KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat) képalá capa_központ mohai_balázs pályázat

Lengyel Melinda: Az idei fesztiválozók [Képalá]

Képalá |

Koppány már kis gyermekként  rájött, hogy nem lesz könnyű és egyszerű az élete. Az általános iskolában a tanárok kérdéseire mindig kérdéssel válaszolt. A kitaszítottság itt kezdődött. Szokatlan nagy tudása és tudásvágya, érdeklődési köre megijesztette az osztálytársait. Miután leérettségizett próbára tette az elméjét, 160 feletti intelligenciával a meg nem értett emberek közé sodródott. Sokan különcnek, csodabogárnak hitték, de a vélemény  és világnézeti különbség okozója csupán a magas IQ volt, gondolatvilága és logikája ezen okból tért el az átlagostól. A punkok, csövesek befogadták, közöttük új barátokat talált, zenéjüket Koppány megszerette, vadóc kinézetüket átvette, bár filozófiájukkal teljes egészében nem értett egyet. Néha elmesélte nekik egy – egy napját, de furcsa tekintetükön kívül többet nem tudtak a témához hozzátenni. Koppány villamosmérnöki diplomát szerzett, de úgy érezte ez még nem a végső állomás, elméjét ez a szakma nem kötötte le. Fizikából is lediplomázott, majd doktorált. Azóta is szakterülete a fúziós berendezések atomnyaláb-emissziós diagnosztikájának érzékenységvizsgálata. Mellette fizikai alapismereteket   tanít az egyetemen nem kitaszított és átlagos hallgatóknak, akik állandóan megmosolyogják kinézetét,  haját, fülbevalóit és azt, hogy a furcsa külső mögött egy zseni bújt meg. Viszont a nyár Koppánynak a fesztiválokról, a zenéről és a lazításról szól, mint sok más átlagos embernek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Horváth-Szepesi Eszter: Spirálon magamba [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

Tápai Liza: Buli van [Képalá]

...
KÉPALÁ - Pár akkord és indul a pogó (fotósorozat)

J. Simon Aranka: Ki lóg a sorból? [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.