék csoki is jár érte!

A Harlequin csokik nem csak finomak, hanem most még játékra is hívnak: igazszívű mesemondók kerestetnek két bátor kalandor megsegítésére. Rubint Párduc úrhölgy és Senor Caramelo, a kíváncsi láma számtalan kalandban vesz részt – legyél Te is azok között, akik megírják a rövid mesét róluk.

Ha a zsűri a Tiédet találja a legjobbnak, rengeteg gyermek és felnőtt olvashatja majd, amikor kibont egy tábla Harlequin csokoládét - az mellett, hogy más remek nyeremények is várnak rád! A mesepályázat részleteit itt olvashatod. Amennyiben meseírás közben további édes inspirációt kerestek, akkor látogassatok el az oldalunkra, ahol sok finomság közül választhattok. 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

A hét könyve
Kritika
Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Mit tud 25 év után a Bridget Jones?

Huszonöt éve jelent meg először a Bridget Jones naplója, és húsz éve mutatták be az azonos című filmet. Mit tudott ez a könyv a maga idejében, és hogyan öregedett az elmúlt negyedszázadban? Újraolvastuk az első Bridget Jonest és most elmondjuk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!