Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés. Az Egyedül a szerző öregedéskutatásain alapul, félig regény, félig ismeretterjesztő szöveg, témáját tekintve pedig mindenképp hiánypótló: teljesen új megvilágításba helyezi az öregedést és felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalomnak gyökeresen másképp kellene viszonyulnia az időskorhoz.

Forgách Kinga | 2021. november 25. |

A mai kultúránk és a társadalmunk alapvetően fiatalság- és testközpontú, az öregedés és a halál pedig erős tabunak számít, ennek köszönhetően nagyon sok előítélet él az idősekkel és magával az időskorral kapcsolatban. Mindeközben azonban öregedő társadalomban élünk, a magyar népesség 20%-a hatvanöt év feletti, ami azt is jelenti, hogy az életkor alapú előítélet, az ageizmus, valamint a méltó öregedés alapfeltételeinek hiánya rengeteg ember számára okoz szorongást. Többek közt ezért is fontos Tisza Kata új könyve, az Egyedül, amely doktori kutatásának eredményein és idős emberekkel készült életinterjúkon keresztül mutatja be, 

hogyan lehet lépéseket tenni a szerethető, kiegyensúlyozott időskor felé. 

TISZA KATA
Egyedül
Scolar, 2021, 320 oldal
Tisza Kata: Egyedül

Az Egyedül félig-meddig regény, hiszen van egy fikciós kerete, ugyanakkor sokszor inkább szakirodalom érzetét kelti, ami nem csoda, hiszen valós kutatások állnak mögötte. A könyv tehát hibrid műfajú, a cselekménye elég egyszerű, a tartalma viszont annál sokrétűbb. A kötet elején egy gyászfolyamat, egy krízis kellős közepébe csöppenünk bele. A főszereplő/elbeszélő egy idősödő kutatónő, aki elveszíti a szerelmét. Hogy megbirkózzon a veszteséggel és a magánnyal, azt a megküzdési stratégiát választja, hogy egykori életkutatásait felelevenítve belemerül a munkájába.

És miközben összefoglalja az öregedéssel, ageizmussal kapcsolatos kutatási eredményeit, elmélkedik a gyászfolyamatról, a szerelemről, a párkapcsolatokról és magáról a boldogságról is. 

„Én eszem meg. Egyedül. És hagyom, hogy fájjon a hiány. Hagyom, hogy fájjon az elmúlás. Hagyom, hogy szabaddá tegyen ez a fájás. És aztán életté váljon bennem a szabadság. Vagyok. Egyedül. Én.” 

A fájdalom, az egyedüllét és az élet második felének kérdései tehát azok, amelyekkel indul a könyv, innen bontakozik ki aztán sok-sok téma és szempont az öregedésről. A regény azonban alapvetően nem sötét hangulatú, sokkal inkább szól az egyensúly, a szabadság és a béke újbóli megtalálásáról, mint annak elvesztéséről. „Öregedő nő vagyok, ki, miután megharcolta az életét, és végre megtalálta a szerelmét, elveszítette azt, és magára maradt. Ember vagyok, aki már nem számít nagy fordulatokra, de a belső béke megtalálását fontosnak tartja, különösen egy békétlen világban. Ez hát a felelősség, ez a feladat.”

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet
Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Az életkor alapú előítéletekről, az egyedüllét stigmatizációjáról és az öregedéssel kapcsolatos frusztrációkról is szó esett tegnap, Tisza Kata Egyedül című esszéregényének (olvass bele ITT) margós bemutatóján. A szerzőt Illés Andrea kérdezte.

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

Az Egyedülben rengeteg olyan témáról esik szó, amelyekről ritkán beszélünk és keveset tudunk. A kiindulópont, hogy a társadalomban jelenleg olyan normák és szerepelvárások uralkodnak, amelyek megpróbálják megszabni, hogy férfiként, illetve nőként bizonyos életkorokban hogyan kellene viselkednünk. Ezek az elvárások azonban sok jóhoz nem vezetnek, viszont annál több szorongást, szégyent, sztereotípiát és diszkriminációt hívnak elő. „Az életkoralapú előítélet egyike a társadalmilag leginkább elnézett és intézményesült előítéleteknek. A verdikt egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen, természetesként ható: öregedni rossz. Az életkoralapú kategorizáció automatikus, észrevétlen és atombiztos. Mechanizmusa hasonló, mint a többi rasszizmusé: embereket marginalizálunk, felelősségtől, hatalomtól és méltóságtól fosztunk meg az életkor nevében.” Közben azonban az életkor alapú előítéletben és diszkriminációban van egy érdekes csavar: mert 

míg a legtöbb előítélet esetében nem valószínű, hogy az adott előítéletes ember érintett lesz, addig az öregedéssel ez máshogy van, hiszen előbb-utóbb ez mindenkit érinteni fog.

Így aztán a legtöbb ember időskorára interiorizálja az előítéleteket, ami aztán komoly önértékelési válságot okozhat.

Tisza Kata könyve nagyon átfogó, foglalkozik például olyan problémákkal, mint hogy a nők esetében, akiknek az értékét a társadalom elsődlegesen a külsejükhöz és reproduktivitásukhoz köti, hogyan van fokozottabban jelen az ageizmus. Szó esik az egyedüllét stigmatizációjáról, és hogy ez hogyan sodor élethazugságokba embereket. Ahogy az időskori elfoglaltságok és kapcsolatok, valamint az időskori szerelem és szexualitás témájára is kitér, és előkerül a halál tabusításának kérdése is. De, ami még fontosabb, hogy a könyv leszámol rengeteg olyan sztereotípiával, amely az öregséghez kapcsolódik, megmutatja, hogy annak ellenére, hogy az időskort a köztudat a tehetetlenséggel, a halállal, a betegséggel, a demenciával kapcsolja össze, mindez csak általánosítás – az idősek csoportja éppen olyan heterogén, mint bármilyen más társadalmi csoport. „Megtanulni jól megöregedni valójában azt jelentené: elfelejteni mindazt, amit az öregségről igaznak vélünk.”

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást
Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

Tovább olvasok

Az Egyedül legfontosabb üzenete számomra az volt, hogy az öregedés se nem jó, se nem rossz, hanem egy természetes folyamat, amelyet nagyon sokféleképpen lehet megélni. Magánál az öregedésnél viszont sokkal nagyobb baj a társadalom fiatalságközpontúsága és gerontofóbiája, amely sokaknál okoz súlyos önértékelési problémákat.

Éppen ezért, ami a legfontosabb lenne, hogy számoljunk le az ageizmussal,

hogy biztosítsuk a feltételeket a méltó időskorhoz és találjuk meg, milyen célokat, lehetőségeket tartogathat az ember számára az élet második fele. Ehhez össztársadalmi szinten kell megkérdőjeleznünk az öregségről alkotott képet és új időskori szerepeket kell találnunk, amelyek megengedik, hogy az aktivitás, a kontroll és az autonómia ne vesszen el az életkor növekedésével.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

Az életkor alapú előítéletekről, az egyedüllét stigmatizációjáról és az öregedéssel kapcsolatos frusztrációkról is szó esett tegnap, Tisza Kata Egyedül című esszéregényének (olvass bele ITT) margós bemutatóján. A szerzőt Illés Andrea kérdezte.

...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

...
Podcast

Tisza Kata: Aki hazudik, az semmit sem tart tiszteletben, ami te vagy (PODCAST)

Tisza Kata tavaly megjelent könyvében azt járta körbe, hogy vajon meghaladható-e a sérült kötődésmintázat, amely összetéveszti a szeretetet a bántalmazással. Hallgassatok bele a Kékre szeretenibe!

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János