Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

Hol az emberi evolúció határa, és mikor lépünk a következő, látványosan új lépcsőfokra? Mikor játszik az ember istent, és biztos akkora ötlet-e belepiszkálni a génjeinkbe? A befutott thrillerszerző, Blake Crouch új regényében a bioetikai kérdések mentén azt is feszegeti, mi tesz minket emberré. A könyve itt bele is olvashatsz, a szerzővel korábban itt interjúztunk.

sa | 2022. december 01. |
BLAKE CROUCH
Géncsapda - Te vagy az emberi evolúció következő lépése
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2022, 352 oldal
-

A nem túl távoli jövőben járunk, amikor egyszerre sújtják az emberiséget a klímaváltozás következményei és egyéb félapokaliptikus események. A karhatalmi szervek visszaélésszerű lendülettel tartatják be a  megkérdőjelezhető törvényeket. Egy ügynök pedig egyszer csak azon kapja magát, hogy ő maga vált azzá, amit korábban tűzzel-vassal üldözött. Ez az alaphelyzet több mint ismerős, tekintélyes mennyiségű disztópikus sci-fit lehetne összefoglalni ezzel, a Géncsapda viszont mégis érdemes a figyelemre. A szerző, Blake Crouch ugyanis megbízható mesélő. Olyan thrillersikerekkel írta be magát a műfaj történetébe, mint a Wayward Pines-trilógia vagy a Sötét anyag, és ezúttal is hozza a tőle elvárható szintet. 

Blake Crouch: Okosan kell használnunk a halálos kapacitást rejtő technológiákat
Tovább olvasok

Hőse, Logan Ramsay, a Génvédelmi Ügynökség embere, és egykori tudósként most az a feladata, hogy felkutassa és felszámolja az illegális génlaborokat és azok működtetőit. Ebben a jövőben ugyanis a genetika annyira felpörgött és elterjedt, hogy egy félresiklott kísérlet képes volt globális éhínséget okozni. A katasztrófát követően a kormányok teljes hátraarcot vezényeltek,

csakhogy ez a szellem már kiszabadult a palackból.

Kétségbeesett vagy számító, jó és rosszindulatú emberek sora próbál meg illegálisan genetikai beavatkozásokat végrehajtani: hogy megmentse a halálos beteg gyereke életét, hogy leszámoljon az ellenséges kartellel vagy egy fincsi új járvánnyal szintet léptesse a bioterrorizmust. Ramsay tehát az ilyen renegát biomérnökök, felhasználók és összekötők ellen lép fel, az egyik akció közben viszont csapdába csalják, és a szervezetébe olyan vírust juttatnak, ami átírja a genomját. A fertőzés hatására pedig szép lassan megváltoznak, pontosabban radikálisan javulnak a fizikai és mentális képességei: okosabb, erősebb, gyorsabb lesz. Hogy miért pont belőle csináltak szuperembert, az akkor válik érdekessé, amikor kiderül, ki volt Ramsay anyja - és amikor feltűnik a színen Ramsay lánytestvére, Kara, akinek szintén extrém módon feljavulnak a képességei. Csakhogy míg Ramsay amolyan jófiú volt a családban, Kara igazi fekete bárány, azt pedig 

mindketten másképpen képzelik el, hogyan kéne segíteni az emberiségen.

A Géncsapda azt bontja ki, milyen egy olyan valóság, amiben széleskörű a genetikai mérnökösködés. És persze eljátszik a transzhumanizmus jegyében azzal is, hogy vajon meddig fejlődhet az ember és meddig fejleszthető? Ha képesek vagyunk rá, miért ne tegyük meg? Az orvostudomány határainak feszegetése örök kérdés, legyen szó az irodalomban Mary Shelley Frankensteinjéről, vagy az elmúlt években felizzó közéleti lombikvitákról. Az előbbi kérdések pedig egyáltalán nem költőiek, hiszen nem olyan egyértelmű például, hogy az evolúciónknak ne lenne része a tudásunk fejlődése is, illetve a megszerzett tudás alkalmazása. Az emberiség mindig is élt a rendelkezésére álló lehetőségekkel és tudással. 

Blake Crouch Géncsapdájában az emberi evolúció új szintre lép
Blake Crouch Géncsapdájában az emberi evolúció új szintre lép

A Géncsapda a maga bensőséges nézőpontjával, mégis egyetemes tanulságaival egy ember izgalmas átváltozásának remekül felépített, fordulatos története, ami ugyanakkor arra késztet minket, hogy elgondolkozzunk emberi mivoltunk korlátain - és a bennünk rejlő határtalan lehetőségeken. Olvass bele!

Tovább olvasok

Crouch regénye persze nem morálfilozófiai mű, hanem egy Michael Crichtont idéző lendületes thriller, ami olyan sebességgel pörgeti az akciókat, mint egy belevaló nyári blockbuster. Egyszerű, feszes mondatokkal, Ramsay nézőpontján keresztül száguldunk végig bioetikai dilemmákon, cselekménybeli csavarokon és fordulatokon, amikből nincs hiány. A Géncsapda nem fogja megfeküdni senki gyomrát, kikapcsolódásra való, könnyed könyv, ami szerencsére nem marad kiszámítható Superman-sztori, és a családi drámán keresztül mer némi érzelmet is belepumpálni a kalandok motorjába. 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Blake Crouch egy félelmetes, alternatív valóságba taszítja hősét

...
Szórakozás

Adaptáció készül Blake Crouch Sötét anyagából

Kilencrészes sorozat készül a Sötét anyagból. A munkálatokban maga az író, Blake Crouch is részt vesz.

...
Beleolvasó

Blake Crouch Géncsapdájában az emberi evolúció új szintre lép

Logan Ramsay eleinte nem is biztos abban, hogy bármi megváltozott. Csak egy kicsit... okosabbnak érzi magát. Jobban tud koncentrálni. Több dolgot képes egyszerre elvégezni. Hamarabb megjegyez mindent, kevesebb alvással is beéri. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...

Az ajtó titkokról, bizalomról és árulásról mesél [A Szabó Magda-titok 4.]