Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerés célja, hogy a pályakezdő szerzők minél nagyobb reflektorfénybe kerüljenek, így, aki megnyeri, az 500 ezer forint díjazás mellett nagy-nagy médiafigyelemre, próbafordításra és mentorra számíthat. A jelölt könyvek befutottak, mi sorra bemutatjuk őket, az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon pedig kiderül, hogy Totth Benedek (2015), Milbacher Róbert (2016), Szöllősi Mátyás (2017), Mécs Anna (2018) és Fehér Boldizsár (2019) után ki lesz 2020 Margó-díjasa!

Könyves Magazin | 2020. szeptember 25. |

Gáspár-Singer Anna: Valami kék

Gáspár-Singer Anna
Valami kék
Kalligram, 2019, 205 oldal
Gáspár-Singer Anna: Valami kék

Gáspár-Singer Anna első novelláskötetében nem a nagy drámák és a látványos tragédiák határozzák meg a szereplők életét, hanem a hiányok, illetve a teljesség iránti vágy. A Valami kékben a pesti belvárosi, valamint izraeli és egyiptomi utcák, otthonok elevenednek meg, teli színekkel, szagokkal,kitapintható atmoszférával. A kötet középpontjában a szó szerinti és átvitt értelemben vett határátlépések állnak. Az idegenségélmény, a ki-és bevándorlás tapasztalata hangsúlyosan megjelenik. A kötetben összesen 14 novella kapott helyet, ezeknek az elbeszélői a legtöbb esetben nők, akiknek az életét és identitását múltbeli sebzettségek - családi gondok, érzelmi bántalmazások - alakítják. Talán éppen emiatt középponti szerepet kap a test is, és minden, ami egy nő életében a testhez kapcsolódhat: a szégyen, az önbizalomhiány, a társadalmi elvárások okozta komplexusok.

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Harag Anita
Évszakhoz képest hűvösebb
Magvető, 2019, 132 oldal
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Harag Anita elsőkötetés szerzőként szerepelt idén az Aegon Irodalmi Díj shortlistjén (Barnás Ferenc, Láng Zsolt, Nádasdy Ádám és Csabai László mellett) Évszakhoz képest hűvősebb című novelláskötetével, amely tizenhárom elbeszélést tartalmaz. A történetek elbeszélői minden esetben nők, a kötet fő témája pedig az emberek közötti távolság és eltávolodás. A könyvről így írtunk kritikánkban: “A legtöbb szöveg a családi kapcsolatokra koncentrál, és jellemzően a gyerek, kamasz, fiatal felnőtt szemszögéből világítja meg az eseményeket.  Apákhoz, anyákhoz, nagyszülőkhöz fűződő, többnyire gyenge, sérült, diszfunkcionális kapcsolatok jelennek meg az írásokban. Kevés a történés, nem a cselekmény a fontos, és nem is a társadalomábrázolás, sokkal inkább lélektani sckiccek, vázlatok készülnek Harag Anita műhelyében.” 

Pap Éva: És újra felkel a nap

Pap Éva
És újra felkel a nap
Álomgyár, 2020, 348 oldal
Pap Éva: És újra felkel a nap

A szerelem és a történelem áll Pap Éva könyvének középpontjában. Az És újra felkel a nap a második világháború idején, Jugoszláviában játszódik. A két évtizedet felölelő történet főszereplője Eszti, aki férjével együtt egy éttermet vezet Szabadkán. A nő legfőbb vágya, hogy minél több gyereke legyen, a férjét azonban egy nap szörnyű vadászbaleset éri, ami mindent megváltoztat. A könyv bizonyos elemekben a Lady Chatterley szeretőjére emlékeztet: Eszti férje ugyanis a sérülése miatt többé nem tud testi örömöt okozni feleségének és emiatt meginog a házasságuk. Bár ígéretet tesznek, hogy bármi is történjen, sosem hagyják el egymást, fellobban egy régi vonzalom a férj legjobb barátja, Martin és Eszti között. Szerelmi háromszög alakul ki, amely rengeteg erkölcsi vívódással és fájdalommal is jár. 

Szelle Ákos: Sebek a falon

Szelle Ákos
Sebek a falon
Animus, 2019, 303 oldal
Szelle Ákos: Sebek a falon

Fülledt, nyomasztó hangulatú pszichothriller a Sebek a falon, holott kezdetben úgy tűnik, hogy sokat látott antihőse látszólag révbe ért, és minden jel szerint végre megkapja azt, amire gyerekként hiába vágyott: egy igazi, szerető családot. Egy váratlan telefonhívásnak köszönhetően ugyanakkor vissza kell utaznia a faluba, ahol minden rossz történt vele: az anyját ugyanis brutálisan megkínozták és megölték. A normalitás vékony szövete váratlanul ismét felfeslik, és Koszner Barnabásnak nincs választása, mennie kell. Így aztán maga mögött hagyja terhes barátnőjét, hogy ismét nyakig süppedjen a múlt és a jelen mocsarába. Utóbbi tele van megmagyarázhatatlan eseményekkel (egyre hullanak az emberek a faluban), a múlt mocskos titkai pedig lassan mindent megmérgeznek a férfi körül.

