J.D. Barker kirobbanó formáját mutatja új regényében, A hívásban

J.D. Barker kirobbanó formáját mutatja új regényében, A hívásban

J.D. Barker saját meghatározása szerint irodalmi popcornt ír, és nincs is ezzel semmi baj. Új regénye, A hívás sem tör szépirodalmi magasságokba, ennek ellenére a szórakoztatáson felül társadalmi üzenettel is bír: a média felelősségvállalásáért emel szót. Emellett persze hamisítatlan barkeri thriller: úgy csűri-csavarja a sztorit, hogy egészen beleszédül az olvasó.

Bányász Attila | 2021. december 16. |
J.D. Barker
A hívás
Ford. Bosnyák Edit, Agave, 2021, 441 oldal
-

J.D. Barker Drakula helyett karóba húzta Bram Stokert, tollba forgatta James Pattersont, földre rángatta Charles Dickenst, és három bölcs majmával életre hívott egy sorozatgyilkos negyediket. Ezek után igazán belefér a repertoárba egy kis akció, a szerző pedig, mint mindig, ezúttal is bombaformában van. Népszerűségének egyik titka a megbízhatóságában rejlik: Stephen Kinget megidéző grafomániája a terjedelemben éppúgy megnyilvánul, mint a minőségben. Ügyesen felvázolt karaktereivel és a patikamérlegen adagolt feszültséggel csaknem egyhuzamban olvastatja végig a történeteit. Ebből a szempontból az új könyve, A hívás sem lóg ki a sorból. 

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere
Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

J.D. Barker legújabb könyve a Szép remények thrillerverziója, amely egyben kalapemelés Stephen King munkássága előtt. A Charles Dickens klasszikusát megidéző történet nagyon is barkeri, amely inkább tartalmi, semmint stíluselemeket kölcsönöz Kingtől. A Szíve helyén sötétség egy izgalmas, rejtélyekkel teli coming-of-age sztori.

Tovább olvasok

A történet New Yorkba visz el, a Rockefeller Centerbe, és nagyobbrészt a 1221 Avenue of the Americas felhőkarcolójában, a hajdani McGraw-Hill épületben játszódik. A két főhős egy rendkívül népszerű rádiós műsorvezető, Jordan Briggs, és a New York-i rendőrség közlekedésivé lefokozott egykori nyomozója, Cole Hundley őrmester. Egy nap azonban egy őrült robbantásos ámokfutásba kezd a városban.

Pedig látszólag ez a hétköznap is ugyanúgy indul, mint az összes többi. A rádiós Jordan napja ezer darabra próbál széthullani, ő viszont vasmarokkal tartja egyben. Egyedülálló, karakán nő, aki nagyon is tudja, hogy mit akar: önerőből jutott el a csúcsra, és senkinek, még a főnökének sem engedi meg, hogy beleszóljon a dolgaiba. Ez az ő rádióműsora, amiért mindent feláldozott! Méghozzá szó szerint: a házasságát, a családját, a hamvába holt társasági életét és még talán az emberségét is. Szeretett kislányával, Charlotte-tal sem tölt annyi időt, mint amennyit a gyerek megérdemelne. 

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt
J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, amely bekúszik az ember bőre alá. Olvass bele!

Fotó: Dayna Barker

Tovább olvasok

Cole őrmester egy nő után csörtet be a közeli felhőkarcolóba, hogy felelősségre vonja a felelőtlenségéért. Még nem tudja, hogy Jordan így működik: az ő olvasatában a káoszból csak káosszal lehet rendet faragni. A rutineljárásból azonban a rendőr életének legnagyobb kalamajkája keveredik, amikor egy Bernie nevű fickó egyenes adásban betelefonál Jordan műsorába, hogy a műsorvezetőt egy lehetetlen játékra invitálja. Következményként hét taxi repül a levegőbe az épület körül.

Az akciófilmek rákfenéje, hogy mozgalmas jeleneteik közepette gyakran elsikkad a történet. De 

mi lenne, ha két robbanást logikusan felépített, mi több, csavarosan meghökkentő sztori kötne össze?

Barker a krimijét ezúttal akciójelenetekkel aggatta tele. Akaratlanul is fölmerül az emberben a könyv olvasása közben, hogy milyen látványos akciófilmet lehetne belőle forgatni. 

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe
James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé vezetnek, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek. James Patterson és J.D. Barker közös kötete várhatóan április 9-én lát napvilágot az Agave Könyvek kiadásában.

Tovább olvasok

A klasszikus barkeri vesszőfutásnak határozottan jól áll az akcióvezérelt cselekmény. 

Míg Cole őrmester kezdetben csak úszik az árral, amelynek a neve Jordan, addig a nő elszántan igyekszik egyensúlyba hozni a munkáját a magánéletével.

Sorsa a bukás, de eközben is ezerrel pörög – hajtja az egyedülálló sikeres nők embertelen iramot diktáló napi rutinja. Bernie, a nap eszelős hallgatója szisztematikusan beleássa magát a nagy nyilvánosság előtt Jordan személyes szférájába, mintegy lemeztelenítve az asszonyt a hallgatói előtt. De ez kétélű fegyver: Jordan is közelebb kerül a testetlen hanghoz, Cole pedig hagyományos nyomozás keretében szegődik a terrorista nyomába.

Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy Barker nagy Die Hard-rajongó: A hívás egyszerre idézi meg Az élet mindig drága és a Drágán add az életed! jobb pillanatait. A könyv első felében a fülembe csengett a „Simon mondja” kezdetű rigmus, a regény második felében pedig pokoli toronnyá változik a McGraw-Hill felhőkarcoló. Barker egy megrázó történettel a történetben figyelmeztet a média hatalmára és mérhetetlen felelősségére.

A zaklatás gyakran onnan ered, ahonnan a legkevésbé várnánk, és teljesen átformálja minden érintett további életét.

Nekem a mű végére kissé sok lett a detonációból, a befejezés pedig ezúttal is rácáfol Barker egyedi hangjára: sokat rontanak az összképen könyveinek sablonos lezárásai. Viszont a karakterek esetében ismét remekel: elnagyolt, de rendkívül szórakoztató vonásokkal festi föl Jordan lányát, a kicsi Charlotte-ot, aki felnőttes beszólásaival, pazar egyszavasaival tovább erősíti az akciófilmes atmoszférát. Jordan Briggs emberien gyarló és egyben feminista ikon figurája pedig szintén izgalmas.

A hívás szépen illeszkedik a szerző magyar kiadásainak sorába. Barker mindig tud mutatni valami újat, miközben minőségben tartja a színvonalat. Írnám, hogy A hívás eszményi ajándék a karácsonyfa alá a thrillerek szerelmeseinek, de aki olvasott már Barkert, annak úgyis tudom, hogy már ott van a polcán a többi közt ez az új könyve is.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

...
Szórakozás

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. A Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, valódi időutazás, megható találkozásokkal és izgalmas kulissszatitkokkal. 

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.