Bridget Collins regénye híd a felnőtt és a gyerekirodalom között

Bridget Collins regénye híd a felnőtt és a gyerekirodalom között

Bridget Collins, A könyvkötő és az Árulások szerzője huszonkét évesen a saját korosztályának kezdett írni, majd idővel maga mögött hagyta a young adult műfajt és bár a varázslat továbbra is áthatja a regényeit, ma már olyan témákat feszeget, mint a homoszexualitás, a gazdagok és a szegények között egyre mélyülő szakadék, a bántalmazás vagy az öngyilkosság. Mindezt Collins misztikummal és izgalommal csomagolja be, amivel egészen különös atmoszférát teremt. Bridget Collins regényei a viktoriánus korban játszódnak, és akár a könyvkötés mesterségéről, akár egy elit akadémiáról ír, a fikciónak minden esetben van valóságalapja, ugyanis az írást Collinsnál rendszerint hosszas kutatómunka előzi meg. Mi történne, ha örökre elfelejthetnénk a legrosszabb emlékeinket? Mit szól egy egykor befolyásos férfi ahhoz, ha a vezetés a nők kezébe került? Ilyen kérdéseket feszeget Bridget Collins A könyvkötőben és az Árulásokban. Az idei PesText vendégével szeptember végén arról beszélgettünk, milyen volt egy író lányaként felnőni, honnan merít ihletet, és milyen kanyarokat vett a pályafutása.

Fotók: Stepmotions

Simon Eszter | 2023. október 26. |
Bridget Collins
Árulások
Ford. Borbély Judit Bernadett, 21. Század Kiadó, 2022, 432 oldal
-

Az édesanyja is író volt, ezért úgy gondolom a könyvek és az olvasás mindig fontos része lehetett az életének. Mi a legerősebb emléke az olvasásról és az írásról? Fel tud idézni olyan meséket, amelyek különösen nagy hatással voltak önre?

Nem volt tévénk, ezért a nővéremmel állandóan olvastunk, sőt sportot űztünk abból, hogy ki ismer több történetet. Sokat és gyorsan olvastunk, nagyon különböző könyveket. Meghatározó emlékem, hogy a kandalló mellé kuporodtunk, míg a szüleink felolvastak nekünk. A Szél lengeti a fűzfákat különösen fontos volt számomra, hiába hallottam sokadszorra, mindig elsírtam magam rajta. Édesanyám író volt, ezért az olvasás és az írás nagyon természetesen, szinte zsigeri módon az életünk része volt. Ha unatkoztam és megkérdeztem tőle, hogy mivel foglalhatnám el magam,

két válasza volt: olvass, vagy írj egy történetet.

Korábban hét young adult kötete jelent meg, 2019-ben pedig kiadta az első felnőtteknek szóló regényét, A könyvkötőt. Ez nagy fordulatot hozott a pályafutásában. Mi indította el a változást?

Ez egy hosszas folyamat volt, és lassan, apránként történt minden. Huszonkét évesen kezdtem írni, akkor logikus volt, hogy a saját korosztályomhoz szóljak, így adta magát a young adult kategória. Olyan történeteket akartam írni, amilyeneket én is szívesen olvasnék. Mindig érdekelt a történelem, a misztikum és izgalmasnak találtam a varázslatos világokat, de úgy gondoltam, hogy ez a téma nem igazán érdekli a felnőtteket. Féltem, hogy nem veszik komolyan sem a könyvet, sem pedig engem. Aztán a hetedik fiatal felnőtteknek szóló kötetem után, szinte magától megváltozott a karrierem. A szerkesztőm otthagyta a kiadót, és nem is mentek jól a könyveim. Azt mondták, nem elég mainstream, nem elég eladható, amit írok. Bevallom, ezután elgondolkodtam rajta, hogy keresek egy rendes munkát és abbahagyom az írást.

Könyvesblokk: Vargas Llosa, Collins, Riggs

A Könyvesblokkban ezúttal is a friss megjelenések közül válágattunk. Ezen a héten Mario Vargas Llosa lebilincselő regényét, Bridget Collins varázslatos bestsellerét, és Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony gyermekei sorozatának utolsó részét ajánljuk. 

Tovább olvasok

Ehelyett mégis megírta A könyvkötőt, amihez ezek szerint elszántság kellett.