Fayer Sándor: Ördögi kör

Fayer Sándor
Ördögi kör
Athenaeum, 2020, 223 oldal
Fayer Sándor: Ördögi kör

Az Ördögi kör Tamása hivatásos katona, kemény fickó, aki túlvan már néhány rázós bevetésen, az azonban őt is megviseli, amikor Afganisztánban fogságba esik. Egy barlangba hurcolják, egy hajszálon múlik az élete, amikor váratlan dolog történik. Hogy pontosan micsoda, az még évekig foglalkoztatja Tamást, aki végül 19-re lapot húz, és jelentkezik az amerikai Delta Force-ba. Magyarként kell helytállnia az amerikaiak között, majd amerikaiként kell bizonyítania a háborús övezetekben. Közben gyereke születik, ami ha nem is teljesen, de átkalibrálja Tamás gondolkodását is. Az Ördögi kör mindamellett a háború regénye, egy olyan közegé, ahol nem ritka, hogy az ember egyetlen szempillantás alatt elveszíti a barátját, és azzal a tudattal kell élnie, hogy a napjai neki is meg lehetnek számlálva.

Hegyi Ede: A senki

Hegyi ede
A senki
Napkút, 2019, 213 oldal
Hegyi Ede: A senki

Hegyi Ede első regényének főhőse egy frissen végzett bölcsész, aki igyekszik utat találni a munka világába, de már az első perctől gyűlöli az egészet. A diplomázás után sokként éri a mindennapi mókuskerék: először egy kávézóban csavarodik bele az alulfizetett vendéglátósok életébe, majd az álláskeresés és a nagy multik könyörtelen világában próbálja megállni a helyét. Álszenten mosolygó hr-esek, céges laptopok, projektek és prezentációk labirintusában találja magát és újra és újra felteszi a kérdést: van bármi értelme ennek az egésznek? Közben fokozatosan végigkövethetjük a folyamatot, ahogy cinizmusa ellenére is egyre inkább bedarálja a céges gépezet.

Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Nyáry Luca
Vigyázat, törékeny!
Menő Könyvek, 2019, 411 oldal
Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Nyáry Luca regényének már a címe is előrevetíti azt az érzékeny, fájdalommal telített állapotot, amelyben főhőse, Zsófi kénytelen élni. Zsófi elveszíti az édesanyját, története konkrétan a temetéssel indít, ahol a nagymamája félrehívja, és arra inti, ne hagyja el magát, hiszen neki kell majd tartania a lelket a testvérében és az apjukban is. Borzalmas lelki teher nehezedik a lányra, amelyet - bármennyire is szeretnék ezt mások - képtelen megosztani. Gyászmunka, depressziós időszakok, fogódzók keresése jellemzi Zsófi mindennapjait, akit Nyáry Luca korábbi interjúnkban úgy jellemzett: “egy sosem létezett énem fikcionalizált változata”. Szerinte a gyászfeldolgozásban Zsófi javarészt a tagadás és a harag között vergődik, amíg le nem gyűri a depresszió: “Ebből ő kétféle kiutat lát: vagy a menekülést, vagy a következő fázist, az elfogadást. Azt akartam megmutatni ezzel a könyvvel, hogy mi minden történhet, ha valaki azt hiszi, hogy az utóbbi elérhetetlen és mi az, ami mégis rá tudja venni arra, hogy ennek ellenére is küzdjön érte”.

Halmai Róbert: Nagyapám

Halmai Róbert
Nagyapám
Napkút, 2019, 167 oldal
Halmai Róbert: Nagyapám

Halmai Róbert könyvében tulajdonképpen egy dobozzal kezdődik minden, a dobozból pedig tárgyak, füzetek, fényképek, szerelmeslevelek kerülnek elő, amelyek rögtön beindítják az emlékezést. Egy család története elevenedik meg, a középpontban a nyughatatlan nagypapával, aki számára egyszer parányira zsugorodik, majd kitágul a világ. Közben pedig alternatív és valós sorsok sejlenek fel (időről időre keveredik a múlt és a jelen) és átrobog felettünk a teljes huszadik századi történelem. A fókusz ugyanakkor a mikrotörténeteken van, sok kicsi pillanatból építkezik a nagy egész, ami időről időre nem nélkülözi a mágikus realista elemeket sem: „Bármit megtett volna, hogy elkerülje a jövőt, hogy elkerülje, amit világosan látott, és mégis, az egyre csak közeledett”. Halmai Róbert könyve valahol a hiányról és azok pótlásáról szól, de leginkább arról a nagyapáról, aki egyszer volt – vagy lehetett volna.

Wesz Péter: A bal lator lemászik a keresztről

Wesz Péter
A bal lator lemászik a keresztről
Napkút, 2019, 163 oldal
Wesz Péter: A bal lator lemászik a keresztről

Van egy falu, valahol a kilátástalanság és az esélytelenség origójában, amelynek fejlesztésében papíron sokan fantáziát látnak, az elnyert támogatás azonban valahogy sosem érkezik meg az itt élőkhöz. Így aztán marad a magyar rögvaló meg a mélyreménytelenség, benne szerelmes lányokkal, a bűn és a tisztes élet határán egyensúlyozó fiúkkal, festett verébtetemekkel játszó gyerekekkel, meg egy pappal, aki egyik kezével ételadományt, a másikkal vigaszt oszt: „A világ valóban rossz, valóban kegyetlen, de néha olyan sok a... szépség... a világban... Úgy érzem, ki se bírom... és a szívem... egyszer csak... megszakad... Minden úgy van jól, ahogy van, minden a helyén van.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Margó-díj 2020: indul a jelentkezés!

A Margó Irodalmi Fesztivál - a Könyves Magazin szakmai együttműködésével - 2020-ban ismét a legjobb első prózakötetet keresi!

...
Hírek

Fehér Boldizsár kapta a 2019-es Margó-díjat!

...
Hírek

Ez a három könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

Szerzőink

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.

...
Gyerekirodalom

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

...
Gyerekirodalom

Mi az oka, hogy a gyerekek egyre kevesebb és nem túl nagy kihívást jelentő könyvet olvasnak?

Egy, az Egyesült Királyságban és Írországban készült felmérés arra kereste a választ, miért csökken a gyerekek olvasási kedve.