Mások életét kiválogatni és rendszerezni - Maradj otthon #11

Mások életét kiválogatni és rendszerezni - Maradj otthon #11

Mindig örömmel néztem nagypapámat miközben fotózott a Prakticájával. A hosszú évtizedek alatt felgyülemlett diákat a karantén alatt elkezdtem feldolgozni, a Maradj otthon részeiben a heti gyűjtésből adok közre tematikus válogatásokat. Minden fotó egy korról és egy városról mesél, és annyira személyesek, hogy pont ettől válhatnak megoszthatóvá. Statisztika: átnézett képek száma 800 db, amiből 300-at megmentettem, 15-öt szkenneltem is.

Valuska Gábor | 2020. március 29. |

Nagyszüleim a Szépvölgyi út és az Árpád fejedelem útja sarkánál laktak egy nagy, csíkos háztömbben. A bátyám néhány éve vette át helyettük az oklevelet, mert 50 éve lakik ott a család, az első beköltözők között voltak. A kutyasétáltatások miatt egész Óbudát bejárták, jól ismerték a környéket, nagyon szerették ezt a részét a városnak. Még épült a ház, amikor eldöntötték, ideköltöznek, emiatt nagypapám már az építkezést is végigfotózta: anyukámmal az előtérben vagy emberek nélkül, mert a dokumentálás fontos volt. Ezek a képek a 1960-80-as években készültek/készülhettek, de sajnos nincs pontosabb információ róluk. Még sok az építkezés, kevés a ház. Nagyon más a hangulata, mint most. 

Maradj otthon
Hetek óta készülünk arra, hogy a COVID-19 vírus miatt megváltozik az életünk. Néztük a vuhani és az olasz eseményeket, majd megérkezett hozzánk is a koronavírus. Felelősen egy dolgot tehetünk, otthon maradunk. Ez az új rovat vagy játszótér is azért indul el, mert az otthonmaradás nem jelentheti azt, hogy az életnek meg kell állnia. A sorozatunkban elmeséljük, mi miket csinálunk otthon kultúafogyasztás címén: könyvekről, filmekről, zenékről, kiállításokról, cikkekről. Itt találod meg a rovat cikkeit>>

Nagyon jó élmény és hatalmas munka átnézni ezeket a képeket, szó szerint elveszek bennük. Jönnek az emlékek, rengeteget nevetünk, emlékezünk, ha már a képeken szereplők közül már csak nagyon kevesekkel tudom megosztani ezeket az élményeket. Bízom benne, hogy a családi csetcsoportot nem őrjítem meg a random megosztott képekkel, ugyanis menetközben folyamatosan fotózom ki a képeket, csak úgy sebtiben.

A kiválasztás nehéz, gyakorlatilag egy életet és/vagy életetművet kell átnézni, rendszerezni, katalogizálni, és talán majd kulcsszavazni, hogy kereshetővé váljon. Mi maradjon meg? Biztos nagypapám más képeket mentene meg, mint én, így ez már az én emlékezetem is. Már a képek kiválasztásánál is figyelni kell arra, hogy milyen mappába rakom, mert az egyik cél személyes és családi, hogy megmaradjon nekünk, a másik közös: szeretném elküldeni a Fortepannak azokat a képeket, amik érdekesek lehetnek nekik.

Közben azon gondolkodom, hogy oké ezt megcsinálom, de mi lesz ezután? A végére lesz 2-3000 db képem, ami rengeteg. Valószínűleg csinálok egy albumot a megmentett képekből, de az már az én rendszerezésem mások életéről. 

Nekem sosem lesz ilyen hagyatékom: a fiam majd kap 20-30 db merevlemezt, sok terrabájtnyi adatot, amit valószínűleg sosem fog átnézni. Nagypapám diáit egyrészt könnyű átnézni, másrészt rengeteg képről nem tudom, ki vagy mi van rajta. Biztosan fontos volt nagyapámnak, hiszen lefotózta, sőt bekeretezte az utókornak. 

Önarckép a háztömbbel Fotó: Tiszavölgyi László

Zsigmond tér Fotó: Tiszavölgyi László

Bécsi út (Zsigmond tér - Szépvölgyi út közti szakasza) Fotó: Tiszavölgyi László

Szépvölgyi út Bécsi út kereszteződése Fotó: Tiszavölgyi László

Kolosy tér (balra a Csemete utca található/) Fotó: Tiszavölgyi László

Kolosy tér Evező utcai részén található posta épülete Fotó: Tiszavölgyi László

Veress Lajos cukrászüzeme Bokor utca Fotó: Tiszavölgyi László

Szépvölgyi út - Árpád fejedelem útja sarok Fotó: Tiszavölgyi László
A Kolosy tér Szépvölgyi út eleje a mostani Montevideó utcából fotózva Fotó: Tiszavölgyi László

Kolosy tér a Lajos utca Szépvölgyi út kereszteződéséből fotózva Fotó: Tiszavölgyi László

Bécsi út Csemete utca sarkán található Csavaráruk bolt Fotó: Tiszavölgyi László

Bécsi út Zsigmond térhez közelebb eső része. Fotó: Tiszavölgyi László
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tanácsok home office-ra – Maradj otthon #9

Az otthoni munka két legnagyobb kihívása: elkezdeni és befejezni. Mutatjuk, mi hogyan küzdünk meg vele. 

...
Nagy

A Chloé tüdejében növekvő lótuszvirág visszarántott a jelenbe - Maradj otthon #8

A Tajtékos napoktól a Love is Blind című társkereső realityig: Mi lehet vajon azokkal, akik épp csak elkezdtek ismerkedni, amikor rájuk zárták a világot? Ott Anna kulturális naplójával folytatódik a Maradj otthon.

...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]