Könyvesblokk: Vargas Llosa, Collins, Riggs

A Könyvesblokkban ezúttal is a friss megjelenések közül válágattunk. Ezen a héten Mario Vargas Llosa lebilincselő regényét, Bridget Collins varázslatos bestsellerét, és Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony gyermekei sorozatának utolsó részét ajánljuk. 

fk | 2021. május 10. |

-

Mario Vargas Llosa: Julia néni és a tollnok

Mario Vargas Llosa
Julia néni és a tollnok
Ford.: Huszágh Nándor, Helikon, 2021, 472 oldal
-

A Julia néni és a tollnok 1977-ben jelent meg először, két évvel azután, hogy az akkor már világhírű perui író nagy tanulmányt közölt Flaubert-ről Az örök orgia címmel. Flaubert hatása ott is hagyta a nyomát a regényen, amelynek főszereplője, a tizennyolc éves Varguitas az ötvenes évek Limájában keresi helyét. Varguitas hírszerkesztő, de írói karrierről álmodik, közben pedig keresi a nagy szerelmet is. A regény egyik cselekményszála Varguitas és a nála jóval idősebb Julia nénikéje kibontakozó szerelmét meséli el. Varguitast a szerző egykori önmagáról, a tizennyolc éves Vargas Llosáról mintázta.

Bridget Collins: A könyvkötő

Bridget Collins
A könyvkötő
Ford.: Borbély Judit Bernadett, 21. Század, 2021, 446 oldal
-

Bridget Collins varázslatos bestsellerének főszereplője Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levele érkezik és kiderül, inasként kap állást. Egy Könyvkötőnek kellene dolgoznia, az ajánlatot pedig nem utasíthatja vissza, még ha kicsit félelmetes is a munka. Minden egyes könyv egy-egy emléket ejt foglyul. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő az, aki segíthet: a múltat megőrzi a könyv, így ki lehet törölni az elméből a szörnyű titkokat. Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.

Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Ransom Riggs
Az utolsó üresvadász
Ford.: Gálvölgyi Judit, Kossuth, 2021, 454 oldal
-

A Vándorsólyom kisasszony gyermekei sorozat hatodik, és egyben utolsó részében a különlegesek világát végső összeomlás fenyegeti. Az ősi ellenség, Caul hatalmas, pusztító lényként tér vissza az összeomlott Lelkek Könyvtárából, és gyilkos terve megállíthatatlannak látszik. Jacob és Noor visszatér a Huroktikumba, ahol a válsághelyzetben összegyűlt különlegesek készülnek az utolsó összecsapásra. Jacob és barátai gyilkos ellenségekkel küzdenek meg, miközben a történelem legveszélyesebb hurokjain haladnak át a nagy sikerű sorozat izgalmas lezárásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.