KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Fedor Zsófia: Pár akkord és indul a pogó [Képalá]

Képalá |

Pályája kezdetén mindenkit áthat a fiatalos lelkesedés, hajlam és remény a világ jobbá tételére. E törekvés sokféleképp kinyilatkozhat. Az én történetemben például, egy fiú züllött életéért folyt harc formájaként. Órámat csupán egyetlen egy alkalommal tisztelte meg abban az iskolában ahol először dolgoztam. Társaihoz képest kiemelkedő gondolkodással bírt. Büszke voltam magamra, hogy levetkőzve kinézetére mért előítélem, esélyt adtam neki tehetsége kifejezésére, mely gondolkodási és logikai képességeinek nagyszerűségében hamar meg is mutatkozott. Akár a tankönyvekben! Az óra végén dicsérettel halmoztam el, melyet –pillantását végig társaira vetve- inkább szégyennel vegyes zavarral, semmint örömmel fogadott. Ezután már csak az utcán lebzselve láttam őt, bandája furcsa figurái között. Sajnáltam. Sajnáltam elúszó jövőjének tisztességes és egyszerű reményét. Átkoztam kortársai befolyását, egyéne eme gyengeségét. Beszélni szerettem volna vele, próbálkoztam, de vagy ő, vagy pedig a körülmények erre sosem adtak esélyt. Én azonban elhatároztam, hogy nem engedek! Tudtam, hogy egyedül kevés vagyok leterelni őt a romlás útjáról, ezért elterveztem, felkeresem szüleit és lelkükre beszélve segítségüket kérem.
Egy borongós szerda délután léptem át szegény, de koszos házuk küszöbét. Egy pillantással szomorúan elkönyveltem, hogy ő nincs itthon, mindazonáltal örültem, hogy szülei legalább igen. Édesanyja épp az egyik gyerekkel kiabált, de volt szíves félbehagyni, mikor elmondtam ki vagyok, és, hogy a fiúkkal kapcsolatban érkeztem. Jeleztem kívánságom, hogy az Édesapa jelenlétének is örülnék, amennyiben itthon tartózkodik.
- Menjünk be hozzá a nappaliba, ott van a lusta disznója. Egész nap azt a nyomorult tévét bámulja.
Követtem Édesanyját egy piszkos franciaágyból, öt-hat földön heverő matracból, egy szekrényből, és egy óriási plazmatévéből álló sötét szobába. Az Édesapát a franciaágyon heverészve találtam, kezében a távirányítóval. Köszönésemre mindössze egy hümmögő morgás válaszát kaptam. Kissé sértetten, de nyugodt és meggyőző hangon, előadtam mondandóm. Elmondtam, fiúk kiváló képességeit, reményét egy tisztes munkára és életre, a rossz társaság befolyásoló, lehúzó hatását, tervemet arra vonatkozóan, hogyan tudnánk együttműködve segíteni neki, jó útra téríteni. Mikor befejeztem és szünetet tartottam, Édesanyja elgondolkodón szólalt meg:
- Elnézést Tanárnő, de szerintem összekever minket valakivel, nekünk nincs ilyen gyerekünk.
Elképedve, zavarodottan pontosítottam újra az adatokat, végeztem leírást gyermekükről.
- Jaj, tényleg, tudom már! Ő a második fiam. Csak hát tudja, olyan sok van, hogy nehéz követni. Mit mondott mi is vele a baj?
Teljes megrökönyödéssel, értetlenül fogtam be újra mondandómba. Épp a vége felé jártam, mikor az Édesapja felhangosította a tévét, gondolom érdekelte a hír, miszerint gyilkosság történt a közelben. Képet is mutattak arról a személyről, aki ellen vádat emeltek. Kiment lábamból minden erő mikor a képernyőn megláttam szóban forgó fiúk vad, rémítő fintorba torzult arcát. Már nem tudtam, mit érezzek a néma csend után, melyet Édesapja szavai törtek meg:
- Hah, itt is van, ni! Látja Tanárnő, felesleges vele olyan sokat foglalkozni. Örüljön, hogy megoldódott a probléma. Jó helyen lesz az a börtönben, ott úgyis meleg van, nézhet tévét, kap enni és mindezt teljesen ingyen.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Botka Bianka: Véresen komolyan vett buli [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Fehér Judit: Pár akkord és indul a pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lengyel Melinda: Az idei fesztiválozók [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén