Latinovits Zoltán a szerepeiben mindig más volt, mégis önazonos maradt

Latinovits Zoltán a szerepeiben mindig más volt, mégis önazonos maradt

A Poket legújabb kiadványa Latinovits Zoltán Ködszurkáló című műve, melyet műfajilag neveztek már műhelynaplónak, tanulmánynak és önéletrajznak is. A Margón Valuska László Keleti Éva fotográfussal és Hegedűs D. Géza színművésszel beszélgetett Latinovitsról és arról, hogy 2020-ban mit jelent a színész életműve.

Ruff Orsolya | 2020. június 07. |

 • Keleti Éva nagyon szerette Latinovits Zoltánt mint színészt, embert, versmondót, és sok verset másképp értelmez, amióta Latinovits előadásában hallotta.
 • Először Debrecenben látta és fotózta a színészt, majd végigkísérte az egész pályáját, és személyes barátság is kialakult köztük. Keleti Éva elmesélt egy személyes történetet: egyszer este 10 körül becsöngetett hozzájuk valaki, az anyukája szaladt be ijedten, hogy itt a Latinovits, mi lesz most, összetöri a lakást. A lakásnak nem lett baja, ők pedig hajnali 4-ig beszélgettek.
 • Keleti Éva szerint különleges ember volt, ám a mai napig nem tudja megmondani, mennyi volt a játék az egyéniségében és mennyi a komoly. Sok arca volt, hihetetlen tehetség, izgalmas egyéniség volt: „Minden, amihez hozzányúlt, vagy nagy siker, vagy bukás, vagy botrány lett”.
 • Keleti Éva borzasztó fontosnak nevezte, hogy a fiatalok többet tudjanak Latinovitsról annál, mint ami a felszínen volt: önmaga útját járó embernek könyvelik el, de nem igazán tudják, mi van emögött.
 • Latinovits az egész életét a szerepeire tette fel, mindig az volt, akit éppen játszott.

-

 • Keleti Éva szerint a Ködszurkálóhoz még hozzá kellene tenni sok színpadi alakításának a felvételét, mert nem lehet különválasztani azt, amit játszott és amilyen életet élt.
 • Szerinte Latinovits sosem volt igazán boldog, hiszen mindig kergetett egy Latinovits Zoltánt, de sosem találkozott önmagával.
 • Hegedűs D. Géza felidézte, hogy életében egyszer találkozott a színésszel, 45 évvel ezelőtt, amikor friss diplomásként a Pannónia Filmstúdióba hívták egy szinkronszerepre, és miközben a filmtekercs pergett, a háta mögött a homályban ült Latinovits, a lába mellett heverő Bagó kutyájával.
 • Hegedűs D. generációjának minta volt: elementáris erejű színházi alakításai voltak, hihetetlen módon tudott átalakulni. Ahány szerepet alakított, mind más volt, mégis önazonos maradt.
 • Hegedűs D. Géza elmondta, hogy Latinovits 1966-ban kezdte el írni a Ködszurkálót, amelyet most egy kiáltványhoz hasonlított: ahhoz, mint amikor a francia költőnemzedék kiállt, és elmondta, szerinte mi az a modernitás, esztétika, művészi radikalitás, emberi arc, szabadság, amivel színpadra kell állni.
 • Egy öntörvényű, már-már autodidakta módon folyamatosan önművelő létben élő alkotóként jellemezte Latinovitsot, aki azért is harcolt, hogy a színművészetet igenis alkotóművészetnek tekintsék.
 • Szerinte ez a könyv a szabadság kiáltványa egyfajta zárt, nagyon szűkre szabott lét lehetőségén belül.
 • Keleti Éva az első megjelenésnél úgy olvasta a könyvet, mint egy színész véleményét, szabadságvágyát. Lényegében egy Latinovits Zoltán-történetnek olvasta. Most viszont már sokkal inkább korképnek tekinti: „Egy nagy felkiáltójel az egész könyv”.
 • A mostani kötet tartalmaz egy nagyesszét is Kővári Orsolyától, aki – Hegedűs D. Géza megfogalmazásában – végigpásztázza Latinovits életét, művészi pályáját.
 • A könyvnek lesz folytatása, amely majd Ruttkai Éváról szól.
 • Keleti Éva értelmezésében Latinovits munkássága azt üzente: harcolj a saját igazadért és ezen keresztül mindnyájunk igazáért. A másik üzenet szerinte a következő: a színpad és az élet nem két dolog, hanem egy.
 • Hegedűs D. Géza elmondta, hogy ha már ki lehet lépni az online térből, akkor több élő könyvbemutatót is terveznek, amelyen olyan filmeket is vetítenének, melyekkel megmutathatják a fiataloknak, mit jelentett Latinovits élete és művészete.

(Disclaimer: a cikk szerzője nem azonos a kötet szerkesztőjével)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szilasi hőse egész életében szeret, csak mindig elrontja

Szilasi László új regényében a vége felől írta meg egy szerelem történetét, közben sokat tanult a női hangról, a valóság pedig megbosszulta magát. A Kései házasságról Valuska László beszélgetett vele a Margón.

...
Nagy

Fiala Borcsa: Nem lecserélni, hanem megjavítani kellene az elromló kapcsolatokat

Fiala Borcsa hamarosan megjelenő, Drill című regénye egy házasság felbomlását meséli el, megmutatja, hogy egy lapnak – paradox módon – mindig három oldala van. A szerzővel Csepelyi Adrienn beszélgetett a Margón.

...
Nagy

Cserna-Szabó András: Én a gombhoz írom a kabátot

Cserna-Szabó András új könyve, az Extra Dry egy széthulló család történetét meséli el és közben arra is keresi a választ, hogy hol van a normalitás és az őrület határa. A regényt szombat délután mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Valuska László beszélgetett. 

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Cserna-Szabó András: Holttest és tükör [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Fenyvesi Orsolya: Homokórázás [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Barnás Ferenc: Az üresség vonalai [Egy kiállítás képe]

Hírek
...
Nagy

A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast

...
Hírek

Ilyennek képzelte Pálfi György a Sömmit

...
Hírek

Ernest Hemingway kiadott művei hemzsegnek a hibáktól

...
Hírek

Magyar író nyerte rajongói kategóriában a legfontosabb fantasztikus irodalmi díjat, a Hugót!

...
Hírek

Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát

...
Nagy

5 könyv, amiben a művészeteké a főszerep

...
Hírek

850 millió forintot oszt szét az MMA járványügyi mentőcsomagjában

...
Hírek

Tisza Kata: A csönd az abúzushoz asszisztál

...
Hírek

Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Motorcycle Emptiness

...
Valuska László

A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja