Blake Crouch: Okosan kell használnunk a halálos kapacitást rejtő technológiákat

.konyvesblog. | 2019. július 02. |

Forrás: Twitter

A külföldi premierrel egy időben jelent meg itthon Blake Crouch új könyve Hamis emlékek címmel (olvass bele ITT). Crouch elképesztő kreativitással, remek stílusban használ fel ismert science fiction témákat egy hajmeresztően pörgős, fordulatos thriller narratívában. A szerző új könyve olyannyira népszerű lett mind a kritikusok, mind az olvasók körében, hogy karrierje során először felkerült a New York Times bestseller-listájára is. A könyv népszerűsítése jelenleg is gőzerővel zajlik az Egyesült Államokban, de sikerült klaviatúravégre kapnunk az írót, aki megválaszolta kérdéseinket a Hamis emlékekkel és munkamódszereivel kapcsolatban.

Van-e bármilyen személyes kapcsolata a Hamis emlékek egyik központi témájával, az Alzheimer-kórral?

Igen, az anyai nagyapám körülbelül hat hétre hozzánk költözött, amikor nyolc- vagy kilencéves voltam. Alzheimerben és előrehaladott állapotú demenciában szenvedett, így ez a vele átélt időszak, az állandó zavarodottsága igazán nagy hatást gyakorolt rám. 

Blake Crouch: Hamis emlékek

Fordította: Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2019, 304 oldal, 3480 HUF

 

Szeret játszani a valósággal, a személyes valóságérzékeléssel, percepciókkal. Honnan az érdeklődés?

Fogalmam sincs! Már többször megkérdeztem a terapeutámat erről. De egészen biztosan izgatnak az emberek valóságérzékelésében és értelmezésében előforduló különbségek

Valójában ennyire kiszolgáltatottak lennénk a saját elménknek, emlékeinknek és érzékeinknek?

Természetesen. Néhányan egyenesen azt mondják, hogy ezek uralnak minket.

A Hamis emlékekben a technológia és a bioetikai problémák kéz a kézben járnak, ennek rengeteg oldalát fel is villantja a könyvben. De inkább pesszimistának vagy optimistának vallja magát, ha technológiai kérdésekről van szó?

Mindkettő. Úgy gondolom a technológia képes arra, hogy a létezés egy új fázisába vezesse az emberiséget, vagy éppen teljesen elpusztítson minket. Okosan kell használnunk a halálos kapacitást rejtő technológiákat.

Slade karakterét illetően nem egyszerű elvonatkoztatni napjaink tech moguljaitól. Szándékosan alakította ilyenné? Potenciális veszélyt jelenthetnek ezek az emberek a jövőnkre?

Száz százalékig. Szerintem egy nagyon veszélyes koktél az, hogy vannak ezek a fiatal, vonzó milliárdosok, akik korlátlan vagyonuk mellé még teljesen arrogánsak is, és azt képzelik, hogy ők Isten ajándékai az emberiségnek. 

Kivé válsz, ha már a saját emlékeidben sem bízhatsz?

A Wayward Pines-zal hirtelen berobbanó és zajos sikert arató Blake Crouch a kortárs thriller egyik legnagyobb fenegyereke, amit a Magyarországon a világpremierrel egy időben megjelenő legújabb könyve, a Hamis emlékek is bizonyít. Ismerős, de eszelős módon kifacsart science fiction koncepciók találkoznak a bűnügyi történetek noir hangulatával és a hajmeresztő akciókkal, de emellett az érzelmekkel sem fukarkodik és a történet tétje is végig átalakulóban marad.

Mélyen gyökerező, jól felismerhető science fiction témák, koncepciók bukkannak fel a Hamis emlékekben. Vannak-e direkt főhajtások egyes filmek vagy könyvek felé?

Nem igazán. A kiindulási célom az volt a könyvvel kapcsolatban, hogy az összeomló valóságot ábrázoljam, bármit is jelentsen ez.

Volt-e bármilyen könyv vagy film hatással a Hamis emlékek keletkezésére?

Az Eredet - amilyen módon megváltoztatta a valósághoz fűződő élményeinket.

Aktívan érdeklődik a tudományos és technikai újdonságok iránt? Direkt kutatja őket vagy csak véletlenszerűen bukkan rájuk?

Végtelenül érdeklődöm a fejlődő technológia iránt. Mindig megveszem a Scientific Americát és a Nat Geót. Állandóan a netet bújom olyan új technológiákról szóló hírek után kutatva, amelyekről úgy érzem, jó alapot szolgáltatnának egy regényhez. És amikor találok valamit, ami megpiszkálja az agyam, megszállottan elkezdem kutatni. 

Van valamilyen speciális kutatási munkamódszere azokban az esetekben, amikor a könyve valós tudományos felfedezéseken alapul? Milyen mélyen ásta bele magát a Hamis emlékek esetében?

Lényegében minden elérhető anyagot megpróbáltam elolvasni a témában, majd szakértőkkel konzultáltam, akik elolvasták a kéziratot és meggyőződtek arról, hogy nincsenek benne tévedések, félreértések.  

Használná a könyvben szereplő széket?

Soha! Azt gondolom pontosan ez a lényege a könyvnek! A szék valójában csak fájdalmat és káoszt okoz. 

Elég rejtélyesen ér véget a regény. Mit mondott Barry a végén?

Őszintén, fogalmam sincs. Folyton próbáltam valamilyen szellemes és tökéletesen vezetett dialógussal előállni, de mindig meglépett előlem. Aztán rájöttem… bízzuk csak az olvasó képzeletére!

Ha a Hamis emlékek zene lenne, mi lenne az?

Miles Davistől a Skethces of Spain

Hogyan jellemezné a könyveit azoknak, akik még nem olvasták őket? 

Ellenállhatatlan thrillerek, amelyek létezésünk alapvető kérdéseit teszik fel. 

Vannak-e különös szokásai, rituáléi, amikor dolgozik?

Nem, elég elszórtan dolgozok. Az írásaim nagy része meglehetősen rövid és intenzív kitörések eredménye.

Milyen munkakörnyezetben tud a legjobban dolgozni?

Teljes és tökéletes csendben a reggeli órákban.

Három gyermek édesapja. Hogyan tudja fenntartani a munka és magánélet egyensúlyát?

Próbálok minél inkább jelen lenni, ha a gyerekeimmel töltöm az időt, és a sztorijaimmal is, ha azokon dolgozom. Úgy tűnik, ha mindkettőre teljes mértékben odafigyelek, amikor elérkezik az idejük, ösztönzőleg hatnak egymásra.

Számos, változatos formában alkot. Hogyan, miként hatnak egymásra ezek a munkák (ha egyáltalán)?

Nem gondolnám, hogy volna átfedés. A regények regények, a forgatókönyvek pedig forgatókönyvek.

Honnan szerzi az ötleteit? Mi inspirálja?

Felsorolni is nehéz lenne. Azt hiszem sokáig, nagyon sokáig élek együtt egy-egy ötlettel. Éveket, akár évtizedeket. És aztán valamilyen világos, hirtelen ötlettől vezérelve egyszer csak jelentkeznek, követelik a megvalósítást. Úgy érzem, nem vagyok még teljesen ura ennek a folyamatnak. 

Mondana pár szót a következő munkáiról?

Amerikában szeptember 17-én jelenik meg egy új kisregényem Summer Frost címmel és már elkezdtem tervezni az új regényemet is.

Szerző: Laki Péter