Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Könyves Magazin | 2020. július 13. |

Folytatódik a Twin Peaks-saga, abban az értelemben legalábbis, hogy hamarosan könyv jelenik meg arról a rejtélyes gyilkosságról, amely a sorozatot ihlette. A tervek szerint a non-fictionből készül majd egy dokumentumfilm is, mindkettő címe: Blonde, Beautiful, and Dead: The Murder Mystery That Inspired Twin Peaks (~ Szőke, gyönyörű és halott - A gyilkossági rejtély, amely a Twin Peakset ihlette). A könyv és a dokumentumfilm is a fiatal Hazel Drew 1908-as megölésének körülményeit fogja alaposabban körüljárni.

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset - Könyves magazin

Amennyire szerettük a harmadik évadot beharangozó Frost-kötetet, a Twin Peaks titkos történetét, épp annyira kelt csalódást az univerzum lezáró műveként beharangozott kötet, Az utolsó dosszié, ami olyan, mintha erkölcstanórán mondaná fel a tanár a kisváros lakóinak életrajzát.

A David Bushman és Mark Givens által írt könyv várhatóan 2021-ben jelenik meg, az előszót pedig Mark Frost írja, aki David Lynch-csel együtt a Twin Peaks egyik atyaúristene volt. Frost most azt mondta, hogy Hazel Drew esete már gyerekként izgatta a fantáziáját, az ugyanis erősen rávilágít arra, hogyan kapcsolódik össze a hatalom, a pénz és a szexuális politika, mindezt pedig ma is nagyon aktuálisnak tartja. Hozzátette, hogy ez a sokáig kísértő történet évtizedekkel később rémálomszerű táptalajt biztosított egy kitalált tragédiának, amelynek legfőbb kérdése az lett:

Ki ölte meg Laura Palmert?

A sorozatot amúgy sokáig a Frost-Lynch alkotópáros sem tudta elengedni: 2016-ban jelent meg a sorozat hivatalos regénye, a Twin Peaks titkos története, amelyben Frost egyrészt felfedi az első két évad meg nem oldott titkait, másrészt a modern amerikai miszticizmus keretébe ágyazza az amerikai őslakosság mitológiáját, harmadrészt pedig előkészíti az új évad legalapvetőbb konfliktusait.

Forrás: IndieWire

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Twin Peakstől a tengerig – Deres Kornélia és Závada Péter kötetbemutatója

...
Hírek

Októberben jön magyarul a hivatalos Twin Peaks-regény

...
Kritika

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk.