Nem a lakás a legdurvább börtön - Maradj otthon #41

Lassan két hónapja élünk bezárva, a kezdeti állapot állandósulni látszik. Ha enyhülés is kezdődik, ugyanabba a szabadságunkba már soha nem lépünk vissza, újat kell kialakítanunk.

Bezárva éreztem magam az otthonunkban, ezért vidékre költöztünk. Most, hogy két napja esik, bezárva érzem magam a házba. Bezárva érzem magam a történetekbe is, amiket olvasok, pedig mindegyik kínál szabadulást. 

A változás szűk száján átcsúszni, az horzsolás - Maradj otthon #35 - Könyves magazin

"Átzuhanni: az fáj. A változás szűk száján átcsúszni, az horzsolás." A változástól való félelmem okozta azokat az élethelyzeteket, amelyek már nem komfortosak, nem szolgálnak, inkább elvesznek. Bár nem adnak, mégsem merek továbblépni, hogy ne nekem kelljen ezekbe a helyzetekbe beleállnom. Jött a vírus, és egy pillanat alatt mindent megoldott a helyettem.

Németh László Iszony című regénye ugyan kötelező olvasmány gimnáziumban, de én most olvastam először. Kárász Nelli szüleivel él Huszárpusztán, napjait a háztáji munka tölti ki, teherbírása emberfeletti, pihenésképp két kutyájával járja a szomszédos mezőket. Takaró Sanyi, a jómódú parasztlegény váratlanul, de egyértelműen igényt tart a lányra, aminek ő kezdetektől ellenáll, annak ellenére, hogy tudja, családja is a férfi kezére akarja játszani. Édesapja halála után nincs más választása, mint fejet hajtani a néma megállapodás előtt, hogy a teljes kiszolgáltatottság időszaka következzen. Sok könyv beszél a férjezett nőkről. Van, aki azért szenved, mert a házasság a feje felett köttetett, van, akinek férje változik kegyetlen agresszorrá, van, akinek boldogságába a történelem szól bele. Takaró Sanyi látszólag nem bántja a feleségét, a tenyerén hordozza, igyekszik ideális életkörülményt teremteni. De Nelli a csendet, a magányt, a munkát ismeri, szoborszerűsége nemcsak szépségében, hanem jellemében is megmutatkozik. Az Iszony gyönyörűen fájdalmas történet arról, amikor a “szeretlek, csak a magam módján” egy kapcsolati börtönbe zárja az embert, ami pedig végzetes tragédiákhoz vezethet.

Németh LÁszló
Iszony
Lazi Kiadó, 2015, 368 oldal

Marguerite Duras Fájdalom című kötetének fordítója, Forgách András a kötet utószavában végtelen empátiával, hosszan ír arról, hogy el kell-e, el lehet-e mondani egy olyan történetet, amit valójában nem lehet elmondani. Duras címadó írásában nem emeli el a cselekményt, sőt, naplószerűen, élesen, pontosan írja meg azt a mentális bezártságot, halálosan rémisztő bizonytalanságot, amivel egy nő a haláltáborból, majd kényszermunkatáborból várja haza férjét. Az idő fogalma teljesen megszűnik, az élet folyamatos és állandó, végtelen várakozássá alakul. Duras annak érdekében, hogy elmesélje az elmesélhetetlent, az elkövető és az áldozat bőrébe bújik, hogy számunkra is érthetővé tegye.

Marguerite Duras
Fájdalom
Jelenkor Kiadó, 2019, 240 oldal

Az Unortodox című négyrészes sorozat az utóbbi hetekben a Netflixen tarolt, a környezetemben szinte mindenki egyszerre nézte végig Esty szökését a williamsburgi haszid közösségből. Hogy ez igaz történet, még sokkolóbbá teszi a látottakat. A sorozat alapja egy regény, sokan nem is tudták. Deborah Feldman azonos című memoárja múlt héten jelent meg magyarul, erősítve a megtörtént eset olvasatot, a szerző előszavával, prológussal, epilógussal, fényképekkel. A sorozatot bár imádtam, mégis kicsit zavart [SPOILER] a befejezés: Esty bár egy életen át szenvedett börtönétől, a közösség elvárásaitól és kötelezettségeitől, túl könnyen jutott el Berlinbe, ahol túl könnyen talált szuperjófej barátokat, túl könnyen talált vissza édesanyjához és túl könnyen váltotta valóra álmát. Alig várom, hogy elolvassam a könyvet, hogy árnyaltabban lássam a történetet. 

Deborah Feldman
Unortodox - A másik út
Libri, 2020,  395 oldal

Bezártságtörténetektől roskadozik a könyvespolcunk. Történeteket olvasunk, ahol emberek be vannak zárva kapcsolatokba, mint Kárász Nelli, családi hagyományokba, mint Sepi Barnás Ferencnél, vastüdőbe Krusovszkynál, elmegyógyintézetbe, ahogy a Száll a kakukk fészkére című regényben olvashatjuk. Olvassuk őket, hogy megbizonyosodjunk róla, van kiút. De ami minden regény szereplőjében és bennünk közös, hogy mindannyian elsősorban a saját gondolatainkba vagyunk bezárva és annak érdekében, hogy onnan ki tudjunk pillantani, egy jó, biztonságos, kényelmes hellyé kell alakítanunk az életünket. Azt hiszem, ebben vannak a könyveknek fontos szerepük. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy anya haláláról, kétszer, sűrítve - #olvass Ott Annával

Simone De Beauvoir a Szelíd halálban a halálig kíséri az anyját, Max Porter pedig innen folytatja a Bánat egy tollas állatban a gyászmunkát.  Rövid, kemény és szép regények, és egy varjú.

...
Összekötve

A családunkat nem választhatjuk meg, az adva van - Összekötve Ott Annával

Az Aegon Irodalmi Díjért idén is a tavalyi év legjobb kortárs magyar irodalmi művei versenyeznek. Ott Anna irodalomszervező mutatja be Barnás Ferenc Életünk végéig című regényét. Összekötve.

...
Nagy

Az én valóságom egyezik Barnás fikciójával - #olvass Ott Annával

Barnás Ferenc Életünk végéig című regényét először karácsonykor, az év legterheltebb időszakában olvastam, amikor pattanásig feszül mindenkiben a húr a tudattól, hogy eljött az idő, amikor együtt a család, és ha tetszik, ha nem, szeretnünk kell egymást. Mindig nagyon érdekelt a család, az intézmény, a különböző szabályrendszerek, a rutinok, a hagyományok, a mintázatok és a szereposztások.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Polc

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...

Irene Solà katalán falujában a legnagyobb bánat sem tudja felemészteni a reményt

...