Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés. Az Egyedül a szerző öregedéskutatásain alapul, félig regény, félig ismeretterjesztő szöveg, témáját tekintve pedig mindenképp hiánypótló: teljesen új megvilágításba helyezi az öregedést és felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalomnak gyökeresen másképp kellene viszonyulnia az időskorhoz.

Forgách Kinga | 2021. november 25. |

A mai kultúránk és a társadalmunk alapvetően fiatalság- és testközpontú, az öregedés és a halál pedig erős tabunak számít, ennek köszönhetően nagyon sok előítélet él az idősekkel és magával az időskorral kapcsolatban. Mindeközben azonban öregedő társadalomban élünk, a magyar népesség 20%-a hatvanöt év feletti, ami azt is jelenti, hogy az életkor alapú előítélet, az ageizmus, valamint a méltó öregedés alapfeltételeinek hiánya rengeteg ember számára okoz szorongást. Többek közt ezért is fontos Tisza Kata új könyve, az Egyedül, amely doktori kutatásának eredményein és idős emberekkel készült életinterjúkon keresztül mutatja be, 

hogyan lehet lépéseket tenni a szerethető, kiegyensúlyozott időskor felé. 

TISZA KATA
Egyedül
Scolar, 2021, 320 oldal
Tisza Kata: Egyedül

Az Egyedül félig-meddig regény, hiszen van egy fikciós kerete, ugyanakkor sokszor inkább szakirodalom érzetét kelti, ami nem csoda, hiszen valós kutatások állnak mögötte. A könyv tehát hibrid műfajú, a cselekménye elég egyszerű, a tartalma viszont annál sokrétűbb. A kötet elején egy gyászfolyamat, egy krízis kellős közepébe csöppenünk bele. A főszereplő/elbeszélő egy idősödő kutatónő, aki elveszíti a szerelmét. Hogy megbirkózzon a veszteséggel és a magánnyal, azt a megküzdési stratégiát választja, hogy egykori életkutatásait felelevenítve belemerül a munkájába.

És miközben összefoglalja az öregedéssel, ageizmussal kapcsolatos kutatási eredményeit, elmélkedik a gyászfolyamatról, a szerelemről, a párkapcsolatokról és magáról a boldogságról is. 

„Én eszem meg. Egyedül. És hagyom, hogy fájjon a hiány. Hagyom, hogy fájjon az elmúlás. Hagyom, hogy szabaddá tegyen ez a fájás. És aztán életté váljon bennem a szabadság. Vagyok. Egyedül. Én.” 

A fájdalom, az egyedüllét és az élet második felének kérdései tehát azok, amelyekkel indul a könyv, innen bontakozik ki aztán sok-sok téma és szempont az öregedésről. A regény azonban alapvetően nem sötét hangulatú, sokkal inkább szól az egyensúly, a szabadság és a béke újbóli megtalálásáról, mint annak elvesztéséről. „Öregedő nő vagyok, ki, miután megharcolta az életét, és végre megtalálta a szerelmét, elveszítette azt, és magára maradt. Ember vagyok, aki már nem számít nagy fordulatokra, de a belső béke megtalálását fontosnak tartja, különösen egy békétlen világban. Ez hát a felelősség, ez a feladat.”

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet
Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Az életkor alapú előítéletekről, az egyedüllét stigmatizációjáról és az öregedéssel kapcsolatos frusztrációkról is szó esett tegnap, Tisza Kata Egyedül című esszéregényének (olvass bele ITT) margós bemutatóján. A szerzőt Illés Andrea kérdezte.

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

Az Egyedülben rengeteg olyan témáról esik szó, amelyekről ritkán beszélünk és keveset tudunk. A kiindulópont, hogy a társadalomban jelenleg olyan normák és szerepelvárások uralkodnak, amelyek megpróbálják megszabni, hogy férfiként, illetve nőként bizonyos életkorokban hogyan kellene viselkednünk. Ezek az elvárások azonban sok jóhoz nem vezetnek, viszont annál több szorongást, szégyent, sztereotípiát és diszkriminációt hívnak elő. „Az életkoralapú előítélet egyike a társadalmilag leginkább elnézett és intézményesült előítéleteknek. A verdikt egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen, természetesként ható: öregedni rossz. Az életkoralapú kategorizáció automatikus, észrevétlen és atombiztos. Mechanizmusa hasonló, mint a többi rasszizmusé: embereket marginalizálunk, felelősségtől, hatalomtól és méltóságtól fosztunk meg az életkor nevében.” Közben azonban az életkor alapú előítéletben és diszkriminációban van egy érdekes csavar: mert 

míg a legtöbb előítélet esetében nem valószínű, hogy az adott előítéletes ember érintett lesz, addig az öregedéssel ez máshogy van, hiszen előbb-utóbb ez mindenkit érinteni fog.

Így aztán a legtöbb ember időskorára interiorizálja az előítéleteket, ami aztán komoly önértékelési válságot okozhat.

Tisza Kata könyve nagyon átfogó, foglalkozik például olyan problémákkal, mint hogy a nők esetében, akiknek az értékét a társadalom elsődlegesen a külsejükhöz és reproduktivitásukhoz köti, hogyan van fokozottabban jelen az ageizmus. Szó esik az egyedüllét stigmatizációjáról, és hogy ez hogyan sodor élethazugságokba embereket. Ahogy az időskori elfoglaltságok és kapcsolatok, valamint az időskori szerelem és szexualitás témájára is kitér, és előkerül a halál tabusításának kérdése is. De, ami még fontosabb, hogy a könyv leszámol rengeteg olyan sztereotípiával, amely az öregséghez kapcsolódik, megmutatja, hogy annak ellenére, hogy az időskort a köztudat a tehetetlenséggel, a halállal, a betegséggel, a demenciával kapcsolja össze, mindez csak általánosítás – az idősek csoportja éppen olyan heterogén, mint bármilyen más társadalmi csoport. „Megtanulni jól megöregedni valójában azt jelentené: elfelejteni mindazt, amit az öregségről igaznak vélünk.”

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást
Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

Tovább olvasok

Az Egyedül legfontosabb üzenete számomra az volt, hogy az öregedés se nem jó, se nem rossz, hanem egy természetes folyamat, amelyet nagyon sokféleképpen lehet megélni. Magánál az öregedésnél viszont sokkal nagyobb baj a társadalom fiatalságközpontúsága és gerontofóbiája, amely sokaknál okoz súlyos önértékelési problémákat.

Éppen ezért, ami a legfontosabb lenne, hogy számoljunk le az ageizmussal,

hogy biztosítsuk a feltételeket a méltó időskorhoz és találjuk meg, milyen célokat, lehetőségeket tartogathat az ember számára az élet második fele. Ehhez össztársadalmi szinten kell megkérdőjeleznünk az öregségről alkotott képet és új időskori szerepeket kell találnunk, amelyek megengedik, hogy az aktivitás, a kontroll és az autonómia ne vesszen el az életkor növekedésével.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Az életkor alapú előítéletekről, az egyedüllét stigmatizációjáról és az öregedéssel kapcsolatos frusztrációkról is szó esett tegnap, Tisza Kata Egyedül című esszéregényének (olvass bele ITT) margós bemutatóján. A szerzőt Illés Andrea kérdezte.

...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

...
Podcast

Tisza Kata: Aki hazudik, az semmit sem tart tiszteletben, ami te vagy (PODCAST)

Tisza Kata tavaly megjelent könyvében azt járta körbe, hogy vajon meghaladható-e a sérült kötődésmintázat, amely összetéveszti a szeretetet a bántalmazással. Hallgassatok bele a Kékre szeretenibe!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét