Karácsonyi könyvcunami kamaszoknak és gyerekeknek

.konyvesblog. | 2017. december 18. |

Még nem késő beszerezni a karácsonyi könyvajándékokat a kisebbeknek és a kamaszoknak, ehhez mutatunk néhány tippet szokásos hétfői - ezúttal gigantikusra sikeredett - Könyvesblokkunkban. Vannak köztük zseblámpás, újragondolt és kütyüs mesék, mókusológiai fejtegetések, nyomozós és dinoszauruszos kalandok, ahogy a bizalomról és a szeretet sokféleségéről szóló ifjúsági regények is.

Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak – 100 különleges nő története

Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak - 100 különleges nő története

Fordította: Todero Anna, Móra Könyvkiadó, 2017, 212 oldal, 3999 HUF

 

Az Esti mesék lázadó lányoknak kezdetben egy olyan könyvprojekt volt, amelyre közösségi finanszírozással gyűjtöttek pénzt az alkotók. Rekordösszegű támogatást gyűlt össze, így végre könyv alakban is megjelenhetett a világtörténelem, a kultúra, a politika, a tudomány és a művészetek 100 legizgalmasabb és leginspirálóbb asszonyának története (sőt, azóta már van folytatása is a kötetnek). A szerzők egyik célja az volt, hogy tudatosítsák a lányokban: az előttük álló akadályok nem áthághatatlanok. A kötetben rövid portrét olvashatunk többek között a világ első számítógépes programját megíró Ada Lovelace-ről, az író Virginia Woolfról, Brenda Chapman animációs rendezőről, akinek olyan rajzfilmeket köszönhetünk, mint a Merida, a bátor, Frida Kahlóról vagy éppen a teniszező Williams nővérekről. A száz portrét összesen hatvan művész illusztrálta.

Cikkünk a könyvről>>

Tóth Krisztina: Zseblámpás mesék

Tóth Krisztina: Zseblámpás mesék

Magvető Könyvkiadó, 2017, 56 oldal, 2990 HUF

 

Egy kisgyereknek a sötétség gyakran félelmetes, Tóth Krisztina meséiben viszont titkokkal teli. Sötét van például a föld alatt, ahol az óriási százlábú szendereg egészen addig, amíg a munkások el nem kezdik építeni a metróalagutat. Sötét van a mélyhűtőben, ahová Lili menekíti a pici hóembert a tavaszi felmelegedés elől, és sötét éjszaka van, amikor az óvodai játékok elhatározzák, hogy végre ők is felfedezik maguknak az udvart. Tóth Krisztina meséit ezúttal is Timkó Bíbor illusztrálta.

Lapozz bele a könyvbe>>

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

Rudyard Kipling, Quentin Gréban: A dzsungel könyve

Fordította: Tótfalusi Ágnes, Manó Könyvek, 2017, 104 oldal, 4990 HUF

 

A dzsungel könyve igazi klasszikus, Maugli történetét számtalan módon és műfajban feldolgozták, és magyarul is számos kiadást megért már. Rudyard Kipling szövegét ezúttal Xavier Deutsch dolgozta át, képi világát Quentin Gréban teremtette meg. A kötet egyszerre mesekönyv és képes album, Gréban ugyanis lenyűgöző, egész oldalas illusztrációkban kelti életre a dzsungelben nevelkedő emberkölyök, valamint Balu és Bagira figuráját, akik vállvetve harcolnak a villogó szemű Sir Kán ellen.

Lapozz bele a könyvbe>>

Világvége alsó – Mai népmesék kortárs íróktól

Világvége alsó - Mai népmesék kortárs íróktól

Naphegy Kiadó, 2017, 125 oldal, 3990 HUF

 

A népmesék köztünk és velünk élnek, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Világvége alsó, melyben tizenegy kortárs írónk – Egri Mónika, Elekes Dóra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Lackfi János, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Varró Zsuzsa, Vig Balázs – helyezte mai közegbe a jól ismert fordulataikat. A mese helyszíne így néha palota helyett egy gangos ház, a kard helyett pedig okostelefonra markol rá a főhős. A meséket Máray Mariann illusztrálta.

