Ezt senki nem mondta – Tóth Krisztina: Nehezen tudtam visszatalálni a saját életembe

Ezt senki nem mondta – Tóth Krisztina: Nehezen tudtam visszatalálni a saját életembe

Ott Anna új, Ezt senki nem mondta! című podcastsorozatának második részében Tóth Krisztinával beszélget szülővé válásról, az anyaság és az alkotás kapcsolatáról, társadalmi elvárásokról és az íráshoz szükséges egyedüllétről.

Könyves Magazin | 2024. március 12. |

A sorozat második podcast adásában Tóth Krisztina és Ott Anna sok szempontból járják körül az anyaság és az alkotás összefüggéseinek kérdését. Az író beszél arról, mit jelent neki az írás, és hogyan változtatta meg alkotói tevékenyégét az, hogy anyává vált. (Az első részben Tompa Andreával beszélgetett a sorozat házigazdája.)

Különböző nehézségek

Elmondja például, hogy

„ nagyon nehezen tudtam visszatalálni a saját életembe és a saját érzéseimbe is.”

Ma már felnőtt fia kapcsán a szülés körüli időszak nehézségeit idézi fel, iskolás kislánya esetében pedig az örökbefogadással kapcsolatos problémákra reflektál. Az író szerint az egyedül töltött idő hiánya (Hosszú évekig nem tudtam a WC-n sem magamra csukni az ajtót.”), a kialvatlanság, a társadalom bűntudatkeltő mondatai (És ki vigyáz most a gyerekre?”), a test változásai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az anyaság nem kizárólag örömöt és elégedettséget jelent, még ha erről nehéz is beszélni.

A beszélgetésben az író őszintén mesél saját problémás családjáról, első, bántalmazó házasságáról, válásáról és az örökbefogadásról is. Sőt, ha meghallgatod az adást, az is kiderül, min dolgozik most.

Családi ügyekben is legyünk biztosak a dolgunkban! A sorozat főtámogatója az Alfa Biztosító.

Támogatott tartalom

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Podcast: Hová tűnt Ott Anna? Ezt senki nem mondta!

A szülővé válásról indít podcastsorozatot a Könyves Magazin: március 8-án indul az Ezt senki nem mondta! Ott Annával. 

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Tompa Andrea: A szülőség egy óriási kaland

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget anyaságról, apaságról, a szülői lét buktatóiról, a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. Az első rész vendége Tompa Andrea.

...
Podcast

5 könyv örökbefogadó szülőkről [Ott Anna könyvajánlója]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk első vendége Tompa Andrea volt, a beszélgetéshez könyvajánlót is adunk Ott Anna válogatásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.