Az író, akit felfedezni sem volt idő: Kádár Erzsébet

Az író, akit felfedezni sem volt idő: Kádár Erzsébet

A PIM augusztus 23-ig meghosszabbította az Egy város modellt áll című kiállítását, amely egy rendkívül érdekes, javarészt mégis elfeledett életműnek állít emléket.

Ruff Orsolya | 2020. augusztus 18. |

A Petőfi Irodalmi Múzeum vasárnap délutánig meghosszabbította a Kádár Erzsébet életét és munkásságát bemutató Egy város modellt áll című kiállítását. Hogy az utókor nem ismeri szélesebb körben Kádár Erzsébet nevét, az valószínűleg tragikusan hamar véget ért életútjával magyarázható - alkotóként egyszerűen nem tudta kiforrni magát. Pedig rendkívül tehetséges volt, több művészi ágban is alkotott.

Eredetileg festőnek készült, Szőnyi István tanítványa volt, két évet el is végzett a főiskolán, ám az első irodalmi sikert követően teljesen abbahagyta a festést. 1936-ban ugyanis megnyerte a Nyugat novellapályázatát (olyan írókat körözve le ezzel, mint Ottlik Géza és Németh László). Művei elismerő kritikát váltottak ki a kortársak körében, ám olyan rövid életpálya jutott neki, hogy szinte felfedezni is alig tudták. 1944-ben jelent első és életében egyetlen novelláskötete, a Harminc szőlőskosár, ami ugyancsak jó kritikákat kapott. Szintén nagy figyelmet keltett Kaffka Margitról írt tanulmánya. Ugyanakkor nagy bajban lenne az, aki most hirtelen Kádár Erzsébet-kötetet akarna venni, mivel az utolsó szépirodalmi kötete is (Kegyetlenség) 1966-ban jelent meg posztumusz. (1994-ben Ritka madár címmel megjelent még egy publicisztikaválogatása az Osirisnél.)

A kiállítás egyik kurátora, Szilágyi Judit korábban elmondta a Könyvesnek, hogy tíz éve kezdett el Kádár Erzsébet után kutatni, akkor még nyilván a festmények mentén: a PIM-ben akkor volt egy önarcképe és egy tájképe, a közgyűjtemények viszont nem őriznek tőle semmit. Kádár Erzsébet lánya Londonban élt, 2014-ben hunyt el, ő sok képet őrzött az édesanyjától. Halála után megkeresték a fiát, Kádár unokáját, Robert Grahamet, aki bár nem beszél magyarul, de nagyon lelkes volt, és a PIM-nek ajándékozott több festményt. A mostani kiállításon nagyjából 25 Kádár-kép látható, és persze sok irodalmi szöveg. 

Fotó: Birtalan Zsolt/PIM

A kurátorok igyekeztek bemutatni a szerteágazó családfát is: Kádár (született: Csernovics) Erzsébet egyik őse Csernovics Arzén pátriárka volt, aki a 17. században a törökök elől 40 ezer szerb családot telepített Magyarország területére, így Szentendrére. Szintén rokoni szálak fűzték Csernovics Emíliához, aki Damjanich János felesége volt, miként Csernovics Péter politikushoz is, Kossuth közeli barátjának számított. (Ő volt például az, aki 1849 októberében mácsai birtoka kertjében titokban eltemettette két aradi vértanú, Damjanich János és Lahner György holttestét.) Szintén a rokonsághoz tartozott a 2017-ben elhunyt Vajda Miklós, a The New Hungarian Quarterly irodalmi szerkesztője, aki szintén sokat tett azért, hogy nagynénje életműve ne merüljön feledésbe. 

Kádár Erzsébet magánélete mindenesetre eléggé tragikusan alakult. Tizenhét évesen férjhez ment, de mire egy év múlva megszületett a lánya, már visszaköltözött a szüleihez. Trianon után a család Aradról Budapestre költözött, két hónapig egy vasúti kocsiban éltek, majd az édesanya kapcsolatainak – egészen pontosan Horthyné segítségének – köszönhetően egy trafikot működtethettek, abból éltek. Így vált lehetővé az is, hogy Kádár Erzsébet főiskolára járjon. Később szerelmi viszonyba bonyolódott Illés Endrével, a Szépirodalmi Kiadó későbbi igazgatójával. Az Illés-hagyaték részeként fennmaradt a levelezés, amiből egy kegyetlen, lelkileg bántalmazó kapcsolat képe sejlik fel. 

Kádár Erzsébet haláláról az maradt fenn a köztudatban, hogy 1946-ban öngyilkos lett, de Szilágyi Judit szerint halálát szívgyengeség okozta, álmában halt meg, mindössze 45 éves volt. 

Meghosszabbított kiállítások.
A PIM két kiállítás nyitvatartását is meghosszabbította augusztus 23-a, vasárnap 16 óráig. Az egyik a Kádár Erzsébet életének és életművének szentelt Egy írónő modellt áll. Kádár Erzsébet (1901–1946), a másik pedig a Choli Daróczi Józsefről szóló Isten homorú arcán című kiállítás. Részletek erre>>
Kapcsolódó cikkek
...
Egy kiállítás képe

Háy János: Ablak [Egy kiállítás képe]

Egy kép, egy befogadó, aki történetesen író. A műalkotás hat, inspirál, beindít vagyis nem hagy nyugodni. A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin folytatja Egy kiállítás képe című sorozatát, amelyben az írók és költők egy-egy műalkotást kapnak meglepetésszerűen, mert kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki belőlük a képek. Milyen kapcsolat alakul ki kép és nyelv között? El lehet mesélni, mit látnak a befogadók a műveken? Háy János írása David Hockney Ellenfény francia stílusban című műve alapján készült. A sorozat a Ludwig Múzeum Időgép című kiállításához kapcsolódik.

...
Hírek

Nézd meg meg online a Rotschild Klára-kiállítást!

Rotschild Klára egy politikai korszakokon átívelő birodalmat épített maga köré, és Horthy menye után például Kádár János felesége is nála varratott. Hagyatéka sokáig kallódott, tavaly viszont könyv jelent meg az életéről, munkásságát pedig kiállítás mutatta be, amely most az interneten is megtekinthető.

...
Gyerekirodalom

Ha Hervé Tullet-n múlik, mindenkinek lesz saját kiállítása

A Pötty könyv szerzője szerint a karanténban sem kell lemondanunk a műélvezetről, és ígérete szerint segít abban, hogy a négy fal között is megrendezhessük a saját kiállításunkat.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről