Adaptáció készül Blake Crouch Sötét anyagából

Kilencrészes sorozat készül a Sötét anyagból. A munkálatokban maga az író, Blake Crouch is részt vesz.

fk | 2022. április 01. |

Blake Crouch jelenleg egyike a legnépszerűbb sci-fi szerzőknek (Hamis emlékek című könyvéről ITT írtunk, vele készült interjúnk ITT), így nem csoda, hogy nagy az érdeklődés könyveinek adaptálása iránt is. A Deadline a napokban arról írt, hogy már készülőben van a Sötét anyag című regényéből készülő minisorozat, amelyre az Apple TV+ csapott le.

Blake Crouch
Sötét anyag
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2019, 355 oldal
Blake Crouch: Sötét anyag

A kilenc epizódos szériát 2020-ban kezdték el fejleszteni. Már azt is lehet tudni, hogy a főszereplőt A nagy Gatsby és a Vörös veréb című filmekből is ismert Joel Edgerton alakítja majd, a sorozat producere pedig Matt Tolmach lesz, akinek a nevéhez fűződik a két legutóbbi Jumanji-film és a Venom is.

A Sötét anyag főhőse egy fizikusprofesszor, Jason Dessen, akit leütnek, majd elrabolnak, amikor hazafelé tart a családjához. Az utolsó szavak, amelyeket hall így hangzanak: „Elégedett vagy az életeddel?” Később egy hordágyra szíjazva ébred, vegyvédelmi szkafandert viselő emberek között. Egy olyan férfi, akivel soha nem találkozott, rámosolyog, és azt mondja neki: „Úgy örülök, hogy újra látlak, barátom”. Abban a világban, ahol felébredt, Jason élete teljesen más, mint korábban. A felesége nem a felesége. A fia meg sem született. Ő maga pedig nemcsak egy átlagos egyetemi tanár, hanem ünnepelt zseni, aki egy forradalmi dolgot alkotott olyasmit, ami a lehetetlennel határos. Vajon melyik világ a valóság? És ha az emlékeiben élő otthona tényleg létezik, hogyan tudna visszajutni a családjához?  Ezekre a kérdésekre kell megtalálnia a választ, miközben még vadásznak is rá.

Ez lesz a második Crouch-regény, melyből adaptáció készül, a Wayward Pines-trilógiát korábban olyan rendezők dolgozták fel, mint M. Night Shyamalan és Antal Nimród. A mostani adaptáció munkálataiban maga a szerző is részt vesz, ő írja a pilot forgatókönyvet. Az első négy epizódot Louis Leterrier (Now You See Me) rendezi.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Blake Crouch: Okosan kell használnunk a halálos kapacitást rejtő technológiákat

...
Beleolvasó

Blake Crouch egy félelmetes, alternatív valóságba taszítja hősét

...
Kritika

Kivé válsz, ha már a saját emlékeidben sem bízhatsz?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

Dániel András azt mondja, a fejében időnként elég nagy a jövés-menés, és ezt most már egy könyv is bizonyítja. A Mindenki mászkál akár böngészőként is működik, a kép ugyanis egyértelműen vonzza a szemet.

...
Gyerekirodalom

A Szoba kilátással hősnője egy olyan lázadó, aki nem privilégiumot, hanem egyenlőséget kíván

E. M. Forster 1908-as regénye egy igazi angolszász klasszikus, ami a popkultúrában is megtalálta a maga helyét, és bár a Szoba kilátással első ránézésre hamisítatlan romantikus regény, a társadalomkritikai szálat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Nagy

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

Öt évvel az Akik már nem leszünk sosem megjelenése után új regénnyel jelentkezett Krusovszky Dénes. A szerda esti bemutatón szó esett krimiszerű olvasatról, domináns regényötletről meg persze a regényt leuraló kisvárosi, szelíd katasztrófáról.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat