A csoki megédesíti a meseolvasást
Promóció

A csoki megédesíti a meseolvasást

A gyerekek számára a meseolvasást talán csak egy dolog teheti jobbá: ha csokit ehetnek közben. Vagy legalábbis utána. Esetleg két fejezet között. Vagy egyáltalán, a csoki, mint lehetőség szóba jön. Persze a mesék és történetek világában édesség nélkül is élvezetes elmerülni. Ha egy gyerkőc megszereti az olvasást, a meséket, onnantól kezdve ő maga akar majd újra és újra megmártózni és nagyokat úszni a fantázia tengerében.

Promóció |

A mese fontossága a gyermeki fejlődés során

Azt minden figyelmes szülő és pedagógus tudja, hogy a gyermekek lelki-szellemi fejlődése során kiemelten fontosak a mesék, a kerek történetek.

Sőt már maga a mesehallgatás is rendkívül fontos a kisgyermekek életében – akinek sokat és jó történeteket mesélnek, nagyobb eséllyel válik könyvbarát ifjonccá majd felnőtté. Természetesen nem mindegy, hogy a gyermek a mesét milyen formában kapja meg!

Mindazon szakemberek, akik fejlődéslélektannal foglalkoznak, pontosan tudják, hogy kiemelten fontos a mese hallgatása az érzelmi és a szellemi fejlődése szempontjából. Ha van kísérő kép, az is jó, ha pedig egy igazi kézműves mesecsoki különlegességet majszolhat mellé, az az igazán tökéletes élmény!

Hogyan meséljünk a gyerekeknek?

A mese akkor az igazi, ha élő. Ezt ösztönösen érzi és tudja mindenki, legfeljebb felnőtt fejjel feledésbe merül – kivéve, ha valaki belegondol, milyen varázsa van annak, amikor összejön a barátai társaság egy közös ebédre, grillezésre, eseményre.

A gyermekek esetében még fokozottabb az igény az élő mesére, ezért az egyik legrosszabb megoldás az, ha csak leültetjük a TV, vagy egy Youtube csatorna elé, főként egyedül, hogy még a felmerülő kérdéseit se tudja senki megválaszolni!

A legjobb az, ha a szülők alkalmazkodnak a gyermekek életkorához és neméhez egyaránt – és olyan meséket mondanak, amelyeket a gyerekek igényelnek, mert a meséknek csak egy része kívánatos és előnyös a gyermekek fejlődése szempontjából.

Például a még nagyon kicsik nem tudják különválasztani a valóságot a mesétől. Nekik nem is az a fontos, hogy békés és barátságos, „biztonságos” legyen a mese, hanem hogy a jó elnyerje a jutalmát, a rossz a büntetését – helyére billenjen a világ, és közben kérdezhessen és válaszokat kapjon.

Mesepályázat segíti a gyerekek életét megédesíteni

Mi lehet annál is csodásabb egy gyermek számára, ha egy mese mellé még csokoládét is majszolhat? Talán az, ha az ő meséjét olvassák mások – és még ajándék csoki is jár érte!

A Harlequin csokik nem csak finomak, hanem most még játékra is hívnak: igazszívű mesemondók kerestetnek két bátor kalandor megsegítésére. Rubint Párduc úrhölgy és Senor Caramelo, a kíváncsi láma számtalan kalandban vesz részt – legyél Te is azok között, akik megírják a rövid mesét róluk.

Ha a zsűri a Tiédet találja a legjobbnak, rengeteg gyermek és felnőtt olvashatja majd, amikor kibont egy tábla Harlequin csokoládét - az mellett, hogy más remek nyeremények is várnak rád! A mesepályázat részleteit itt olvashatod. Amennyiben meseírás közben további édes inspirációt kerestek, akkor látogassatok el az oldalunkra, ahol sok finomság közül választhattok. 

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Az emberi psziché szakadékait mutatja meg a Párhuzamos történetek #olvassnádast 14. rész

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.