Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Könyves Magazin | 2020. július 13. |

Folytatódik a Twin Peaks-saga, abban az értelemben legalábbis, hogy hamarosan könyv jelenik meg arról a rejtélyes gyilkosságról, amely a sorozatot ihlette. A tervek szerint a non-fictionből készül majd egy dokumentumfilm is, mindkettő címe: Blonde, Beautiful, and Dead: The Murder Mystery That Inspired Twin Peaks (~ Szőke, gyönyörű és halott - A gyilkossági rejtély, amely a Twin Peakset ihlette). A könyv és a dokumentumfilm is a fiatal Hazel Drew 1908-as megölésének körülményeit fogja alaposabban körüljárni.

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset - Könyves magazin

Amennyire szerettük a harmadik évadot beharangozó Frost-kötetet, a Twin Peaks titkos történetét, épp annyira kelt csalódást az univerzum lezáró műveként beharangozott kötet, Az utolsó dosszié, ami olyan, mintha erkölcstanórán mondaná fel a tanár a kisváros lakóinak életrajzát.

A David Bushman és Mark Givens által írt könyv várhatóan 2021-ben jelenik meg, az előszót pedig Mark Frost írja, aki David Lynch-csel együtt a Twin Peaks egyik atyaúristene volt. Frost most azt mondta, hogy Hazel Drew esete már gyerekként izgatta a fantáziáját, az ugyanis erősen rávilágít arra, hogyan kapcsolódik össze a hatalom, a pénz és a szexuális politika, mindezt pedig ma is nagyon aktuálisnak tartja. Hozzátette, hogy ez a sokáig kísértő történet évtizedekkel később rémálomszerű táptalajt biztosított egy kitalált tragédiának, amelynek legfőbb kérdése az lett:

Ki ölte meg Laura Palmert?

A sorozatot amúgy sokáig a Frost-Lynch alkotópáros sem tudta elengedni: 2016-ban jelent meg a sorozat hivatalos regénye, a Twin Peaks titkos története, amelyben Frost egyrészt felfedi az első két évad meg nem oldott titkait, másrészt a modern amerikai miszticizmus keretébe ágyazza az amerikai őslakosság mitológiáját, harmadrészt pedig előkészíti az új évad legalapvetőbb konfliktusait.

Forrás: IndieWire

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Twin Peakstől a tengerig – Deres Kornélia és Závada Péter kötetbemutatója

...
Hírek

Októberben jön magyarul a hivatalos Twin Peaks-regény

...
Kritika

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Lázár Ervin 85 – A meseíró, aki a gyerekektől tanulta a legtöbbet

Nyolcvanöt évvel ezelőtt született Lázár Ervin, aki komolyan vette a meseírást, történeteit sokszor a gyerekei inspirálták, a nyelvvel pedig játszott és varázsolt egyszerre. A nagy meseíró alakját egykori interjúi révén és az Arcanum segítségével idézzük fel.

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Podcast

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.