KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Lengyel Melinda: Az idei fesztiválozók [Képalá]

Képalá |

Koppány már kis gyermekként  rájött, hogy nem lesz könnyű és egyszerű az élete. Az általános iskolában a tanárok kérdéseire mindig kérdéssel válaszolt. A kitaszítottság itt kezdődött. Szokatlan nagy tudása és tudásvágya, érdeklődési köre megijesztette az osztálytársait. Miután leérettségizett próbára tette az elméjét, 160 feletti intelligenciával a meg nem értett emberek közé sodródott. Sokan különcnek, csodabogárnak hitték, de a vélemény  és világnézeti különbség okozója csupán a magas IQ volt, gondolatvilága és logikája ezen okból tért el az átlagostól. A punkok, csövesek befogadták, közöttük új barátokat talált, zenéjüket Koppány megszerette, vadóc kinézetüket átvette, bár filozófiájukkal teljes egészében nem értett egyet. Néha elmesélte nekik egy – egy napját, de furcsa tekintetükön kívül többet nem tudtak a témához hozzátenni. Koppány villamosmérnöki diplomát szerzett, de úgy érezte ez még nem a végső állomás, elméjét ez a szakma nem kötötte le. Fizikából is lediplomázott, majd doktorált. Azóta is szakterülete a fúziós berendezések atomnyaláb-emissziós diagnosztikájának érzékenységvizsgálata. Mellette fizikai alapismereteket   tanít az egyetemen nem kitaszított és átlagos hallgatóknak, akik állandóan megmosolyogják kinézetét,  haját, fülbevalóit és azt, hogy a furcsa külső mögött egy zseni bújt meg. Viszont a nyár Koppánynak a fesztiválokról, a zenéről és a lazításról szól, mint sok más átlagos embernek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Horváth-Szepesi Eszter: Spirálon magamba [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Tápai Liza: Buli van [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

J. Simon Aranka: Ki lóg a sorból? [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

A hét könyve
Kritika
Mégis minden félbemaradt - Térey János 50
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.