Könyvesblokk: Vargas Llosa, Collins, Riggs

A Könyvesblokkban ezúttal is a friss megjelenések közül válágattunk. Ezen a héten Mario Vargas Llosa lebilincselő regényét, Bridget Collins varázslatos bestsellerét, és Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony gyermekei sorozatának utolsó részét ajánljuk. 

fk | 2021. május 10. |

-

Mario Vargas Llosa: Julia néni és a tollnok

Mario Vargas Llosa
Julia néni és a tollnok
Ford.: Huszágh Nándor, Helikon, 2021, 472 oldal
-

A Julia néni és a tollnok 1977-ben jelent meg először, két évvel azután, hogy az akkor már világhírű perui író nagy tanulmányt közölt Flaubert-ről Az örök orgia címmel. Flaubert hatása ott is hagyta a nyomát a regényen, amelynek főszereplője, a tizennyolc éves Varguitas az ötvenes évek Limájában keresi helyét. Varguitas hírszerkesztő, de írói karrierről álmodik, közben pedig keresi a nagy szerelmet is. A regény egyik cselekményszála Varguitas és a nála jóval idősebb Julia nénikéje kibontakozó szerelmét meséli el. Varguitast a szerző egykori önmagáról, a tizennyolc éves Vargas Llosáról mintázta.

Bridget Collins: A könyvkötő

Bridget Collins
A könyvkötő
Ford.: Borbély Judit Bernadett, 21. Század, 2021, 446 oldal
-

Bridget Collins varázslatos bestsellerének főszereplője Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levele érkezik és kiderül, inasként kap állást. Egy Könyvkötőnek kellene dolgoznia, az ajánlatot pedig nem utasíthatja vissza, még ha kicsit félelmetes is a munka. Minden egyes könyv egy-egy emléket ejt foglyul. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő az, aki segíthet: a múltat megőrzi a könyv, így ki lehet törölni az elméből a szörnyű titkokat. Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.

Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász

Ransom Riggs
Az utolsó üresvadász
Ford.: Gálvölgyi Judit, Kossuth, 2021, 454 oldal
-

A Vándorsólyom kisasszony gyermekei sorozat hatodik, és egyben utolsó részében a különlegesek világát végső összeomlás fenyegeti. Az ősi ellenség, Caul hatalmas, pusztító lényként tér vissza az összeomlott Lelkek Könyvtárából, és gyilkos terve megállíthatatlannak látszik. Jacob és Noor visszatér a Huroktikumba, ahol a válsághelyzetben összegyűlt különlegesek készülnek az utolsó összecsapásra. Jacob és barátai gyilkos ellenségekkel küzdenek meg, miközben a történelem legveszélyesebb hurokjain haladnak át a nagy sikerű sorozat izgalmas lezárásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.