Cikkünk a kötetről>>

Kaszás György: Amit a mókusokról feltétlenül tudni kell

Kaszás György: Amit a mókusokról feltétlenül tudni kell

Animus Kiadó, 2017, 32 oldal, 1490 HUF

 

Minden gyerek életében eljöhet a pillanat, amikor kínzó kérdések merülnek fel benne… a mókusokról. Vagy éppen a sünökről. Kaszás György szerencsére megtartotta jó szokását, így a békák, pandák, oroszlánok, medvék, orrszarvúak, disznók, majmok, lajhárok, tehenek, lovak (és nem maradhat ki a felsorolásból: az emberek) után végre a mókusról és a süniről is írt egy kisokost. Ezekből sok más mellett kiderül, hogy milyen hangot ad ki a mókus, és mi a különbség a sün és a hajkefe között. Mindkét kötetet Elek Lívia illusztrálta.

„Tudós Bob” Pflugfelder és Steve Hockensmith: Nick és Tesla – Szuper kiborg kütyükesztyűje

„Tudós Bob” Pflugfelder és Steve Hockensmith: Nick és Tesla – Szuper kiborg kütyükesztyűje

Fordította: Marosi Z. András, Vivandra - Cerkabella, 2017, 288 oldal, 2900 HUF

 

A 11 éves feltaláló ikerpár, Nick és Tesla immáron negyedik nagy kalandjukra indulnak. Történetük viszont egy igazi kalamajkával kezdődik, hiszen a történelem legnagyobb tudósainak robotmásai mindent romba döntöttek a Félhold-öbölben található tudományos múzeumban. Nick és Tesla természetesen a rejtélyek nyomába erednek, ebben pedig nagy segítségükre lesz legújabb kütyüjük, egy szuper kiborg kesztyű. Ez egyszerre LED jelzőlámpa és vészriasztó, de hangrögzítésre és titkos üzenetek leleplezésére is képes. És ami a legjobb: otthon is elkészíthető!

Tasi Katalin: A soknevű macska

 

 

 

Csimota Könyvkiadó, 2017, 18 oldal, 3990 HUF

Egy cica a kóbor macskabandától leszakadva beköltözik egy körfolyosós házba. Kezdetben nincs neve, aztán hamarosan lesz… négy is. Napi rituáléja, hogy meglátogatja a ház lakóit, akik a legkülönbözőbb nevekkel illetik, a paletta pedig a Gyereide Teédescicukától a Sicc Bolhazsákig terjed. Miközben a cica végigjárja a házat, a gyerekek is megismerkedhetnek a lakókkal: a sokgyerekes családdal, a kedves nyugdíjas házaspárral vagy a súlyokat emelgető fiúval. A legújabb Papírszínház-mesét Maros Krisztina illusztrálta.

Berg Judit és Kertész Erzsi: A négy madár titka

Berg Judit és Kertész Erzsi: A négy madár titka

Pozsonyi Pagony, 2017, 180 oldal, 2490 HUF

 

Az egész úgy kezdődött, hogy Berg Judit és Kertész Erzsi még a nyáron teniszezni kezdett – mégpedig szavakkal. A Facebookon ide-oda adogatták egymásnak a bekezdéseket, virtuálisan együtt gombolyították a mese fonalát, és egy idő után világossá vált, hogy ebből a négykezes történetből könyv lesz. Kettejük kalandregényének cselekménye egy titkos ládikával és egy titokzatos madaras versikével kezdődik, ám Kiki nevű hősünk nyomozását – a rejtély és az eltűnt Gerda után – alaposan megnehezíti az „okos, csavaros eszű és gátlástalan” DR. A könyvet Bernát Barbara illusztrálta.

Tom Fletcher: Christmasaurus – Dínót kérek karácsonyra

Tom Fletcher: Christmasaurus – Dínót kérek karácsonyra

Fordította: Dudik Annamária Éva, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017, 362 oldal, 3499 HUF

 

Trundli Vili két dolgot imád nagyon: a karácsonyt és a dínókat. Van neki dínós pizsamája, zoknija, fogkeféje, tapétája, posztere, lámpája, játéka. És nem túl meglepő módon egy dínót kér karácsonyra. Még a legmerészebb álmaiban sem gondolta azonban, hogy plüssjáték helyett egy igazi dinoszauruszt szállít le neki a Mikulás, igaz, önhibáján kívül. A kaland pedig csak ezzel veszi igazán kezdetét. Tom Fletcher meséje Shane Devries illusztrációinak köszönhetően kel életre.

