J.D. Barker kirobbanó formáját mutatja új regényében, A hívásban

J.D. Barker kirobbanó formáját mutatja új regényében, A hívásban

J.D. Barker saját meghatározása szerint irodalmi popcornt ír, és nincs is ezzel semmi baj. Új regénye, A hívás sem tör szépirodalmi magasságokba, ennek ellenére a szórakoztatáson felül társadalmi üzenettel is bír: a média felelősségvállalásáért emel szót. Emellett persze hamisítatlan barkeri thriller: úgy csűri-csavarja a sztorit, hogy egészen beleszédül az olvasó.

Bányász Attila | 2021. december 16. |
J.D. Barker
A hívás
Ford. Bosnyák Edit, Agave, 2021, 441 oldal
-

J.D. Barker Drakula helyett karóba húzta Bram Stokert, tollba forgatta James Pattersont, földre rángatta Charles Dickenst, és három bölcs majmával életre hívott egy sorozatgyilkos negyediket. Ezek után igazán belefér a repertoárba egy kis akció, a szerző pedig, mint mindig, ezúttal is bombaformában van. Népszerűségének egyik titka a megbízhatóságában rejlik: Stephen Kinget megidéző grafomániája a terjedelemben éppúgy megnyilvánul, mint a minőségben. Ügyesen felvázolt karaktereivel és a patikamérlegen adagolt feszültséggel csaknem egyhuzamban olvastatja végig a történeteit. Ebből a szempontból az új könyve, A hívás sem lóg ki a sorból. 

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere
Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

J.D. Barker legújabb könyve a Szép remények thrillerverziója, amely egyben kalapemelés Stephen King munkássága előtt. A Charles Dickens klasszikusát megidéző történet nagyon is barkeri, amely inkább tartalmi, semmint stíluselemeket kölcsönöz Kingtől. A Szíve helyén sötétség egy izgalmas, rejtélyekkel teli coming-of-age sztori.

Tovább olvasok

A történet New Yorkba visz el, a Rockefeller Centerbe, és nagyobbrészt a 1221 Avenue of the Americas felhőkarcolójában, a hajdani McGraw-Hill épületben játszódik. A két főhős egy rendkívül népszerű rádiós műsorvezető, Jordan Briggs, és a New York-i rendőrség közlekedésivé lefokozott egykori nyomozója, Cole Hundley őrmester. Egy nap azonban egy őrült robbantásos ámokfutásba kezd a városban.

Pedig látszólag ez a hétköznap is ugyanúgy indul, mint az összes többi. A rádiós Jordan napja ezer darabra próbál széthullani, ő viszont vasmarokkal tartja egyben. Egyedülálló, karakán nő, aki nagyon is tudja, hogy mit akar: önerőből jutott el a csúcsra, és senkinek, még a főnökének sem engedi meg, hogy beleszóljon a dolgaiba. Ez az ő rádióműsora, amiért mindent feláldozott! Méghozzá szó szerint: a házasságát, a családját, a hamvába holt társasági életét és még talán az emberségét is. Szeretett kislányával, Charlotte-tal sem tölt annyi időt, mint amennyit a gyerek megérdemelne. 

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt
J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, amely bekúszik az ember bőre alá. Olvass bele!

Fotó: Dayna Barker

Tovább olvasok

Cole őrmester egy nő után csörtet be a közeli felhőkarcolóba, hogy felelősségre vonja a felelőtlenségéért. Még nem tudja, hogy Jordan így működik: az ő olvasatában a káoszból csak káosszal lehet rendet faragni. A rutineljárásból azonban a rendőr életének legnagyobb kalamajkája keveredik, amikor egy Bernie nevű fickó egyenes adásban betelefonál Jordan műsorába, hogy a műsorvezetőt egy lehetetlen játékra invitálja. Következményként hét taxi repül a levegőbe az épület körül.

Az akciófilmek rákfenéje, hogy mozgalmas jeleneteik közepette gyakran elsikkad a történet. De 

mi lenne, ha két robbanást logikusan felépített, mi több, csavarosan meghökkentő sztori kötne össze?

Barker a krimijét ezúttal akciójelenetekkel aggatta tele. Akaratlanul is fölmerül az emberben a könyv olvasása közben, hogy milyen látványos akciófilmet lehetne belőle forgatni. 

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe
James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé vezetnek, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek. James Patterson és J.D. Barker közös kötete várhatóan április 9-én lát napvilágot az Agave Könyvek kiadásában.

Tovább olvasok

A klasszikus barkeri vesszőfutásnak határozottan jól áll az akcióvezérelt cselekmény. 

Míg Cole őrmester kezdetben csak úszik az árral, amelynek a neve Jordan, addig a nő elszántan igyekszik egyensúlyba hozni a munkáját a magánéletével.

Sorsa a bukás, de eközben is ezerrel pörög – hajtja az egyedülálló sikeres nők embertelen iramot diktáló napi rutinja. Bernie, a nap eszelős hallgatója szisztematikusan beleássa magát a nagy nyilvánosság előtt Jordan személyes szférájába, mintegy lemeztelenítve az asszonyt a hallgatói előtt. De ez kétélű fegyver: Jordan is közelebb kerül a testetlen hanghoz, Cole pedig hagyományos nyomozás keretében szegődik a terrorista nyomába.

Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy Barker nagy Die Hard-rajongó: A hívás egyszerre idézi meg Az élet mindig drága és a Drágán add az életed! jobb pillanatait. A könyv első felében a fülembe csengett a „Simon mondja” kezdetű rigmus, a regény második felében pedig pokoli toronnyá változik a McGraw-Hill felhőkarcoló. Barker egy megrázó történettel a történetben figyelmeztet a média hatalmára és mérhetetlen felelősségére.

A zaklatás gyakran onnan ered, ahonnan a legkevésbé várnánk, és teljesen átformálja minden érintett további életét.

Nekem a mű végére kissé sok lett a detonációból, a befejezés pedig ezúttal is rácáfol Barker egyedi hangjára: sokat rontanak az összképen könyveinek sablonos lezárásai. Viszont a karakterek esetében ismét remekel: elnagyolt, de rendkívül szórakoztató vonásokkal festi föl Jordan lányát, a kicsi Charlotte-ot, aki felnőttes beszólásaival, pazar egyszavasaival tovább erősíti az akciófilmes atmoszférát. Jordan Briggs emberien gyarló és egyben feminista ikon figurája pedig szintén izgalmas.

A hívás szépen illeszkedik a szerző magyar kiadásainak sorába. Barker mindig tud mutatni valami újat, miközben minőségben tartja a színvonalat. Írnám, hogy A hívás eszményi ajándék a karácsonyfa alá a thrillerek szerelmeseinek, de aki olvasott már Barkert, annak úgyis tudom, hogy már ott van a polcán a többi közt ez az új könyve is.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Hírek
...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Hírek

Könyvesblokk: John le Carré utolsó könyvétől a semmittevés forradalmáig

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

...
Szórakozás

Jön a Szemtől szemben 2. – könyvben írta meg a legendás film folytatását a rendező

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

...
Hírek

PEN Translates: Tóth Krisztina Vonalkódja is a kiválasztottak között

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.