Berta Ádámnak fontos volt, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni a valóságdarabokban

Berta Ádámnak fontos volt, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni a valóságdarabokban

A nyolcvanas évekbe visz vissza Berta Ádám Magamat rajzolom középre című regénye, amelyet az őszi Margón mutattak be. Valuska Lászlóval emlékekről, nosztalgiáról, kertészkedésről beszélgettek, amit most teljes egészében vissza is lehet hallgatni. Kedvcsinálónak pontokba szedtünk néhány érdekes megállapítást.

ro | 2022. január 26. |
Berta ádám
Magamat rajzolom középre
Cser Kiadó, 2021, 204 oldal
-
  • Bár a kötet a nyolcvanas évekbe visz vissza, Berta Ádám személyes nosztalgiája 1996-hoz kötődik, ami ugyanakkor nem szerepel ebben a könyvben ("ott már látszott a jövőben minden, ami azóta körülöttem megérkezett"). Szerinte a gyerekkora mindenkinek egyforma, vagy legalábbis az ember gyerekként nem lát rá azokra a különbségekre, amikben az élete eltér.
  • A kötet hősének, Alapi Gergelynek a születési helye és évjárata megegyezik Bertáéval, így könnyű volt "ezt a laboratóriumot működtetni". Szerinte Szeged utána lett kipattintva, a nosztalgiát pedig a lerohadtsággal párosuló érzéssel azonosította.
  • Berta szerint az egész lakótelepi miliőre az ember valahogy fekete-fehéren emlékszik vissza – egy behatároltabb világ volt ez, egy statikus képlet, amely a szereplők viselkedését is meghatározta.
  • Az egyik szál egy válás története, és bár nagyon sok időrepesz fúródik a cselekménybe, itt alapvetően egy tízéves beszélővel van dolgunk, aki új iskolába kerül, és kénytelen újratanulni a saját helyét a világban.
  • A könyv első mondata, hogy a fiú folyamatosan indiánregényeket olvas, ami aztán az összes valóságos történésben egy alcselekmény, a fiúban ugyanis felmerül, hogy ha egy történés egy indiánregénynek lenne a jelenete, akkor az indiánok és a sápadtarcúak morális kódexe vajon milyen viselkedést várna el.
  • A kötet szerkezete kapcsán elhangzottak a mozaikosság és a filmszerűség kifejezések. Berta Ádám elmondta, hogy neki fontos volt, hogy a világ élethű legyen, ahogy az is, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni ezekben a valóságdarabokban. Garaczi László könyveiből azt tanulta, hogyan lehet egyszerre több történetet elmesélni.
  • Szerinte az elfojtás az oka annak, hogy a szereplője térben és időben is nagy ívet jár be, hiszen ameddig utazik, nem kezdődik el a feldolgozás.
  • Hőse szét van hasadva (másképp beszél a hivatalban vagy a barátaival), túljátssza a különbségeket, de az emlékekben ott lapul a gyerekkori énje, ezért is fontosak ezek a részek.
  • Berta Ádám használja a szockó jelzőt (például épületekre), de sokáig reflektálatlanul használta, míg csak rá nem jött, hogy Dél-Amerikában nagyon sok ilyen tárgy van. Amikor ott járt, akkor ezeket a tárgyakat nem egzotikusként látta, hanem például egy hasonló épületelem jutott eszébe Szarvasról. Szerinte létezik egy hamis azonosulás egy olyan szűkebb pátriához, aminek az univerzalitását az ember elfedi maga előtt, és valójában ezért tud speciálisan azonosulni vele.

A teljes beszélgetést itt lehet végighallgatni:

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Az őszi Margón mutatták be a svéd Alex Schulman A túlélők című regényét. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Podcast

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

Kalapos Éva Veronika könyvének hőse Bitter Bálint, aki a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Hallgasd vissza a könyv margós bemutatóját!

...
Podcast

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás Györgyöt, a Gondolkodássuli szerzőjét és Balatoni Józsefet (Jocó bácsit) Oláh Andrea kérdezte az őszi Margón kritikus gondolkodásról és vitakultúráról, a példamutatásról és közösségi médiakommunikációról. A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható, itt pedig az érdekesebb megállapításokból szemezgetünk.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.