Októberben jön magyarul a hivatalos Twin Peaks-regény

.konyvesblog. | 2016. augusztus 29. |

b287579.JPGHamarosan a harmadik évaddal folytatódik David Lynch és Mark Frost kultikus sorozata, a Twin Peaks. Frost ebből az alkalomból írta meg a sorozat hivatalos regényét, a Twin Peaks titkos történetét. A könyv világpremierje 2016. október 18-án lesz, magyarul az Athenaeum Kiadó jelenteti meg, alig pár nappal később, 2016. október 26-án.

Mark Frost olyan regényt alkotott, amely egyrészt felfedi az első két évad meg nem oldott titkait, másrészt a modern amerikai miszticizmus keretébe ágyazza az amerikai őslakosság mitológiáját, harmadrészt pedig előkészíti az új évad legalapvetőbb konfliktusait. A regény anyakiadója, az amerikai Flatiron Books a könyvszakmában szokatlan kéziratbiztonsági és titoktartási felelősségvállalás mellett adta át a művet a magyar kiadónak (is). A regény tartalmával kapcsolatos konkrét információk leghamarabb egy héttel az amerikai megjelenés előtt tehetők közzé. A műfordítón, Veres Mátyáson, és a kötet szerkesztőjén, Szabó Tibor Benjáminon kívül más nem is láthatja a szöveget, amíg el nem kezdődik a könyv műszaki előkészítése. 

A titkolózás már csak azért is indokolt, mert a Twin Peaks első két évada rengeteg nyitott kérdést hagyott maga után, és Frost ezeket mind részletesen megválaszolja új regényében. Honnan ered a Packardok és a Martellek ellentéte? Miért hord felemás színű lencséjű napszemüveget Jacoby doktor? Ki az a Briggs őrnagy és mit csinál Twin Peaksben? Miért Dupla R a város legendás kávézójának neve?

Az olvasók bepillantást nyerhetnek a természetfeletti jelenségek észlelésének amerikai történetébe is (amely észlelések a regény univerzuma szerint az amerikai történelem alakítói egyben), és megismerhetik a legjellegzetesebb figurák (a Tuskó Ladytől Josie Packardig) családtörténetét és személyes sorstörténetét.

Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Fordította: Veres Mátyás, Athenaeum, 2016, 500 oldal, 3990 HUF

 

A regény szerkezetét két titokzatos elbeszélő, a huszonöt évvel korábbi eseményeket (és Twin Peaks egész történetét) dokumentáló Archivista, és a korábbi dokumentumok alapján a történéseket a jelenben kibogozni igyekvő (nem kevésbé titokzatos) Elemző tevékenysége határozza meg. Kettejük egymásra épülő, egymást kiegészítő nyomozását kísérheti figyelemmel az olvasó, egészen a legutóbbi idők Twin Peaksszel kapcsolatos eseményeiig, amelyek megteremtik a kiindulóhelyzetet a tévésorozat harmadik évadjához.

Laura Palmer az ügynök látomásában azt ígérte Dale Cooperne, hogy 25 év múlva találkoznak. Mark Frost regénye ennek a hátborzongató találkozásnak ágyaz meg, miközben megteremti a XX. századi Amerika legrafináltabb összeesküvés-elméletét. Eléggé várjuk.