Erdős Virág: A Hős utca bemutatásával az egész országról lehet beszélni

Erdős Virág: A Hős utca bemutatásával az egész országról lehet beszélni

A Hős utca hírhedt budapesti hely, felszámolás alatt álló telep, két háztömbjével a nyomor, a kilátástalanság országosan ismert szimbóluma. Erdős Virág legújabb verseskötete az itt élők történeteinek ad hangot. A Hősöm a költészet és a szociográfia sajátos keveredése, izgalmas és megrendítő olvasmány. A szerzővel Valuska László beszélgetett a Margó utolsó napján.

Kolozsi Orsolya | 2020. június 07. |

  • A kötet egy hosszú munkafolyamat eredményeképpen született. Erdős Virág évekkel ezelőtt a MÁV-telepi Wesley iskolában volt önkéntes, így csöppent bele ebbe a világba. Másfél éve a Kontúr Egyesület a gyerekek alkotásaiból készített kiállítást, ehhez hívták közreműködőként. Részt vett a foglalkozásokon, így születtek az érzékenyítő füzetek az ott élő gyerekek életéből, az egyik kiadvány ennek a könyvnek az ősváltozata, az egyik szála. A kötet összetett projekt, Erdős-verseket, gyerekmonológokat és fotókat is tartalmaz.
Erdős Virág
Hősöm
Magvető Könyvkiadó, 2020, 120 oldal
  • A Hős utca szimbolikus tér, de gyakran elfeledkezünk arról, hogy egyéni sorsok, emberi életek háttere, ezt is meg akarja mutatni a könyv. Erdős Virág beszél arról, hogy a különös hely a TEK, a Készenléti Rendőrség és a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetem által határolt „bűvös háromszögben” található, ez is nagyon szimbolikus térré teszi. Az egész országról lehet beszélni ennek a helynek a bemutatásával, az ország sok problémáját sűrítve jeleníti meg.
  • A kötet 1:3 arányú képei kis részleteket mutatnak a Hős utca világáról, de csak a helyről, az emberekről soha. A fotók az ott élők mikrotörténeteivel együtt rajzolnak ki teljes képet a telepről. A fényképek a kötetben nemcsak illusztrációk, hanem azt mutatják meg, ami nyelvileg nem megragadható, így egészítik ki az írásokat.
  • A beszélgetés során felvetődik a kérdés, hogy hol van ebben a bemutatásban a megfigyelő maga. Erdős Virág közvetíteni akar, de egy középosztálybeli értelmiségi erős fenntartásokkal teheti ezt, nem tehet úgy, mintha tudna belülről, a telepiek közül beszélni. A szerzőnek hatalmas a felelőssége, mikor kitárja ezt a világot, mégis muszáj ezt a szegregátumot megmutatnia az embereknek. Ilyen szegénytelep minden városban és falu végén van, épp azért ott, hogy a nyomor és az ezzel összefüggő problémák el legyenek zárva a tekintetünk elől. Ezeket a helyeket kell láthatóvá tenni.
  • Nagyon fontos, hogy ne távoli egzotikumként legyen bemutatva ez a világ, hanem közel kerüljön az olvasóhoz. Mindenre nem tud kitérni, minden problémát nem ábrázol, de azért felvet kérdéseket és elgondolkodik róluk.
  • Erdős egy Pilinszky-vers (A francia fogoly) parafrázisát olvassa fel, melyet közvetlenül egy drogos látványa ihletett.
  • Beszél arról, hogy az ő közéletisége nem program, hanem abszolút személyes érintettségből indul ki, számára ezek a témák nem elvont kérdések, hanem az életének részei.

Erdős Virág hangot adott a Hős utcában élőknek - Könyves magazin

Erdős Virág évek óta figyelemmel kíséri a Hős utcában élők sorsát, történeteiket korábban két érzékenyítő kiadványban is megörökítette. Most verseskötetben mesélte el, hogy milyen az élet Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátumában. A kötetét június 7-én mutatják be a Margón. Olvassatok bele! A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma.

  • Nagyon erős, megrendítő személyes élményei vannak a telepről, a szerző felolvasásában elhangzó Anyegin című vers hátterében például egy súlyos beteg kislánnyal való találkozás emléke áll. A kötetet Erdős Virág az ő emlékének ajánlja, mert a kislány azóta sajnos már nem él.
  • Legvégül arról esik szó, hogy le van-e már zárva ez a történet, vagy lesz-e még ebből valami. A szerző elmondja, hogy sok minden kimaradt, mert talán túl sok is lett volna egyszerre az olvasónak. Maradt még mondanivaló a Hős utcáról, de egyelőre még nem látható, hogy mi lesz belőle.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mártonffy Zsuzsa: Fontos, hogy a társadalom ismerje az örökbefogadás folyamatát

Mi a különbség nevelőszülő és örökbefogadó szülő között? Ki fogadható örökbe? Mennyit kell várni egy örökbefogadott kisgyermekre? Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van című kötete hasznos tanácsokkal, gyakorlati útmutatóval és rengeteg személyes történettel tisztázza és hozza közelebb a témát. A szerzővel Ott Anna beszélgetett a Margó utolsó napján.

...
Nagy

Péntek Orsolya: A szöveg öntörvényűvé válik egy idő után

Péntek Orsolya a Hóesés Rómában című könyvével trilógiává írta Az Andalúz lányaival elkezdett, majd a Dorka könyvével továbbszőtt fiktív családtörténetét. A Margón Németh Gábor beszélgetett a szerzővel soknyelvűségről, önjáró regényhősökről és az emberi kapcsolatok lehetetlenségéről.

...
Nagy

A Grecsó testvérek szerint a világvége hangulaton még az irodalom se segít

Testvéri kapcsolatukról, egymásra gyakorolt hatásukról és a közös munkáról is mesélt Grecsó Zoltán és Grecsó Krisztián, akik szombaton Ott Anna vendégei voltak a Margó Extrában.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Podcast

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

A Túl a plafonon júniusi vendége Zalka Csenge Virág mesemondó, akivel beszélgettünk kópékról, ír temetőkről, a világ mesemondóiról és a formálódó hagyományról is.

Hírek
...
Zöld

Szavazz az év madarára!

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Hírek

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

...
Nagy

3 írás Böszörményi Gyulától, amit online is olvashatsz

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?