Igen is meg nem is. A könyvkötőt magamnak írtam. Nem gondoltam hogy, valaha kiadom. Nem érdekelt, hogy eladható-e a történet. Arról, és úgy írtam, amiről akartam, és ahogyan jól esett. Miután befejeztem, úgy döntöttem, hogy mégis elküldöm a kéziratot egy felnőtt- és egy gyerekkönyvekkel foglalkozó kiadónak, mert kíváncsi voltam, érdekel-e valaki a kézirat, és arra is, hogy amit írtam, egyáltalán milyen műfajba tartozik, mert magam sem tudtam eldönteni. A felnőtteknek szóló kiadónak tetszett, bár megjegyezték, hogy A könyvkötő olyan, mint egy híd a felnőtt- és a gyermekirodalom között.

-

A kötet főhőse Emmett, aki egy különös betegségben, könyvkötő lázban szenved. Ez áll a regény központjában. Honnan jött az inspiráció, ehhez a nem mindennapi témához?

Elvégeztem egy könyvkötő tanfolyamot és beleszerettem a mesterségébe. Teljesen elvarázsoltak az anyagok, a munkafolyamatok, az illatok és a misztikum, ami átjárja a műhelyt. A kurzus közben lassan formálódott bennem Emmett karaktere, de azt már az elejétől kezdve tudtam, hogy könyvkötő lesz. A kérdés csak az volt, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdenie. A történet szerint Emmett családjának van egy farmja, ezért evidens, hogy ő is a tanyán dolgozik, vagyis csak dolgozna, hiszen már a regény elején kiderül, hogy Emmet sokat betegeskedik. A gyengélkedés fontos motívum, ez menti fel őt a tanyasi munka alól. Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy Emmett ugyan szorgalmas, és minden megvan benne ahhoz, hogy jól vezesse a gazdaságot, de valahogy mégsem erre született.

A regényben számos fontos témát érint: identitáskeresés, elhivatottság, de még a mellékszereplőkön keresztül is olyan problémákat boncolgat, mint a nemi erőszak. Egyikről sem könnyű írni, ahogy olvasni sem. Nem félt tőle, hogy ez önnek és az olvasónak is megterhelő lesz?

Nagyon féltem ettől, és ez valóban nehézséget okozott. Kicsit ellentmondásos a dolog, mert ha szörnyű dolgokról írok, nekem is muszáj átéreznem, hogy miken mennek keresztül a szereplők, miközben én alakítom a történetet, én vagyok a főnök. Azt hiszem, a szomorú történeteket sokkal nehezebb olvasni, mint írni őket. A könyvkötőben van egy lány, aki öngyilkos lesz. Ez a mellékszál saját élményből fakad, akkor találkoztam vele, amikor a Szamaritánusoknál önkénteskedtem. Ez egy jótékonysági szervezet, ahol az volt a feladatom, hogy lelki támogatást nyújtsak a segélyközpontot tárcsázóknak. Egyszer egy tizennégy éves lánnyal beszéltem, akit szexuálisan bántalmaztak. Magát hibáztatta a történtek miatt, és többször előfordult, hogy begyógyszerezte magát. Hosszan vonalban voltunk, majd egyszer csak elnémult a telefon. Azóta sem tudom, hogy mi történt vele, de az emléke máig velem maradt. Íróként néha megkérdőjelezem, hogy helyes-e, amit tettem. Nem olyan ez, mintha elloptam volna valakinek a legsötétebb emlékét pusztán azért, hogy jobb legyen a regény? Ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban.

Nem tudom, hogyan lehet ilyen dolgokról megfelelő módon beszélni, de valahogy muszáj.

A könyvkötő vállaltan LMBTQ regény. Miért tartotta fontosnak, hogy ennek a színes és mély történetnek legyen egy ilyen aspektusa is?

Érdekelnek az egyenlőtlenségek. Nemcsak abban az értelemben, hogy a homofóbia még mindig sok helyen jelen van, de az oktatás, a hátrányos gazdasági helyzet, a társadalmi rétegek, és az alapvető emberi jogok tekintetében is. Az LMBTQ-szál azért fontos nekem, mert azt szeretném, hogy az egyenlőség evidencia legyen.

A legutóbbi regénye az Árulások, ami Montverre nagy múltú elit akadémiáján játszódik. Itt kiemelkedően tehetséges diákok tanulnak, akik az úgynevezett grand jeu (franciául: nagy játék ‒ a szerző) játszma során összemérik a tudásukat. Nagyon erős, valóságos atmoszférát teremtett, érződik, hogy komoly kutatómunkát végzett. Hogyan építette fel ezt a világot?

