Mások életét kiválogatni és rendszerezni - Maradj otthon #11

Mások életét kiválogatni és rendszerezni - Maradj otthon #11

Mindig örömmel néztem nagypapámat miközben fotózott a Prakticájával. A hosszú évtizedek alatt felgyülemlett diákat a karantén alatt elkezdtem feldolgozni, a Maradj otthon részeiben a heti gyűjtésből adok közre tematikus válogatásokat. Minden fotó egy korról és egy városról mesél, és annyira személyesek, hogy pont ettől válhatnak megoszthatóvá. Statisztika: átnézett képek száma 800 db, amiből 300-at megmentettem, 15-öt szkenneltem is.

Valuska Gábor | 2020. március 29. |

Nagyszüleim a Szépvölgyi út és az Árpád fejedelem útja sarkánál laktak egy nagy, csíkos háztömbben. A bátyám néhány éve vette át helyettük az oklevelet, mert 50 éve lakik ott a család, az első beköltözők között voltak. A kutyasétáltatások miatt egész Óbudát bejárták, jól ismerték a környéket, nagyon szerették ezt a részét a városnak. Még épült a ház, amikor eldöntötték, ideköltöznek, emiatt nagypapám már az építkezést is végigfotózta: anyukámmal az előtérben vagy emberek nélkül, mert a dokumentálás fontos volt. Ezek a képek a 1960-80-as években készültek/készülhettek, de sajnos nincs pontosabb információ róluk. Még sok az építkezés, kevés a ház. Nagyon más a hangulata, mint most. 

Maradj otthon
Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Néztük a vuhani és az olasz eseményeket, majd megérkezett hozzánk is a koronavírus. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén: könyvekről, filmekről, zenékről, kiállításokról, cikkekről. Itt találod meg a rovat cikkeit>>

Nagyon jó élmény és hatalmas munka átnézni ezeket a képeket, szó szerint elveszek bennük. Jönnek az emlékek, rengeteget nevetünk, emlékezünk, ha már a képeken szereplők közül már csak nagyon kevesekkel tudom megosztani ezeket az élményeket. Bízom benne, hogy a családi csetcsoportot nem őrjítem meg a random megosztott képekkel, ugyanis menetközben folyamatosan fotózom ki a képeket, csak úgy sebtiben.

A kiválasztás nehéz, gyakorlatilag egy életet és/vagy életetművet kell átnézni, rendszerezni, katalogizálni, és talán majd kulcsszavazni, hogy kereshetővé váljon. Mi maradjon meg? Biztos nagypapám más képeket mentene meg, mint én, így ez már az én emlékezetem is. Már a képek kiválasztásánál is figyelni kell arra, hogy milyen mappába rakom, mert az egyik cél személyes és családi, hogy megmaradjon nekünk, a másik közös: szeretném elküldeni a Fortepannak azokat a képeket, amik érdekesek lehetnek nekik.

Közben azon gondolkodom, hogy oké ezt megcsinálom, de mi lesz ezután? A végére lesz 2-3000 db képem, ami rengeteg. Valószínűleg csinálok egy albumot a megmentett képekből, de az már az én rendszerezésem mások életéről. 

Nekem sosem lesz ilyen hagyatékom: a fiam majd kap 20-30 db merevlemezt, sok terrabájtnyi adatot, amit valószínűleg sosem fog átnézni. Nagypapám diáit egyrészt könnyű átnézni, másrészt rengeteg képről nem tudom, ki vagy mi van rajta. Biztosan fontos volt nagyapámnak, hiszen lefotózta, sőt bekeretezte az utókornak. 

Önarckép a háztömbbel Fotó: Tiszavölgyi László

Zsigmond tér Fotó: Tiszavölgyi László

Bécsi út (Zsigmond tér - Szépvölgyi út közti szakasza) Fotó: Tiszavölgyi László

Szépvölgyi út Bécsi út kereszteződése Fotó: Tiszavölgyi László

Kolosy tér (balra a Csemete utca található/) Fotó: Tiszavölgyi László

Kolosy tér Evező utcai részén található posta épülete Fotó: Tiszavölgyi László

Veress Lajos cukrászüzeme Bokor utca Fotó: Tiszavölgyi László

Szépvölgyi út - Árpád fejedelem útja sarok Fotó: Tiszavölgyi László
A Kolosy tér Szépvölgyi út eleje a mostani Montevideó utcából fotózva Fotó: Tiszavölgyi László

Kolosy tér a Lajos utca Szépvölgyi út kereszteződéséből fotózva Fotó: Tiszavölgyi László

Bécsi út Csemete utca sarkán található Csavaráruk bolt Fotó: Tiszavölgyi László

Bécsi út Zsigmond térhez közelebb eső része. Fotó: Tiszavölgyi László

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tanácsok home office-ra – Maradj otthon #9

Az otthoni munka két legnagyobb kihívása: elkezdeni és befejezni. Mutatjuk, mi hogyan küzdünk meg vele. 

...
Nagy

A Chloé tüdejében növekvő lótuszvirág visszarántott a jelenbe - Maradj otthon #8

A Tajtékos napoktól a Love is Blind című társkereső realityig: Mi lehet vajon azokkal, akik épp csak elkezdtek ismerkedni, amikor rájuk zárták a világot? Ott Anna kulturális naplójával folytatódik a Maradj otthon.

...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]