Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Új könyv vizsgálja a gyilkosságot, amely a Twin Peakset ihlette

Könyves Magazin | 2020. július 13. |

Folytatódik a Twin Peaks-saga, abban az értelemben legalábbis, hogy hamarosan könyv jelenik meg arról a rejtélyes gyilkosságról, amely a sorozatot ihlette. A tervek szerint a non-fictionből készül majd egy dokumentumfilm is, mindkettő címe: Blonde, Beautiful, and Dead: The Murder Mystery That Inspired Twin Peaks (~ Szőke, gyönyörű és halott - A gyilkossági rejtély, amely a Twin Peakset ihlette). A könyv és a dokumentumfilm is a fiatal Hazel Drew 1908-as megölésének körülményeit fogja alaposabban körüljárni.

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset - Könyves magazin

Amennyire szerettük a harmadik évadot beharangozó Frost-kötetet, a Twin Peaks titkos történetét, épp annyira kelt csalódást az univerzum lezáró műveként beharangozott kötet, Az utolsó dosszié, ami olyan, mintha erkölcstanórán mondaná fel a tanár a kisváros lakóinak életrajzát.

A David Bushman és Mark Givens által írt könyv várhatóan 2021-ben jelenik meg, az előszót pedig Mark Frost írja, aki David Lynch-csel együtt a Twin Peaks egyik atyaúristene volt. Frost most azt mondta, hogy Hazel Drew esete már gyerekként izgatta a fantáziáját, az ugyanis erősen rávilágít arra, hogyan kapcsolódik össze a hatalom, a pénz és a szexuális politika, mindezt pedig ma is nagyon aktuálisnak tartja. Hozzátette, hogy ez a sokáig kísértő történet évtizedekkel később rémálomszerű táptalajt biztosított egy kitalált tragédiának, amelynek legfőbb kérdése az lett:

Ki ölte meg Laura Palmert?

A sorozatot amúgy sokáig a Frost-Lynch alkotópáros sem tudta elengedni: 2016-ban jelent meg a sorozat hivatalos regénye, a Twin Peaks titkos története, amelyben Frost egyrészt felfedi az első két évad meg nem oldott titkait, másrészt a modern amerikai miszticizmus keretébe ágyazza az amerikai őslakosság mitológiáját, harmadrészt pedig előkészíti az új évad legalapvetőbb konfliktusait.

Forrás: IndieWire

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Twin Peakstől a tengerig – Deres Kornélia és Závada Péter kötetbemutatója

...
Hírek

Októberben jön magyarul a hivatalos Twin Peaks-regény

...
Kritika

Az utolsó dosszié varázstalanítja a Twin Peakset

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.

Polc

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

...

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

...

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

...

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...
A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.