A nagypapám lefotózta a holdraszállást - Maradj otthon #22

A nagypapám lefotózta a holdraszállást - Maradj otthon #22

A “család 1.” diakofferrel folytattam a képválogatást: családi vacsorák, gyerekkori fotók, kiskutyák és a holdraszállás. Nagypapám nem dolgozott a NASA-nál, tehát nem a Holdon készült képeket találtam meg, hanem azokat, amiket gyerekkoromban is mutatott nekem. 1969-ben nagyon más volt a világ, nagypapám bizonyára arra gondolt, hogy a holdraszállás az élet egy ritka, megismételhetetlen pillanata lesz. Megnézte a holdraszállás közvetítését a tévében, és mivel más lehetősége nem volt, a tévét fotózta le, hogy maradandó emléket állítson a történelmi eseménynek (így fotózta le nagymamám első külföldi útját, a dunai eseményeket és lakhelyének környékét is). Ezek a fotók egy dolgot biztosan megmutatnak, milyen felfoghatatlan dolog volt a hidegháború űrversenye. Statisztika: 1500 átnézett kép, 600 megmentett, 250 szkennelve. Sehol sem tartok.

Valuska Gábor | 2020. április 10. |

A képeket válogatva sokszor felmerül bennem, ha Marcell fiam arra kérne, hogy mutassak képeket, akkor mit mutatnék neki. Ötletem sincsen. Egyrészt fotósként teljesen más érdekes számomra, valószínűleg sosem fotóztam volna le a tévét az örökkévalóságnak. Még akkor sem, ha nagypapám nem a tévét, hanem a holdraszállást fotózta le, és a készülék csak közvetítő volt. Másrészt 1500 képet átnézve azt már érzem, milyen jó, hogy nagypapám mindent dokumentált. És ahogy látszik ebből a válogatásból, tényleg mindent. Ötvenhárom évvel később számomra nagyon érdekes megnézni ezeket a homályos, elmosódott zavaros képeket, mert ezek is nagyon fontos részletek a nagypapámról diaválogatás során alakuló karakterrajzáról.

„És mit éreztél a holdra szállás pillanatában?" - Így ünnepeltük...

Szombaton ünnepeltük a holdra szállás 50. évfordulóját, az emberiség egyik legnagyobb álmának valóra válását. 1969. július 20. történelmi nap volt: Neil Armstrong és Edwin „Buzz" Aldrin megtették az első lépéseiket a Holdon. Mi, a Könyvesblogon rengeteg izgalmas anyaggal, többek közt erre az alkalomra íródott novellákkal is készültünk a kerek évfordulóra.

Ezt a sorozatot ma megérteni szinte lehetetlen: mindent lefotózunk, mindenről van x+100 fotónk, és nemcsak a szelfikre gondolok, hanem egy vacsoráról, egy utazásról, a munkánkról. Mindent szeretnénk megmutatni, sőt megosztani, az élmény megélése helyett is fotókat készítünk. Ezért pláne különleges ez a sorozat számomra.

1969-ben nem a Google-ön vagy az Instagramon kerestek rá a holdraszállás+nasa+képek keresőszavakra, hanem lementek másnap vagy harmadnap az újságoshoz, megvették a napilapot, kivágták a képet és lefűzték. Ezt onnan tudom, hogy nagypapám ezt csinálta, több tíz kiló kivágott újságcikket és sajtófotót őrzött, és ha valamilyen téma érdekelte, akkor kikereste a katalógusából a mappát, amiben megtalálta a keresett témához kapcsolódó cikkeket. Analóg internet volt.

A válogatás közben felmerült többször is, hogy vajon nagypapámék hányszor vették elő ezeket a képeket. Szerintem nem nagyon csináltak ilyet, ahogy az emberek nagy része sem veszi elő a képeket rendszeresen, én is félévente letöltöm a telefonomról egy folyamatosan bővülő mappába, aztán folytatom tovább a fotózást.

Nemrég találtam egy nagy kartondobozt lent a pincében. Abban is képek vannak. Rengeteg papírkép, néhány diafilm. Biztos abban is lesznek érdekességek. A sorozatom alapanyaga kiapadhatatlan. Hegyekben állnak a diafilmek.

-

-

-

-

-

-

-

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az erkélyről az élet - Maradj otthon #16

Az önkéntes karanténban elkezdtem nagyszüleim képeit válogatni, és még mindig rengeteg van. A nagypapám nemcsak fotózott, hanem dokumentált is, sokszor egészen jelentéktelennek tűnő eseményeket is. Statisztika. 1000 kép, 350 mentett, 27 szkennelt.

...
Nagy

Mások életét kiválogatni és rendszerezni - Maradj otthon #11

Milyen volt Óbuda a hatvanas években? Valuska gábor folytatja a nagyapja diáinak szelektálását, most a Kolosy tér környékét dolgozta fel. 

...
Nagy

Kati első külföldi útja - Maradj otthon #5

A karanténban 6-8000 családi fotót kezdett rendszerezni fotósunk, Valuska Gábor, aki nagymamája első külföldi útjáról rakott össze nagyképes anyagot.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Carmen Maria Machado: A tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez

Az év elején jelent meg magyarul Carmen Maria Machado első önálló kötete. A szerző provokatív, határfeszegető novellái gyakran abszurd, meghökkentő módon, sok zsáner elemeit felhasználva mesélnek sajátosan női témákról és tapasztalatokról. Interjúnkban szóba kerültek olvasói reakciók, az év eseményei és azoknak esetleges hatásai is.

 

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!