A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

Jól férjhez menni, feleségnek és anyának lenni hosszú évszázadokon át a nők legfőbb kötelessége és – éppen ezért – célja is volt. Gyerekként erről szólt neveltetésük, hajadonként ez volt minden társasági esemény lényege, majd pedig asszonyként az egész életük. A Budapesti nők podcastsorozatban Ruff Orsolya és Szeder Kata Czingel Szilvia néprajzkutató-kultúrantropológussal, Fónagy Zoltán történésszel és Szécsi Noémi íróval beszélgetnek arról, milyenek voltak a hajdani jó feleségek az épp csak megszülető, majd nagyvárosi hétköznapokat diktáló Budapesten.

Könyves Magazin | 2024. július 10. |

„Az volt éppen a baj, hogy már nem önmagáért a ragyogás, szereplés, keringés öröméért volt az egész. Az öntudatlan átengedtségből fel-felérezve, hazamenet sokszor kellett arra gondolnom már: vittem-e előre ma a dolgomat, közelebb jutottam-e a köteles célhoz: férjhez, jól menni férjhez!” – tépelődött Kaffka Margit Színek és évek című regényének eladósorba került hősnője a bálból hazafelé menet. Pórtelky Magda tudta, hogy sok forog kockán: az a lány ugyanis, aki idejében nem talált férjet magának, hoppon maradt, és hamarosan a társadalom láthatatlan perifériáján találta magát.

Évtizedeken keresztül a házasság, egészen pontosan, a jó házasság volt a lányok (és családtagjaik) szeme előtt lebegő legfőbb célkitűzés. Éppen ezért tanulmányaik sokáig a társaságban kívánatos készségek fejlesztésére irányultak. Egy magára valamit is adó család lánygyermekének így aztán illett valamilyen hangszeren játszania, táncolnia, idegen nyelveken beszélnie – és otthonosan kellett mozognia a háztartás vezetésében is. Egy közép- és felsőosztálybeli nő életében sokáig alig-alig volt alternatíva, hiszen hagyományos szerepe szerint feleség, háztartást vezető asszony és családanya lett.

De kik voltak a jó feleségek?

A jó feleség egyben jó menedzsernek is számított, aki mindenhez értett, mindenkinek a körmének nézett – magyarán, akinek a kezében összefutottak a háztartás és a család működésének szálai. Felügyelte a gyerekek taníttatását, utánanézett a szakácsnő és a cselédek munkájának, és reprezentációs feladatokat látott el a férje oldalán.

A házasság fontosságát nem kérdőjelezték meg. A fiatal lányok jó hírére éppen ezért úgy vigyázott a család, mint a hímes tojásra. Bármi kis félreértés, botlás, pletyka ugyanis végzetes következményekkel járhatott, nemcsak a szóban forgó lány, de az egész család jövőjére, jó hírére, társadalmi státuszára nézve. Így aztán nem csoda, hogy a szülők igyekeztek nagyon körültekintően tudakozódni valamennyi potenciális kérő múltját, hátterét illetően. Mert ugyan a 19. század végére egyre nagyobb keletje lett a szerelmi házasságoknak, a frigy sokszor azért továbbra is inkább az üzletről, megélhetésről szólt. Hiszen a tét nem kisebb volt, mint a lánygyerek jövőjének bebiztosítása, és a még hajadon testvérek esélyeinek javítása.

Az irodalmi szövegrészletek Nagypál Gábor és Petrik Andrea tolmácsolásában hangzanak el. 

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósult meg.

Címlapi kép: Fortepan / Makkai Sándor Protestáns Népfőiskolai Egyesület gyűjteménye

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

Miként hatottak a nők Budapestre és hogyan hagyták rajta kéznyomukat? Milyen lehetőségeket és életutakat kínált nekik a város? Most induló Budapesti nők című podcastsorozatunkban őket kutatja Ruff Orsolya és Szeder Kata, valamint szakértő vendégeik.

...
Podcast

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

Kosztümös love storyk, romantikus lányregények, netán kortárs társadalomkritikák vagy finom humorral megfestett korrajzok – Jane Austen regényeire valamennyi állítás igaz, attól függően, miként és miért olvassuk történeteit. Az életművet feldolgozó Az Austen-projekt utolsó adásában összegeztük, mi mire jutottunk vele kapcsolatban. 

...
Podcast

Az ajtó titkokról, bizalomról és árulásról mesél [A Szabó Magda-titok 4.]

A titok, az árulás és az emberi méltóság megőrzésének is a regénye Az ajtó, Szabó Magda egyik legnépszerűbb könyve, amely egy tragikus történet szálainak felfejtésén keresztül mutatja be egy bonyolult érzelmi háló legapróbb részleteit. Negyedik részéhez ért A Szabó Magda-titok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.