A grand jeu-t Hermann Hesse Az üveggyöngyjáték című munkája inspirálta. Tudom, hogy sokaknak zavart okozott, hogy nincs megmagyarázva a kifejezés, de pont ez mozgatja a történetet. Van egy idézet a könyv az elején, ez egy kis jelzés volt, de bízom benne, hogy a könyv önmagában is megállja a helyét. Nem akartam, hogy az olvasók úgy érezzék, hogy csak akkor értik majd a történetet, ha ismerik Az üveggyöngyjátékot. A helyszínt többek között A nagy csend című francia dokumentumfilm inspirálta, ami egy, az Alpokban található kolostorban játszódik és a karthauzi szerzetesek életét mutatja be. És persze beleszőttem a saját tapasztalataimat olyan helyekről, amikben az emberek versenyeznek egymással. Ilyen az egykori egyetemem vagy a drámaiskola, ahova jártam. Ezek az intézmények tele vannak ambiciózus emberekkel, ami egyrészt remek, de könnyen megmérgezi az kapcsolatokat.

Régóta eltemetett titkok kerülnek a felszínre a misztikus játszma közeledtével
Régóta eltemetett titkok kerülnek a felszínre a misztikus játszma közeledtével
Tovább olvasok

A regény azzal kezdődik, hogy az egyik főhőst, Leo Martint Montverre-be száműzik. Leo jelentéseket ír az iskoláról és egy másik szereplő világnézeti, illetve vallási állásfoglalásáról. Ezekből a leírásokból egy politikai disztópia körvonalazódik, amiben a nőket elnyomják, aki pedig lázadni mer, azt kiretusálják a fényképekről, illetve, ahol a keresztényeket üldözik. Mit és kinek akart üzenni ezzel?

Nem tudom, hogy Magyarországon mi a helyzet, de az Egyesült Királyságban a társadalom komolyan aggódik a totalitarizmus miatt. Az is mindennapos szorongást okoz, hogy egy nap talán megszűnik, vagy legalábbis átalakul a demokrácia. Azt hiszem, nem vagyunk tisztában azzal, hogy egy jól funkcionáló rendszer is hamar eljuthat odáig, hogy csak úgy letartóztatják az embereket az utcán. Leo Martin valami ilyesmit akar közvetíteni,

bár az egy másik kérdés, hogy ő maga is elég nehéz személyiség.

Feltételezem, hogy az Árulások sokkal több fejtörést okozhatott íróként, mint A könyvkötő, mert sokkal komplexebb történet, ráadásul több idősíkon játszódik. Mi volt a legnehezebb a kötet megírása során?

Igen, ezt a könyvet bizonyos szempontból sokkal nehezebb volt megírni. Főleg a szerkezet okozott fejtörést. A könykötőnek az volt a tétje, hogy megírom-e, vagy sem, az Árulásoknak egészen más. Eredetileg másképp narráltam a történetet, de amikor elküldtem a kéziratot a szerkesztőmnek, azt mondta, hogy egyáltalán nem működik. Szóval elkezdtem elölről. Az viszont segített, hogy tudtam: biztosan meg fog jelenni a könyv. Azt hiszem, jót tesz az írásaimnak, ha van rajtam egy kis nyomás.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

Veszélyes és viharos költészet, letisztult és áramvonalas, mégis sokszínű és összetett programtábla, izlandi mondások, hidrafejes gyertyák, derű és ború. Kollár Árpád fesztiváligazgatóval az idei PesTextről beszélgettünk, de szóba került a stégépítés és a Nád munkacímű kötete is.

...
Szórakozás

Pestext, Shaxpeare, Rembrandt és Könyvfesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

Indul az őszi könyves szezon: már megy a Pestext számos nemzetközi vendéggel, jövő héten pedig a Könyvfesztivál emeli a tétet. Közben persze mehettek színházba, moziba, izgi művészettörténeti előadásra - mutatjuk, min akadt meg a szemünk!

...
Hírek

Janne Teller és Mathias Énard az idei PesTexten

Ötödik alkalommal lesz idén PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál: a szeptember 27-30. közötti rendezvényen kiemelt vendégei mások mellett Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Gwenda Bond, Rébecca Dautremer és Mathias Énard.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.