Ez a három könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

.konyvesblog. | 2019. október 09. |

lead_margo_dij_2015_2018_2000x1200pix_1.jpg

Idén már ötödik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amely nemcsak a pályakezdő írókat szeretné középpontba helyezni, de egyúttal a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti. A Margó-díj kiemelt támogatója idén a Bookline, a Zeppelin és az Aegon Művészeti Díj. A nyertes a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A Bookline idén 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Zeppelin az időt adja a nyertesnek egy különleges óra formájában. 2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a kiadók. A múlt héten már közzétettük a tízes listát, most pedig azt is eláruljuk, hogy a zsűri melyik három könyvet tartja a legjobbnak. Hogy közülük ki veheti át a Margó-díjat, az holnap 16 órakor derül ki a Várkert Bazárban. 

A zsűri. A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

Fehér Boldizsár: Vak majom 

Fehér Boldizsár: Vak majom

Magvető Könyvkiadó, 2018, 196 oldal, 2999 HUF

 

„Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról Fehér Boldizsár regényének főhőse. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimilllárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Csakhogy a világ nem így gondolja, saját felelősségére pedig csak az ébreszti rá, hogy belekeveredik egy nagyon bizarr pszichológiai kísérletbe, amelyet két Nobel-díjas boldogságkutató talált ki. Fehér Boldizsár könyvéről ITT írtunk.  

Interjúnk Fehér Bolizsárral ITT érhető el.

Mucha Dorka: Puncs 

Mucha Dorka: Puncs

21. Század Kiadó, 2019, 159 oldal, 2990 HUF

 

Izgalmas témával robbant be Mucha Dorka, akinek Puncs című regénye elején már olyan bonyolult élethelyzetben találjuk magunkat, hogy a Hatalmas kis hazugságok című sorozat egyszerűnek tűnik. Vizsgára készül egy lány az ELTE-n, behívja a tanár, leülteti, tételt húz, felel, majd a vizsga végén a tanár egy cetlin becsúsztatja a telefonszámát a lány indexébe. A hét könyve volt nálunk, akkor azt írtuk, hogy „Mucha Dorka első regénye csak egyik rétegében mesél egy bonyolult kapcsolatról és az azt működtető hatalmi helyzetről, sokat elárul generációjáról is. A háttérben érdekesen épül a környezet a szinte már anakronisztikus D-209 graffitivel, illetve a generáció is elég jól érzékelhető a kocsiban bongozó sráccal, a teszetosza, de jómódú Bálinttal, aki nagyon szeretné a lányt, az Amarilla nevű albérlőtárssal."

A Mucha Dorkával készült interjúnk ITT olvasható. 

Moesko Péter: Megyünk haza

MŰÚT, 2019, 96 oldal, 2500 HUF

A MŰÚT az egyik legizgalmasabb folyóiratok egyike, nemcsak komoly szakmai munka folyik ott, hanem olyan műhely, amiben olvasóként érdemes megbízni. Moesko Péter novelláskötete hétköznapi történetekből, erős képi világgal építkezve mutatja be azt a szövetet, amit végülis életnek tudunk nevezni. Miközben a könyv címe az, hogy Megyünk haza, végig azon jár az agyunk, hogy vajon haza lehet-e érni egyszer, és hogy egyáltalán mit jelent az otthon.

Moesko Péter ITT mesélt kötetéről. 

 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.