KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Fedor Zsófia: Pár akkord és indul a pogó [Képalá]

Képalá |

Pályája kezdetén mindenkit áthat a fiatalos lelkesedés, hajlam és remény a világ jobbá tételére. E törekvés sokféleképp kinyilatkozhat. Az én történetemben például, egy fiú züllött életéért folyt harc formájaként. Órámat csupán egyetlen egy alkalommal tisztelte meg abban az iskolában ahol először dolgoztam. Társaihoz képest kiemelkedő gondolkodással bírt. Büszke voltam magamra, hogy levetkőzve kinézetére mért előítélem, esélyt adtam neki tehetsége kifejezésére, mely gondolkodási és logikai képességeinek nagyszerűségében hamar meg is mutatkozott. Akár a tankönyvekben! Az óra végén dicsérettel halmoztam el, melyet –pillantását végig társaira vetve- inkább szégyennel vegyes zavarral, semmint örömmel fogadott. Ezután már csak az utcán lebzselve láttam őt, bandája furcsa figurái között. Sajnáltam. Sajnáltam elúszó jövőjének tisztességes és egyszerű reményét. Átkoztam kortársai befolyását, egyéne eme gyengeségét. Beszélni szerettem volna vele, próbálkoztam, de vagy ő, vagy pedig a körülmények erre sosem adtak esélyt. Én azonban elhatároztam, hogy nem engedek! Tudtam, hogy egyedül kevés vagyok leterelni őt a romlás útjáról, ezért elterveztem, felkeresem szüleit és lelkükre beszélve segítségüket kérem.
Egy borongós szerda délután léptem át szegény, de koszos házuk küszöbét. Egy pillantással szomorúan elkönyveltem, hogy ő nincs itthon, mindazonáltal örültem, hogy szülei legalább igen. Édesanyja épp az egyik gyerekkel kiabált, de volt szíves félbehagyni, mikor elmondtam ki vagyok, és, hogy a fiúkkal kapcsolatban érkeztem. Jeleztem kívánságom, hogy az Édesapa jelenlétének is örülnék, amennyiben itthon tartózkodik.
- Menjünk be hozzá a nappaliba, ott van a lusta disznója. Egész nap azt a nyomorult tévét bámulja.
Követtem Édesanyját egy piszkos franciaágyból, öt-hat földön heverő matracból, egy szekrényből, és egy óriási plazmatévéből álló sötét szobába. Az Édesapát a franciaágyon heverészve találtam, kezében a távirányítóval. Köszönésemre mindössze egy hümmögő morgás válaszát kaptam. Kissé sértetten, de nyugodt és meggyőző hangon, előadtam mondandóm. Elmondtam, fiúk kiváló képességeit, reményét egy tisztes munkára és életre, a rossz társaság befolyásoló, lehúzó hatását, tervemet arra vonatkozóan, hogyan tudnánk együttműködve segíteni neki, jó útra téríteni. Mikor befejeztem és szünetet tartottam, Édesanyja elgondolkodón szólalt meg:
- Elnézést Tanárnő, de szerintem összekever minket valakivel, nekünk nincs ilyen gyerekünk.
Elképedve, zavarodottan pontosítottam újra az adatokat, végeztem leírást gyermekükről.
- Jaj, tényleg, tudom már! Ő a második fiam. Csak hát tudja, olyan sok van, hogy nehéz követni. Mit mondott mi is vele a baj?
Teljes megrökönyödéssel, értetlenül fogtam be újra mondandómba. Épp a vége felé jártam, mikor az Édesapja felhangosította a tévét, gondolom érdekelte a hír, miszerint gyilkosság történt a közelben. Képet is mutattak arról a személyről, aki ellen vádat emeltek. Kiment lábamból minden erő mikor a képernyőn megláttam szóban forgó fiúk vad, rémítő fintorba torzult arcát. Már nem tudtam, mit érezzek a néma csend után, melyet Édesapja szavai törtek meg:
- Hah, itt is van, ni! Látja Tanárnő, felesleges vele olyan sokat foglalkozni. Örüljön, hogy megoldódott a probléma. Jó helyen lesz az a börtönben, ott úgyis meleg van, nézhet tévét, kap enni és mindezt teljesen ingyen.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Botka Bianka: Véresen komolyan vett buli [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Fehér Judit: Pár akkord és indul a pogó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Lengyel Melinda: Az idei fesztiválozók [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában