Röhrig Géza: Eddig fenntarthatatlan módon éltünk

Röhrig Géza színész, költő, nem mellesleg az Oscar-díjas Saul fia főszereplője (legutóbbi kötetéről ITT írtunk) New Yorkban él, ahol aktívan részt vesz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – mindez Nyáry Krisztián napi beszélgetőműsorából derült ki, amelynek rendkívüli adásában elmesélte, hogyan telnek most a napjai, milyen könyvekben talál kapaszkodót, és miért gondolja azt, hogy a világ jól vizsgázott a mostani a helyzetben.

Forgách Kinga | 2020. április 07. |

Fotó: Valuska Gábor

A Líra Könyv oldalán Nyáry Krisztián minden nap írókkal, költőkkel beszélget, amióta kitört a járvány. Az #otthonolvasok tegnapi adása viszont több szempontból is rendhagyó volt, egyrészt, mert a vendég New Yorkból jelentkezett be, másrészt, mert nem a négy fal között tölti a napjait, hanem aktívan segít a világjárvány egyik gócpontjában.

Röhrig Géza elmesélte, hogy nemrég felhívta a volt főnöke, hogy szükség van rá, - ami jól jelzi mekkora a baj – így most önkéntesként segíti a mentősök munkáját. Mint mondta, hét évvel ezelőtt ő már dolgozott mentősként, de csak fél évet és a vizsgája is lejárt már. Egy pár órás tanfolyam után viszont részt vehet a segítségnyújtásban, amire főként éjszakánként van szükség. Körülbelül 100 ezer olyan önkéntes van most a városban, mint ő. Szerinte ez gyönyörű tapasztalat. New York jól vizsgázik a szolidaritás és a kölcsönös segítségnyújtás terén, és talán kezd is javulni a helyzet.

De a mentőzés mellett más segítő munkát is vállal, a zsidó közösségben halottakat mosdat, mert szerinte mindenkinek jár a végtisztesség. Ezt persze csak addig lehet megadni, amíg engedélyezik. A temetések már online zajlanak, csak a legközelebbi rokonok lehetnek jelen. Röhrig Géza azt is elmondta, hogy most ő is gyászol. Az egyik barátját, Dariót is elvitte a vírus 97 éves korában. Ő volt az utolsó élő sonderkommandós, aki még látta a gázkamrákat működés közben. Dario egyébként megnézte a Saul fiát és ez fontos visszaigazolást jelentett Röhrig számára.

Szerinte nagyon furcsa a mostani helyzetben, hogy éppen a szépkorúak vannak veszélyben. Ehhez kapcsolódva egy érdekes könyvet mutatott, amelyben szellemi végrendeleteket lehet olvasni. Ezek annak a jegyében születtek, hogy ne csak az anyagiakról rendelkezzünk, amikor elmegyünk erről a világról, hanem hagyjunk hátra szellemi muníciót is az utódainknak. Szerinte nagyon izgalmas tanácsokat, életbölcsességeket lehet olvasni a könyvben.

A költő egyébként családjával tölti az idejét otthon, amikor épp nem önkénteskedik. Szerinte neki könnyebb, mint sokaknak, kivételezett helyzetben van. A szociális hatása a vírusnak ugyanakkor elképesztő. Éppen ezért ő nem is a járvány egészségügyi következményei miatt aggódik jobban, hanem a gazdasági nehézségek miatt, a kárvallottak ugyanis, akiknek most kiesik féléves jövedelmük, sosem fogják utolérni magukat. Közben a helyzetnek szerinte van azért jó oldala is: most mindenki érzi, hogy kicsit elszállt velünk a ló, nem a valós szükségleteink alapján, fenntarthatatlan módon éltünk. Szerinte egyébként nemcsak New York, hanem az egész világ is jól vizsgázott most helyi szinten. Kutatások bizonyítják, hogy a nehéz helyzetekben nem a káosz uralkodik el, hanem a kölcsönös segítségnyújtás. Ezt látjuk most. Éppen ezért, akik harckocsikat, rendőröket vezényelnek most ki, azok a saját hatalmukat féltik.

Röhrig Géza mondja el a hajléktalanok történeteit - Könyves magazin

Egyszer azt mondta Röhrig Géza, hogy a jó művészetet nagyon nehéz elválasztani a valóságtól. A költő angyalvakond című új verseskötetében a jó művészetet a valóság felől, még pontosabban a dokumentarista hangulatú szociális érzékenység felől közelíti meg, amikor hajléktalanokról készített portréversekben beszél arról, mi zajlik előlünk elzárva.

Röhrig Géza több izgalmas könyvet is ajánlott a beszélgetés során. Például Tolsztojtól a Medve a szekéren című történetet, vagy a Bevezetés az etológiába című könyvet. Mindkettőből azt emelte ki, hogy egymás segítése alapvető emberi feladatunk. De az önfeláldozás az állatoknál is megfigyelhető, például a földi mókusnál, aki füttyjellel vonja magára a ragadozó figyelmét, ha a rokonai veszélybe kerülnek.

További ajánlott olvasmányok Röhrig Gézától a karantén idejére:

  • Sakkozó magyarok
  • Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin : Ivan Gyenyiszovics egy napja
  • Tóth Krisztina: Magas labda
  • Balla Zsófia: A darázs fészke

 A beszélgetés végén Röhrig Géza a főnökét idézte: „Moss kezet és ne feledd el, hogy kinek a kezében vagy.”

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Röhrig Géza mondja el a hajléktalanok történeteit

...
Nagy

Röhrig: A múlt azért fontos, hogy megszabaduljunk tőle

...
Nagy

Röhrig: Istennek van szüksége az emberre

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkozó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Hírek
...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

...
Szórakozás

A Neuromancer zöld utat kapott az Apple-nél, jön a sorozat

...
Hírek

800 lakosa és 15 könyvesboltja van a kis francia falunak

...
Szórakozás

Bill Skarsgård feszít az új Holló-film első fotóin

...
Szórakozás

Sántakutya, Dűne, Kabai Lóránt és Rémlénykongresszus [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

García Márquez utolsó könyve a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul