KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Lengyel Melinda: Az idei fesztiválozók [Képalá]

Képalá |

Koppány már kis gyermekként  rájött, hogy nem lesz könnyű és egyszerű az élete. Az általános iskolában a tanárok kérdéseire mindig kérdéssel válaszolt. A kitaszítottság itt kezdődött. Szokatlan nagy tudása és tudásvágya, érdeklődési köre megijesztette az osztálytársait. Miután leérettségizett próbára tette az elméjét, 160 feletti intelligenciával a meg nem értett emberek közé sodródott. Sokan különcnek, csodabogárnak hitték, de a vélemény  és világnézeti különbség okozója csupán a magas IQ volt, gondolatvilága és logikája ezen okból tért el az átlagostól. A punkok, csövesek befogadták, közöttük új barátokat talált, zenéjüket Koppány megszerette, vadóc kinézetüket átvette, bár filozófiájukkal teljes egészében nem értett egyet. Néha elmesélte nekik egy – egy napját, de furcsa tekintetükön kívül többet nem tudtak a témához hozzátenni. Koppány villamosmérnöki diplomát szerzett, de úgy érezte ez még nem a végső állomás, elméjét ez a szakma nem kötötte le. Fizikából is lediplomázott, majd doktorált. Azóta is szakterülete a fúziós berendezések atomnyaláb-emissziós diagnosztikájának érzékenységvizsgálata. Mellette fizikai alapismereteket   tanít az egyetemen nem kitaszított és átlagos hallgatóknak, akik állandóan megmosolyogják kinézetét,  haját, fülbevalóit és azt, hogy a furcsa külső mögött egy zseni bújt meg. Viszont a nyár Koppánynak a fesztiválokról, a zenéről és a lazításról szól, mint sok más átlagos embernek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Horváth-Szepesi Eszter: Spirálon magamba [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Tápai Liza: Buli van [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

J. Simon Aranka: Ki lóg a sorból? [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.