Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

Hol az emberi evolúció határa, és mikor lépünk a következő, látványosan új lépcsőfokra? Mikor játszik az ember istent, és biztos akkora ötlet-e belepiszkálni a génjeinkbe? A befutott thrillerszerző, Blake Crouch új regényében a bioetikai kérdések mentén azt is feszegeti, mi tesz minket emberré. A könyve itt bele is olvashatsz, a szerzővel korábban itt interjúztunk.

sa | 2022. december 01. |
BLAKE CROUCH
Géncsapda - Te vagy az emberi evolúció következő lépése
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2022, 352 oldal
-

A nem túl távoli jövőben járunk, amikor egyszerre sújtják az emberiséget a klímaváltozás következményei és egyéb félapokaliptikus események. A karhatalmi szervek visszaélésszerű lendülettel tartatják be a  megkérdőjelezhető törvényeket. Egy ügynök pedig egyszer csak azon kapja magát, hogy ő maga vált azzá, amit korábban tűzzel-vassal üldözött. Ez az alaphelyzet több mint ismerős, tekintélyes mennyiségű disztópikus sci-fit lehetne összefoglalni ezzel, a Géncsapda viszont mégis érdemes a figyelemre. A szerző, Blake Crouch ugyanis megbízható mesélő. Olyan thrillersikerekkel írta be magát a műfaj történetébe, mint a Wayward Pines-trilógia vagy a Sötét anyag, és ezúttal is hozza a tőle elvárható szintet. 

Blake Crouch: Okosan kell használnunk a halálos kapacitást rejtő technológiákat
Tovább olvasok

Hőse, Logan Ramsay, a Génvédelmi Ügynökség embere, és egykori tudósként most az a feladata, hogy felkutassa és felszámolja az illegális génlaborokat és azok működtetőit. Ebben a jövőben ugyanis a genetika annyira felpörgött és elterjedt, hogy egy félresiklott kísérlet képes volt globális éhínséget okozni. A katasztrófát követően a kormányok teljes hátraarcot vezényeltek,

csakhogy ez a szellem már kiszabadult a palackból.

Kétségbeesett vagy számító, jó és rosszindulatú emberek sora próbál meg illegálisan genetikai beavatkozásokat végrehajtani: hogy megmentse a halálos beteg gyereke életét, hogy leszámoljon az ellenséges kartellel vagy egy fincsi új járvánnyal szintet léptesse a bioterrorizmust. Ramsay tehát az ilyen renegát biomérnökök, felhasználók és összekötők ellen lép fel, az egyik akció közben viszont csapdába csalják, és a szervezetébe olyan vírust juttatnak, ami átírja a genomját. A fertőzés hatására pedig szép lassan megváltoznak, pontosabban radikálisan javulnak a fizikai és mentális képességei: okosabb, erősebb, gyorsabb lesz. Hogy miért pont belőle csináltak szuperembert, az akkor válik érdekessé, amikor kiderül, ki volt Ramsay anyja - és amikor feltűnik a színen Ramsay lánytestvére, Kara, akinek szintén extrém módon feljavulnak a képességei. Csakhogy míg Ramsay amolyan jófiú volt a családban, Kara igazi fekete bárány, azt pedig 

mindketten másképpen képzelik el, hogyan kéne segíteni az emberiségen.

A Géncsapda azt bontja ki, milyen egy olyan valóság, amiben széleskörű a genetikai mérnökösködés. És persze eljátszik a transzhumanizmus jegyében azzal is, hogy vajon meddig fejlődhet az ember és meddig fejleszthető? Ha képesek vagyunk rá, miért ne tegyük meg? Az orvostudomány határainak feszegetése örök kérdés, legyen szó az irodalomban Mary Shelley Frankensteinjéről, vagy az elmúlt években felizzó közéleti lombikvitákról. Az előbbi kérdések pedig egyáltalán nem költőiek, hiszen nem olyan egyértelmű például, hogy az evolúciónknak ne lenne része a tudásunk fejlődése is, illetve a megszerzett tudás alkalmazása. Az emberiség mindig is élt a rendelkezésére álló lehetőségekkel és tudással. 

Blake Crouch Géncsapdájában az emberi evolúció új szintre lép
Blake Crouch Géncsapdájában az emberi evolúció új szintre lép

A Géncsapda a maga bensőséges nézőpontjával, mégis egyetemes tanulságaival egy ember izgalmas átváltozásának remekül felépített, fordulatos története, ami ugyanakkor arra késztet minket, hogy elgondolkozzunk emberi mivoltunk korlátain - és a bennünk rejlő határtalan lehetőségeken. Olvass bele!

Tovább olvasok

Crouch regénye persze nem morálfilozófiai mű, hanem egy Michael Crichtont idéző lendületes thriller, ami olyan sebességgel pörgeti az akciókat, mint egy belevaló nyári blockbuster. Egyszerű, feszes mondatokkal, Ramsay nézőpontján keresztül száguldunk végig bioetikai dilemmákon, cselekménybeli csavarokon és fordulatokon, amikből nincs hiány. A Géncsapda nem fogja megfeküdni senki gyomrát, kikapcsolódásra való, könnyed könyv, ami szerencsére nem marad kiszámítható Superman-sztori, és a családi drámán keresztül mer némi érzelmet is belepumpálni a kalandok motorjába. 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Blake Crouch egy félelmetes, alternatív valóságba taszítja hősét

...
Szórakozás

Adaptáció készül Blake Crouch Sötét anyagából

Kilencrészes sorozat készül a Sötét anyagból. A munkálatokban maga az író, Blake Crouch is részt vesz.

...
Beleolvasó

Blake Crouch Géncsapdájában az emberi evolúció új szintre lép

Logan Ramsay eleinte nem is biztos abban, hogy bármi megváltozott. Csak egy kicsit... okosabbnak érzi magát. Jobban tud koncentrálni. Több dolgot képes egyszerre elvégezni. Hamarabb megjegyez mindent, kevesebb alvással is beéri. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]