Az író, akit felfedezni sem volt idő: Kádár Erzsébet

Az író, akit felfedezni sem volt idő: Kádár Erzsébet

A PIM augusztus 23-ig meghosszabbította az Egy város modellt áll című kiállítását, amely egy rendkívül érdekes, javarészt mégis elfeledett életműnek állít emléket.

Ruff Orsolya | 2020. augusztus 18. |

A Petőfi Irodalmi Múzeum vasárnap délutánig meghosszabbította a Kádár Erzsébet életét és munkásságát bemutató Egy város modellt áll című kiállítását. Hogy az utókor nem ismeri szélesebb körben Kádár Erzsébet nevét, az valószínűleg tragikusan hamar véget ért életútjával magyarázható - alkotóként egyszerűen nem tudta kiforrni magát. Pedig rendkívül tehetséges volt, több művészi ágban is alkotott.

-

Eredetileg festőnek készült, Szőnyi István tanítványa volt, két évet el is végzett a főiskolán, ám az első irodalmi sikert követően teljesen abbahagyta a festést. 1936-ban ugyanis megnyerte a Nyugat novellapályázatát (olyan írókat körözve le ezzel, mint Ottlik Géza és Németh László). Művei elismerő kritikát váltottak ki a kortársak körében, ám olyan rövid életpálya jutott neki, hogy szinte felfedezni is alig tudták. 1944-ben jelent első és életében egyetlen novelláskötete, a Harminc szőlőskosár, ami ugyancsak jó kritikákat kapott. Szintén nagy figyelmet keltett Kaffka Margitról írt tanulmánya. Ugyanakkor nagy bajban lenne az, aki most hirtelen Kádár Erzsébet-kötetet akarna venni, mivel az utolsó szépirodalmi kötete is (Kegyetlenség) 1966-ban jelent meg posztumusz. (1994-ben Ritka madár címmel megjelent még egy publicisztikaválogatása az Osirisnél.)

A kiállítás egyik kurátora, Szilágyi Judit korábban elmondta a Könyvesnek, hogy tíz éve kezdett el Kádár Erzsébet után kutatni, akkor még nyilván a festmények mentén: a PIM-ben akkor volt egy önarcképe és egy tájképe, a közgyűjtemények viszont nem őriznek tőle semmit. Kádár Erzsébet lánya Londonban élt, 2014-ben hunyt el, ő sok képet őrzött az édesanyjától. Halála után megkeresték a fiát, Kádár unokáját, Robert Grahamet, aki bár nem beszél magyarul, de nagyon lelkes volt, és a PIM-nek ajándékozott több festményt. A mostani kiállításon nagyjából 25 Kádár-kép látható, és persze sok irodalmi szöveg. 

-

Fotó: Birtalan Zsolt/PIM

A kurátorok igyekeztek bemutatni a szerteágazó családfát is: Kádár (született: Csernovics) Erzsébet egyik őse Csernovics Arzén pátriárka volt, aki a 17. században a törökök elől 40 ezer szerb családot telepített Magyarország területére, így Szentendrére. Szintén rokoni szálak fűzték Csernovics Emíliához, aki Damjanich János felesége volt, miként Csernovics Péter politikushoz is, Kossuth közeli barátjának számított. (Ő volt például az, aki 1849 októberében mácsai birtoka kertjében titokban eltemettette két aradi vértanú, Damjanich János és Lahner György holttestét.) Szintén a rokonsághoz tartozott a 2017-ben elhunyt Vajda Miklós, a The New Hungarian Quarterly irodalmi szerkesztője, aki szintén sokat tett azért, hogy nagynénje életműve ne merüljön feledésbe. 

-

Kádár Erzsébet magánélete mindenesetre eléggé tragikusan alakult. Tizenhét évesen férjhez ment, de mire egy év múlva megszületett a lánya, már visszaköltözött a szüleihez. Trianon után a család Aradról Budapestre költözött, két hónapig egy vasúti kocsiban éltek, majd az édesanya kapcsolatainak – egészen pontosan Horthyné segítségének – köszönhetően egy trafikot működtethettek, abból éltek. Így vált lehetővé az is, hogy Kádár Erzsébet főiskolára járjon. Később szerelmi viszonyba bonyolódott Illés Endrével, a Szépirodalmi Kiadó későbbi igazgatójával. Az Illés-hagyaték részeként fennmaradt a levelezés, amiből egy kegyetlen, lelkileg bántalmazó kapcsolat képe sejlik fel. 

Kádár Erzsébet haláláról az maradt fenn a köztudatban, hogy 1946-ban öngyilkos lett, de Szilágyi Judit szerint halálát szívgyengeség okozta, álmában halt meg, mindössze 45 éves volt. 

Meghosszabbított kiállítások.
A PIM két kiállítás nyitvatartását is meghosszabbította augusztus 23-a, vasárnap 16 óráig. Az egyik a Kádár Erzsébet életének és életművének szentelt Egy írónő modellt áll. Kádár Erzsébet (1901–1946), a másik pedig a Choli Daróczi Józsefről szóló Isten homorú arcán című kiállítás. Részletek erre>>
Kapcsolódó cikkek
...
Egy kiállítás képe

Háy János: Ablak [Egy kiállítás képe]

Egy kép, egy befogadó, aki történetesen író. A műalkotás hat, inspirál, beindít vagyis nem hagy nyugodni. A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin folytatja Egy kiállítás képe című sorozatát, amelyben az írók és költők egy-egy műalkotást kapnak meglepetésszerűen, mert kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki belőlük a képek. Milyen kapcsolat alakul ki kép és nyelv között? El lehet mesélni, mit látnak a befogadók a műveken? Háy János írása David Hockney Ellenfény francia stílusban című műve alapján készült. A sorozat a Ludwig Múzeum Időgép című kiállításához kapcsolódik.

...
Hírek

Nézd meg meg online a Rotschild Klára-kiállítást!

Rotschild Klára egy politikai korszakokon átívelő birodalmat épített maga köré, és Horthy menye után például Kádár János felesége is nála varratott. Hagyatéka sokáig kallódott, tavaly viszont könyv jelent meg az életéről, munkásságát pedig kiállítás mutatta be, amely most az interneten is megtekinthető.

...
Gyerekirodalom

Ha Hervé Tullet-n múlik, mindenkinek lesz saját kiállítása

A Pötty könyv szerzője szerint a karanténban sem kell lemondanunk a műélvezetről, és ígérete szerint segít abban, hogy a négy fal között is megrendezhessük a saját kiállításunkat.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Nagy

10 kevésbé ismert érdekesség a magyar irodalom és labdarúgás keretmetszetéből

Csillag Péter Ady stoplisban című könyvében irodalmi nagyjaink életének számos olyan rejtett zuga tárul fel, amelyek egyaránt érdekesek lehetnek a magyar irodalom- és sporttörténet kedvelőinek. Cikkünkben 10 meglepő tényt gyűjtöttünk össze a magyar írók és a foci viszonyáról. 

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.