Berta Ádámnak fontos volt, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni a valóságdarabokban

Berta Ádámnak fontos volt, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni a valóságdarabokban

A nyolcvanas évekbe visz vissza Berta Ádám Magamat rajzolom középre című regénye, amelyet az őszi Margón mutattak be. Valuska Lászlóval emlékekről, nosztalgiáról, kertészkedésről beszélgettek, amit most teljes egészében vissza is lehet hallgatni. Kedvcsinálónak pontokba szedtünk néhány érdekes megállapítást.

ro | 2022. január 26. |
Berta ádám
Magamat rajzolom középre
Cser Kiadó, 2021, 204 oldal
-
  • Bár a kötet a nyolcvanas évekbe visz vissza, Berta Ádám személyes nosztalgiája 1996-hoz kötődik, ami ugyanakkor nem szerepel ebben a könyvben ("ott már látszott a jövőben minden, ami azóta körülöttem megérkezett"). Szerinte a gyerekkora mindenkinek egyforma, vagy legalábbis az ember gyerekként nem lát rá azokra a különbségekre, amikben az élete eltér.
  • A kötet hősének, Alapi Gergelynek a születési helye és évjárata megegyezik Bertáéval, így könnyű volt "ezt a laboratóriumot működtetni". Szerinte Szeged utána lett kipattintva, a nosztalgiát pedig a lerohadtsággal párosuló érzéssel azonosította.
  • Berta szerint az egész lakótelepi miliőre az ember valahogy fekete-fehéren emlékszik vissza – egy behatároltabb világ volt ez, egy statikus képlet, amely a szereplők viselkedését is meghatározta.
  • Az egyik szál egy válás története, és bár nagyon sok időrepesz fúródik a cselekménybe, itt alapvetően egy tízéves beszélővel van dolgunk, aki új iskolába kerül, és kénytelen újratanulni a saját helyét a világban.
  • A könyv első mondata, hogy a fiú folyamatosan indiánregényeket olvas, ami aztán az összes valóságos történésben egy alcselekmény, a fiúban ugyanis felmerül, hogy ha egy történés egy indiánregénynek lenne a jelenete, akkor az indiánok és a sápadtarcúak morális kódexe vajon milyen viselkedést várna el.
  • A kötet szerkezete kapcsán elhangzottak a mozaikosság és a filmszerűség kifejezések. Berta Ádám elmondta, hogy neki fontos volt, hogy a világ élethű legyen, ahogy az is, hogy az olvasó meg tudjon kapaszkodni ezekben a valóságdarabokban. Garaczi László könyveiből azt tanulta, hogyan lehet egyszerre több történetet elmesélni.
  • Szerinte az elfojtás az oka annak, hogy a szereplője térben és időben is nagy ívet jár be, hiszen ameddig utazik, nem kezdődik el a feldolgozás.
  • Hőse szét van hasadva (másképp beszél a hivatalban vagy a barátaival), túljátssza a különbségeket, de az emlékekben ott lapul a gyerekkori énje, ezért is fontosak ezek a részek.
  • Berta Ádám használja a szockó jelzőt (például épületekre), de sokáig reflektálatlanul használta, míg csak rá nem jött, hogy Dél-Amerikában nagyon sok ilyen tárgy van. Amikor ott járt, akkor ezeket a tárgyakat nem egzotikusként látta, hanem például egy hasonló épületelem jutott eszébe Szarvasról. Szerinte létezik egy hamis azonosulás egy olyan szűkebb pátriához, aminek az univerzalitását az ember elfedi maga előtt, és valójában ezért tud speciálisan azonosulni vele.

A teljes beszélgetést itt lehet végighallgatni:

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Az őszi Margón mutatták be a svéd Alex Schulman A túlélők című regényét. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Podcast

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

Kalapos Éva Veronika könyvének hőse Bitter Bálint, aki a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Hallgasd vissza a könyv margós bemutatóját!

...
Podcast

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Kaszás Györgyöt, a Gondolkodássuli szerzőjét és Balatoni Józsefet (Jocó bácsit) Oláh Andrea kérdezte az őszi Margón kritikus gondolkodásról és vitakultúráról, a példamutatásról és közösségi médiakommunikációról. A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható, itt pedig az érdekesebb megállapításokból szemezgetünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

Az Anybody című gyerekkönyv segít a gyerekeknek elfogadni, megérteni és megismerni a testüket. 

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.