Károlyi Csaba: A Bolyai egy öntörvényű író öntörvényű könyve

Károlyi Csaba: A Bolyai egy öntörvényű író öntörvényű könyve

A Libri irodalmi díját 2020-ban Láng Zsolt Bolyai című regénye nyerte el. A művet Károlyi Csaba laudálta, az alábbiakban a beszéd teljes szövegét olvashatjátok. A Libri irodalmi közönségdíjat idén Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte, a művet Beck Zoltán laudálta, itt olvasható.

Könyves Magazin | 2020. május 13. |

Hölgyeim és uraim!

Kedves otthon ülő könyvbarátok, irodalombarátok!

Üdvözlöm Önöket a zsűri nevében!

Ötödik alkalommal adjuk át – most aztán nem mindennapi körülmények között – a Libri irodalmi díjat és a közönségdíjat. Remélem, a közönség is jól döntött, és nagyon remélem, hogy az öttagú zsűri is jól döntött. Mindezt az idő jóváhagyja majd, ha akarja.

Az a könyv, amely most ötödik alkalommal a Libri irodalmi díjat elnyerte, nos, az a könyv valóban különleges könyv.

Kibeszéli, amit nem szoktunk kibeszélni.

Rafináltan személyes, néha önmaga ellenében is.

Sokat mond a földrajzi helyről, ahol élünk.

Európában is merészen elkalandozik. 

Tele van finom érzelmekkel.

Az öregségről is komoly tudása van.

Meg az irracionális szerelemről.

Meg a hétköznapi apróságokról, szinte mikrotörténetekben.

Meg a magyarságunkról, a magyar történelemről is, furcsa fénytörésben.

Szóval öntörvényű író öntörvényű könyve ez, amelyben persze ott vannak a lényeges és a lényegtelen momentumok, a világ legkisebb és legnagyobb dolgai egyaránt, mert aki ezt írta, szenvedélyes viszonyban van a világ egészével, miként igazából minden jelentős író.

Nem biztos, hogy könnyen megadja magát ez a mű az olvasójának. De aki energiát fektet a befogadásába, szerintem nem fogja megbánni. A szöveg ugyanis élvezetes és nagyon szabad – az olvasót is arra biztatja, legyen szabad. Légy szabad, kedves Olvasó!

Van benne élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten.

Szóval tudósregény is ez, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne. Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai.

A Libri irodalmi díjat az öttagú zsűri egyhangú döntése alapján 2020-ban Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta.

Fotó: Gálos Viktor

A Könyves Magazin interjúja Láng Zsolttal:

Bolyai a mindent bevilágító értelemben bízott - Könyves magazin

Láng Zsolt az őszi Margón (fotó: Valuska Gábor) Bolyai János a magyar zsenik képzeletbeli panoptikumának egyik oszlopos tagja, a nemeuklidészi geometria atyja. Nehéz természetű, magának való ember, szabadságvágya és megalkuvás nélküli kitartása mégis valamiféle naivitással ruházza fel.

Élő beszélgetésünk a Bolyairól:

Tintapacái által kelt életre Bolyai szoborszerű alakja - Összekötve Láng Zsolttal - Könyves magazin

Láng Zsolt Bolyai című műve a 2019-es év egyik legfontosabb megjelenése volt, idén a Libri irodalmi díj és az Aegon Irodalmi Díj döntősei között is versenyez. A szerző a tavaly őszi Margó Fesztiválon mutatta be nagyregényét. Az erről készült felvétel a Margó Spotify-csatornáján teljes egészében visszahallgatható.

Kritikánk a Bolyairól: 

Bolyai akkora zseni volt, mint Einstein, mégis elfeledték - Könyves magazin

Méltatlan körülmények között, elfeledve hal meg, jeltelen sírba temetik. Élete csupa konfliktus, anyját korán elveszíti, apjával való viszonya legendásan ellentmondásos. Az egyik legnagyobb magyar tudós, a matematikában, filozófiában, zeneművészetben, de még a hadtudományokban is otthonosan mozog. A tizenkilencedik századi marosvásárhelyi zseni, Bolyai János életét dolgozza fel Láng Zsolt legújabb regénye, a , amely ezúttal a hét könyve lett nálunk.

Podcast a könyvbemutatóról (Margó Irodalmi Fesztiválon):

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni - Könyves magazin

Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon mutatta be Bolyai címmel megjelent regényét Láng Zsolt. A két szálon futó történetből nemcsak a világhírű tudós, Bolyai János életét ismerhetik meg az olvasók, hanem rendhagyó módon a mű keletkezésének történetébe is bepillantást nyerhetnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Tintapacái által kelt életre Bolyai szoborszerű alakja - Összekötve Láng Zsolttal

Láng Zsolt Bolyai című művét idén Libri irodalmi díjra és Aegon Irodalmi Díjra is  jelölték. Bolyai jelentőségéről, a regényírás folyamatáról és személyes élményeiről is beszélgettünk Láng Zsolttal.

...
Nagy

Bolyai a mindent bevilágító értelemben bízott

...
Kritika

Bolyai akkora zseni volt, mint Einstein, mégis elfeledték

...
Nagy

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

Adyról, Kosztolányiról, Petőfiről, Szendrey Júliáról és Wohl Jankáról is mesélt Szabó T. Anna az Írókkal kötetlenül a Fiumeiben című  irodalmi séta első részében.

Szerzőink

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...
Forgách Kinga

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.