KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Fedor Zsófia: Pár akkord és indul a pogó [Képalá]

Képalá |

Pályája kezdetén mindenkit áthat a fiatalos lelkesedés, hajlam és remény a világ jobbá tételére. E törekvés sokféleképp kinyilatkozhat. Az én történetemben például, egy fiú züllött életéért folyt harc formájaként. Órámat csupán egyetlen egy alkalommal tisztelte meg abban az iskolában ahol először dolgoztam. Társaihoz képest kiemelkedő gondolkodással bírt. Büszke voltam magamra, hogy levetkőzve kinézetére mért előítélem, esélyt adtam neki tehetsége kifejezésére, mely gondolkodási és logikai képességeinek nagyszerűségében hamar meg is mutatkozott. Akár a tankönyvekben! Az óra végén dicsérettel halmoztam el, melyet –pillantását végig társaira vetve- inkább szégyennel vegyes zavarral, semmint örömmel fogadott. Ezután már csak az utcán lebzselve láttam őt, bandája furcsa figurái között. Sajnáltam. Sajnáltam elúszó jövőjének tisztességes és egyszerű reményét. Átkoztam kortársai befolyását, egyéne eme gyengeségét. Beszélni szerettem volna vele, próbálkoztam, de vagy ő, vagy pedig a körülmények erre sosem adtak esélyt. Én azonban elhatároztam, hogy nem engedek! Tudtam, hogy egyedül kevés vagyok leterelni őt a romlás útjáról, ezért elterveztem, felkeresem szüleit és lelkükre beszélve segítségüket kérem.
Egy borongós szerda délután léptem át szegény, de koszos házuk küszöbét. Egy pillantással szomorúan elkönyveltem, hogy ő nincs itthon, mindazonáltal örültem, hogy szülei legalább igen. Édesanyja épp az egyik gyerekkel kiabált, de volt szíves félbehagyni, mikor elmondtam ki vagyok, és, hogy a fiúkkal kapcsolatban érkeztem. Jeleztem kívánságom, hogy az Édesapa jelenlétének is örülnék, amennyiben itthon tartózkodik.
- Menjünk be hozzá a nappaliba, ott van a lusta disznója. Egész nap azt a nyomorult tévét bámulja.
Követtem Édesanyját egy piszkos franciaágyból, öt-hat földön heverő matracból, egy szekrényből, és egy óriási plazmatévéből álló sötét szobába. Az Édesapát a franciaágyon heverészve találtam, kezében a távirányítóval. Köszönésemre mindössze egy hümmögő morgás válaszát kaptam. Kissé sértetten, de nyugodt és meggyőző hangon, előadtam mondandóm. Elmondtam, fiúk kiváló képességeit, reményét egy tisztes munkára és életre, a rossz társaság befolyásoló, lehúzó hatását, tervemet arra vonatkozóan, hogyan tudnánk együttműködve segíteni neki, jó útra téríteni. Mikor befejeztem és szünetet tartottam, Édesanyja elgondolkodón szólalt meg:
- Elnézést Tanárnő, de szerintem összekever minket valakivel, nekünk nincs ilyen gyerekünk.
Elképedve, zavarodottan pontosítottam újra az adatokat, végeztem leírást gyermekükről.
- Jaj, tényleg, tudom már! Ő a második fiam. Csak hát tudja, olyan sok van, hogy nehéz követni. Mit mondott mi is vele a baj?
Teljes megrökönyödéssel, értetlenül fogtam be újra mondandómba. Épp a vége felé jártam, mikor az Édesapja felhangosította a tévét, gondolom érdekelte a hír, miszerint gyilkosság történt a közelben. Képet is mutattak arról a személyről, aki ellen vádat emeltek. Kiment lábamból minden erő mikor a képernyőn megláttam szóban forgó fiúk vad, rémítő fintorba torzult arcát. Már nem tudtam, mit érezzek a néma csend után, melyet Édesapja szavai törtek meg:
- Hah, itt is van, ni! Látja Tanárnő, felesleges vele olyan sokat foglalkozni. Örüljön, hogy megoldódott a probléma. Jó helyen lesz az a börtönben, ott úgyis meleg van, nézhet tévét, kap enni és mindezt teljesen ingyen.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Botka Bianka: Véresen komolyan vett buli [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Fehér Judit: Pár akkord és indul a pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lengyel Melinda: Az idei fesztiválozók [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]