Az író, akit felfedezni sem volt idő: Kádár Erzsébet

Az író, akit felfedezni sem volt idő: Kádár Erzsébet

A PIM augusztus 23-ig meghosszabbította az Egy város modellt áll című kiállítását, amely egy rendkívül érdekes, javarészt mégis elfeledett életműnek állít emléket.

Ruff Orsolya | 2020. augusztus 18. |

A Petőfi Irodalmi Múzeum vasárnap délutánig meghosszabbította a Kádár Erzsébet életét és munkásságát bemutató Egy város modellt áll című kiállítását. Hogy az utókor nem ismeri szélesebb körben Kádár Erzsébet nevét, az valószínűleg tragikusan hamar véget ért életútjával magyarázható - alkotóként egyszerűen nem tudta kiforrni magát. Pedig rendkívül tehetséges volt, több művészi ágban is alkotott.

Eredetileg festőnek készült, Szőnyi István tanítványa volt, két évet el is végzett a főiskolán, ám az első irodalmi sikert követően teljesen abbahagyta a festést. 1936-ban ugyanis megnyerte a Nyugat novellapályázatát (olyan írókat körözve le ezzel, mint Ottlik Géza és Németh László). Művei elismerő kritikát váltottak ki a kortársak körében, ám olyan rövid életpálya jutott neki, hogy szinte felfedezni is alig tudták. 1944-ben jelent első és életében egyetlen novelláskötete, a Harminc szőlőskosár, ami ugyancsak jó kritikákat kapott. Szintén nagy figyelmet keltett Kaffka Margitról írt tanulmánya. Ugyanakkor nagy bajban lenne az, aki most hirtelen Kádár Erzsébet-kötetet akarna venni, mivel az utolsó szépirodalmi kötete is (Kegyetlenség) 1966-ban jelent meg posztumusz. (1994-ben Ritka madár címmel megjelent még egy publicisztikaválogatása az Osirisnél.)

A kiállítás egyik kurátora, Szilágyi Judit korábban elmondta a Könyvesnek, hogy tíz éve kezdett el Kádár Erzsébet után kutatni, akkor még nyilván a festmények mentén: a PIM-ben akkor volt egy önarcképe és egy tájképe, a közgyűjtemények viszont nem őriznek tőle semmit. Kádár Erzsébet lánya Londonban élt, 2014-ben hunyt el, ő sok képet őrzött az édesanyjától. Halála után megkeresték a fiát, Kádár unokáját, Robert Grahamet, aki bár nem beszél magyarul, de nagyon lelkes volt, és a PIM-nek ajándékozott több festményt. A mostani kiállításon nagyjából 25 Kádár-kép látható, és persze sok irodalmi szöveg. 

Fotó: Birtalan Zsolt/PIM

A kurátorok igyekeztek bemutatni a szerteágazó családfát is: Kádár (született: Csernovics) Erzsébet egyik őse Csernovics Arzén pátriárka volt, aki a 17. században a törökök elől 40 ezer szerb családot telepített Magyarország területére, így Szentendrére. Szintén rokoni szálak fűzték Csernovics Emíliához, aki Damjanich János felesége volt, miként Csernovics Péter politikushoz is, Kossuth közeli barátjának számított. (Ő volt például az, aki 1849 októberében mácsai birtoka kertjében titokban eltemettette két aradi vértanú, Damjanich János és Lahner György holttestét.) Szintén a rokonsághoz tartozott a 2017-ben elhunyt Vajda Miklós, a The New Hungarian Quarterly irodalmi szerkesztője, aki szintén sokat tett azért, hogy nagynénje életműve ne merüljön feledésbe. 

Kádár Erzsébet magánélete mindenesetre eléggé tragikusan alakult. Tizenhét évesen férjhez ment, de mire egy év múlva megszületett a lánya, már visszaköltözött a szüleihez. Trianon után a család Aradról Budapestre költözött, két hónapig egy vasúti kocsiban éltek, majd az édesanya kapcsolatainak – egészen pontosan Horthyné segítségének – köszönhetően egy trafikot működtethettek, abból éltek. Így vált lehetővé az is, hogy Kádár Erzsébet főiskolára járjon. Később szerelmi viszonyba bonyolódott Illés Endrével, a Szépirodalmi Kiadó későbbi igazgatójával. Az Illés-hagyaték részeként fennmaradt a levelezés, amiből egy kegyetlen, lelkileg bántalmazó kapcsolat képe sejlik fel. 

Kádár Erzsébet haláláról az maradt fenn a köztudatban, hogy 1946-ban öngyilkos lett, de Szilágyi Judit szerint halálát szívgyengeség okozta, álmában halt meg, mindössze 45 éves volt. 

Meghosszabbított kiállítások.
A PIM két kiállítás nyitvatartását is meghosszabbította augusztus 23-a, vasárnap 16 óráig. Az egyik a Kádár Erzsébet életének és életművének szentelt Egy írónő modellt áll. Kádár Erzsébet (1901–1946), a másik pedig a Choli Daróczi Józsefről szóló Isten homorú arcán című kiállítás. Részletek erre>>
Kapcsolódó cikkek
...
Egy kiállítás képe

Háy János: Ablak [Egy kiállítás képe]

Egy kép, egy befogadó, aki történetesen író. A műalkotás hat, inspirál, beindít vagyis nem hagy nyugodni. A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin folytatja Egy kiállítás képe című sorozatát, amelyben az írók és költők egy-egy műalkotást kapnak meglepetésszerűen, mert kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki belőlük a képek. Milyen kapcsolat alakul ki kép és nyelv között? El lehet mesélni, mit látnak a befogadók a műveken? Háy János írása David Hockney Ellenfény francia stílusban című műve alapján készült. A sorozat a Ludwig Múzeum Időgép című kiállításához kapcsolódik.

...
Hírek

Nézd meg meg online a Rotschild Klára-kiállítást!

Rotschild Klára egy politikai korszakokon átívelő birodalmat épített maga köré, és Horthy menye után például Kádár János felesége is nála varratott. Hagyatéka sokáig kallódott, tavaly viszont könyv jelent meg az életéről, munkásságát pedig kiállítás mutatta be, amely most az interneten is megtekinthető.

...
Gyerekirodalom

Ha Hervé Tullet-n múlik, mindenkinek lesz saját kiállítása

A Pötty könyv szerzője szerint a karanténban sem kell lemondanunk a műélvezetről, és ígérete szerint segít abban, hogy a négy fal között is megrendezhessük a saját kiállításunkat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd lehet a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

...
Hírek

A Harry Potter korrektúrapéldánya csaknem 5 millió forintot ért egy aukción

...
Podcast

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...
Nagy

Fullasztó füstszag, távoli sikolyok – Hegedűs Zsófia és Plangár Zsanett befejezése a Völgyhídhoz

...
Hírek

Margaret Atwood 35 szerzőtárssal írt közös karanténregényt

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-album is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!