Lapozz bele a könyvbe>>

Szívek dallama – Szeretni sokféleképpen lehet

Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente, Szabó T. Anna: Szívek dallama – Szeretni sokféleképpen lehet

Menő Könyvek, 2017, 167 oldal, 2490 HUF

 

A szeretet és a szerelem sokféleségét mutatja meg a Szívek dallama című antológia, amely négy kortárs szerző – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente, Szabó T. Anna – novelláit fogja össze. Hőseiknek néha fáj a boldogság, tudják, hogy időnként egyetlen ölelés is életmentő tud lenni, és az élet folyását egy szétloccsant meggybefőtt is új útra tudja terelni. Szereplőik az örömöt időnként a legszokatlanabb helyzetekben élik meg, és egy újabb találkozás reményében akár füllenteni is képesek. A zenélődobozok pedig, melyek valamilyen formában mindegyik történetben felbukkannak, titkokat rejtenek, amelyek időről időre nagyot facsarnak a szíven.

A kötet szerkesztőjével, Csapody Kingával és Lakatos Leventével készült interjúnkat olvasd el itt>>

Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Fordította: Magyari Andrea, Kolibri, 2014, 337 oldal, 3499 HUF

 

A brit szerző A fiú, akit Karácsonynak hívnak című könyvével friss eredettörténetet írt Karácsony apónak, új meseregényében pedig annak jár utána, ki volt az első gyerek, aki ajándékot kapott az ünnepen. Hőse egy Amelia nevű lány, akit a történet kezdetén dologházba zárnak, helyzete finoman szólva is kilátástalan. Közben északon sem mennek valami fényesen a dolgok, és Karácsony apó tudja, ha meg akarja menteni az ünnep varázsát, akkor segítségre lesz szüksége. Ehhez viszont meg kell találnia Ameliát. A mesét ezúttal is Chris Mould illusztrálta.

Lapozz bele a könyvbe>>

Philip Pullman: La Belle Sauvage – A Por könyve 1.

Philip Pullman: La Belle Sauvage – A Por könyve 1.

Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa, Ciceró Könyvstúdió, 479 oldal, 3990 HUF

 

Philip Pullman tizenhét év hallgatás után új regénnyel jelentkezik. A La Belle Sauvage A Por könyve trilógia első kötete, mely tíz évvel az Északi fény előtt játszódik: Lyra gyermekkorába pillanthatunk be, és a születésétől az oxfordi Jordan Kollégiumba vezető útjáig kísérhetjük végig, melyben Malcolm, a tizenegy éves kisfiú is jelentős szerepet vállal. Mindeközben egy despotikus és egy totalitárius szervezet összecsapásának lehetünk tanúi; az egyik próbálja elfojtani a gondolkodást, a másik éppen annak szabadságáért küzd. Pullman saját bevallása szerint a La Belle Sauvage sokkal sötétebb regény, mint az azt megelőzők voltak.

Eric Lindstrom: Nem a szemeddel látsz

Eric Lindstrom: Nem a szemeddel látsz

Fordította: Demény Eszter, Tilos az Á Könyvek, 389 oldal, 3490 HUF

 

„A bizalomról akartam írni, a sebezhetőségről, és az elutasítástól való félelemről, ami mind a plátói, mind pedig a romantikus kapcsolatokban megmutatkozik” – mondta egy interjúban Eric Lindstrom. Hőse Parker, egy vak lány, aki egyszerű, de világos szabályok mentén alakítja a társas kapcsolatait. Ezek egyik legfontosabbika, hogy NINCS második esély. „Játszd el a bizalmam, soha többé nem bízom benned! Az árulás megbocsáthatatlan.” Ezt a szabályt sértette meg Scott, aki összetörte a lány szívét, és amikor újra felbukkan az életében, Parker úgy dönt, hogy tudomást sem vesz róla. Ám amint egyre többet megtud arról, mi is történt a fiúval valójában, elbizonytalanodik, vajon tényleg minden úgy van-e, ha gondolta.

Az összeállítás eredetileg a Könyves Magazin 2017/5. számában jelent meg.