Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Könyves Magazin | 2020. július 13. |

Folytatódik a Twin Peaks-saga, abban az értelemben legalábbis, hogy hamarosan könyv jelenik meg arról a rejtélyes gyilkosságról, amely a sorozatot ihlette. A tervek szerint a non-fictionből készül majd egy dokumentumfilm is, mindkettő címe: Blonde, Beautiful, and Dead: The Murder Mystery That Inspired Twin Peaks (~ Szőke, gyönyörű és halott - A gyilkossági rejtély, amely a Twin Peakset ihlette). A könyv és a dokumentumfilm is a fiatal Hazel Drew 1908-as megölésének körülményeit fogja alaposabban körüljárni.

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset - Könyves magazin

Amennyire szerettük a harmadik évadot beharangozó Frost-kötetet, a Twin Peaks titkos történetét, épp annyira kelt csalódást az univerzum lezáró műveként beharangozott kötet, Az utolsó dosszié, ami olyan, mintha erkölcstanórán mondaná fel a tanár a kisváros lakóinak életrajzát.

A David Bushman és Mark Givens által írt könyv várhatóan 2021-ben jelenik meg, az előszót pedig Mark Frost írja, aki David Lynch-csel együtt a Twin Peaks egyik atyaúristene volt. Frost most azt mondta, hogy Hazel Drew esete már gyerekként izgatta a fantáziáját, az ugyanis erősen rávilágít arra, hogyan kapcsolódik össze a hatalom, a pénz és a szexuális politika, mindezt pedig ma is nagyon aktuálisnak tartja. Hozzátette, hogy ez a sokáig kísértő történet évtizedekkel később rémálomszerű táptalajt biztosított egy kitalált tragédiának, amelynek legfőbb kérdése az lett:

Ki ölte meg Laura Palmert?

A sorozatot amúgy sokáig a Frost-Lynch alkotópáros sem tudta elengedni: 2016-ban jelent meg a sorozat hivatalos regénye, a Twin Peaks titkos története, amelyben Frost egyrészt felfedi az első két évad meg nem oldott titkait, másrészt a modern amerikai miszticizmus keretébe ágyazza az amerikai őslakosság mitológiáját, harmadrészt pedig előkészíti az új évad legalapvetőbb konfliktusait.

Forrás: IndieWire

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Twin Peakstől a tengerig – Deres Kornélia és Závada Péter kötetbemutatója

...
Hírek

Októberben jön magyarul a hivatalos Twin Peaks-regény

...
Kritika

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

Polc

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

...

A Keresztutak az eddigi legnagyobb kísérlet arra, hogy Franzen bemutassa az amerikai közelmúltat

...
A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Kritika

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni.