Röhrig Géza: Eddig fenntarthatatlan módon éltünk

Röhrig Géza színész, költő, nem mellesleg az Oscar-díjas Saul fia főszereplője (legutóbbi kötetéről ITT írtunk) New Yorkban él, ahol aktívan részt vesz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – mindez Nyáry Krisztián napi beszélgetőműsorából derült ki, amelynek rendkívüli adásában elmesélte, hogyan telnek most a napjai, milyen könyvekben talál kapaszkodót, és miért gondolja azt, hogy a világ jól vizsgázott a mostani a helyzetben.

Forgách Kinga | 2020. április 07. |

Fotó: Valuska Gábor

A Líra Könyv oldalán Nyáry Krisztián minden nap írókkal, költőkkel beszélget, amióta kitört a járvány. Az #otthonolvasok tegnapi adása viszont több szempontból is rendhagyó volt, egyrészt, mert a vendég New Yorkból jelentkezett be, másrészt, mert nem a négy fal között tölti a napjait, hanem aktívan segít a világjárvány egyik gócpontjában.

Röhrig Géza elmesélte, hogy nemrég felhívta a volt főnöke, hogy szükség van rá, - ami jól jelzi mekkora a baj – így most önkéntesként segíti a mentősök munkáját. Mint mondta, hét évvel ezelőtt ő már dolgozott mentősként, de csak fél évet és a vizsgája is lejárt már. Egy pár órás tanfolyam után viszont részt vehet a segítségnyújtásban, amire főként éjszakánként van szükség. Körülbelül 100 ezer olyan önkéntes van most a városban, mint ő. Szerinte ez gyönyörű tapasztalat. New York jól vizsgázik a szolidaritás és a kölcsönös segítségnyújtás terén, és talán kezd is javulni a helyzet.

De a mentőzés mellett más segítő munkát is vállal, a zsidó közösségben halottakat mosdat, mert szerinte mindenkinek jár a végtisztesség. Ezt persze csak addig lehet megadni, amíg engedélyezik. A temetések már online zajlanak, csak a legközelebbi rokonok lehetnek jelen. Röhrig Géza azt is elmondta, hogy most ő is gyászol. Az egyik barátját, Dariót is elvitte a vírus 97 éves korában. Ő volt az utolsó élő sonderkommandós, aki még látta a gázkamrákat működés közben. Dario egyébként megnézte a Saul fiát és ez fontos visszaigazolást jelentett Röhrig számára.

Szerinte nagyon furcsa a mostani helyzetben, hogy éppen a szépkorúak vannak veszélyben. Ehhez kapcsolódva egy érdekes könyvet mutatott, amelyben szellemi végrendeleteket lehet olvasni. Ezek annak a jegyében születtek, hogy ne csak az anyagiakról rendelkezzünk, amikor elmegyünk erről a világról, hanem hagyjunk hátra szellemi muníciót is az utódainknak. Szerinte nagyon izgalmas tanácsokat, életbölcsességeket lehet olvasni a könyvben.

A költő egyébként családjával tölti az idejét otthon, amikor épp nem önkénteskedik. Szerinte neki könnyebb, mint sokaknak, kivételezett helyzetben van. A szociális hatása a vírusnak ugyanakkor elképesztő. Éppen ezért ő nem is a járvány egészségügyi következményei miatt aggódik jobban, hanem a gazdasági nehézségek miatt, a kárvallottak ugyanis, akiknek most kiesik féléves jövedelmük, sosem fogják utolérni magukat. Közben a helyzetnek szerinte van azért jó oldala is: most mindenki érzi, hogy kicsit elszállt velünk a ló, nem a valós szükségleteink alapján, fenntarthatatlan módon éltünk. Szerinte egyébként nemcsak New York, hanem az egész világ is jól vizsgázott most helyi szinten. Kutatások bizonyítják, hogy a nehéz helyzetekben nem a káosz uralkodik el, hanem a kölcsönös segítségnyújtás. Ezt látjuk most. Éppen ezért, akik harckocsikat, rendőröket vezényelnek most ki, azok a saját hatalmukat féltik.

Röhrig Géza mondja el a hajléktalanok történeteit - Könyves magazin

Egyszer azt mondta Röhrig Géza, hogy a jó művészetet nagyon nehéz elválasztani a valóságtól. A költő angyalvakond című új verseskötetében a jó művészetet a valóság felől, még pontosabban a dokumentarista hangulatú szociális érzékenység felől közelíti meg, amikor hajléktalanokról készített portréversekben beszél arról, mi zajlik előlünk elzárva.

Röhrig Géza több izgalmas könyvet is ajánlott a beszélgetés során. Például Tolsztojtól a Medve a szekéren című történetet, vagy a Bevezetés az etológiába című könyvet. Mindkettőből azt emelte ki, hogy egymás segítése alapvető emberi feladatunk. De az önfeláldozás az állatoknál is megfigyelhető, például a földi mókusnál, aki füttyjellel vonja magára a ragadozó figyelmét, ha a rokonai veszélybe kerülnek.

További ajánlott olvasmányok Röhrig Gézától a karantén idejére:

  • Sakkozó magyarok
  • Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin : Ivan Gyenyiszovics egy napja
  • Tóth Krisztina: Magas labda
  • Balla Zsófia: A darázs fészke

 A beszélgetés végén Röhrig Géza a főnökét idézte: „Moss kezet és ne feledd el, hogy kinek a kezében vagy.”

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Röhrig Géza mondja el a hajléktalanok történeteit

...
Nagy

Röhrig: A múlt azért fontos, hogy megszabaduljunk tőle

...
Nagy

Röhrig: Istennek van szüksége az emberre

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!