A nagypapám lefotózta a holdraszállást - Maradj otthon #22

A nagypapám lefotózta a holdraszállást - Maradj otthon #22

A “család 1.” diakofferrel folytattam a képválogatást: családi vacsorák, gyerekkori fotók, kiskutyák és a holdraszállás. Nagypapám nem dolgozott a NASA-nál, tehát nem a Holdon készült képeket találtam meg, hanem azokat, amiket gyerekkoromban is mutatott nekem. 1969-ben nagyon más volt a világ, nagypapám bizonyára arra gondolt, hogy a holdraszállás az élet egy ritka, megismételhetetlen pillanata lesz. Megnézte a holdraszállás közvetítését a tévében, és mivel más lehetősége nem volt, a tévét fotózta le, hogy maradandó emléket állítson a történelmi eseménynek (így fotózta le nagymamám első külföldi útját, a dunai eseményeket és lakhelyének környékét is). Ezek a fotók egy dolgot biztosan megmutatnak, milyen felfoghatatlan dolog volt a hidegháború űrversenye. Statisztika: 1500 átnézett kép, 600 megmentett, 250 szkennelve. Sehol sem tartok.

Valuska Gábor | 2020. április 10. |

A képeket válogatva sokszor felmerül bennem, ha Marcell fiam arra kérne, hogy mutassak képeket, akkor mit mutatnék neki. Ötletem sincsen. Egyrészt fotósként teljesen más érdekes számomra, valószínűleg sosem fotóztam volna le a tévét az örökkévalóságnak. Még akkor sem, ha nagypapám nem a tévét, hanem a holdraszállást fotózta le, és a készülék csak közvetítő volt. Másrészt 1500 képet átnézve azt már érzem, milyen jó, hogy nagypapám mindent dokumentált. És ahogy látszik ebből a válogatásból, tényleg mindent. Ötvenhárom évvel később számomra nagyon érdekes megnézni ezeket a homályos, elmosódott zavaros képeket, mert ezek is nagyon fontos részletek a nagypapámról diaválogatás során alakuló karakterrajzáról.

„És mit éreztél a holdra szállás pillanatában?" - Így ünnepeltük...

Szombaton ünnepeltük a holdra szállás 50. évfordulóját, az emberiség egyik legnagyobb álmának valóra válását. 1969. július 20. történelmi nap volt: Neil Armstrong és Edwin „Buzz" Aldrin megtették az első lépéseiket a Holdon. Mi, a Könyvesblogon rengeteg izgalmas anyaggal, többek közt erre az alkalomra íródott novellákkal is készültünk a kerek évfordulóra.

Ezt a sorozatot ma megérteni szinte lehetetlen: mindent lefotózunk, mindenről van x+100 fotónk, és nemcsak a szelfikre gondolok, hanem egy vacsoráról, egy utazásról, a munkánkról. Mindent szeretnénk megmutatni, sőt megosztani, az élmény megélése helyett is fotókat készítünk. Ezért pláne különleges ez a sorozat számomra.

1969-ben nem a Google-ön vagy az Instagramon kerestek rá a holdraszállás+nasa+képek keresőszavakra, hanem lementek másnap vagy harmadnap az újságoshoz, megvették a napilapot, kivágták a képet és lefűzték. Ezt onnan tudom, hogy nagypapám ezt csinálta, több tíz kiló kivágott újságcikket és sajtófotót őrzött, és ha valamilyen téma érdekelte, akkor kikereste a katalógusából a mappát, amiben megtalálta a keresett témához kapcsolódó cikkeket. Analóg internet volt.

A válogatás közben felmerült többször is, hogy vajon nagypapámék hányszor vették elő ezeket a képeket. Szerintem nem nagyon csináltak ilyet, ahogy az emberek nagy része sem veszi elő a képeket rendszeresen, én is félévente letöltöm a telefonomról egy folyamatosan bővülő mappába, aztán folytatom tovább a fotózást.

Nemrég találtam egy nagy kartondobozt lent a pincében. Abban is képek vannak. Rengeteg papírkép, néhány diafilm. Biztos abban is lesznek érdekességek. A sorozatom alapanyaga kiapadhatatlan. Hegyekben állnak a diafilmek.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az erkélyről az élet - Maradj otthon #16

Az önkéntes karanténban elkezdtem nagyszüleim képeit válogatni, és még mindig rengeteg van. A nagypapám nemcsak fotózott, hanem dokumentált is, sokszor egészen jelentéktelennek tűnő eseményeket is. Statisztika. 1000 kép, 350 mentett, 27 szkennelt.

...
Nagy

Mások életét kiválogatni és rendszerezni - Maradj otthon #11

Milyen volt Óbuda a hatvanas években? Valuska gábor folytatja a nagyapja diáinak szelektálását, most a Kolosy tér környékét dolgozta fel. 

...
Nagy

Kati első külföldi útja - Maradj otthon #5

A karanténban 6-8000 családi fotót kezdett rendszerezni fotósunk, Valuska Gábor, aki nagymamája első külföldi útjáról rakott össze nagyképes anyagot.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.