Tompa: Ideális esetben nem kéne tudnunk, kik egy kiadó tulajdonosai

Tompa: Ideális esetben nem kéne tudnunk, kik egy kiadó tulajdonosai

ko | 2023. június 14. |

Tompa Andrea író is reagált a tegnap bejelentett hírre, mely szerint a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének számító Libri 98,41 százalékos tulajdonosává vált.

Tompa Andrea: Van bennem egy őskíváncsiság, hogy milyen a gonosz
Tompa Andrea: Van bennem egy őskíváncsiság, hogy milyen a gonosz

„Három réteg ruhát adtak rá, kopott pokrócba csavarták” – ezzel a mondattal indít Tompa Andrea új regénye, a Sokszor nem halunk meg (kritikánk ITT olvasható). A pokróc egy pár hónapos csecsemőt rejt, Matyit, akit később Tildaként és Matildként látunk viszont. A második világháború alatt a zsidó származású gyereket egy házaspár, Erzsi és Feri fogadta be, megmentve ezzel az életét. A Sokszor nem halunk meg három nagy szakaszban meséli el a csecsemő, a kamasz és a felnőtt Matild történetét, aki egész életében – gyerekként, iskolásként és színésznőként is – azokat a fogódzókat keresi, amelyek segítségével megtalálhatja saját magát. Tompa Andreával az emlékezetnélküliségről, a titok kutathatóságáról, a háttérbe vesző Kolozsvárról és a kézírás fontosságáról is beszélgettünk.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Korábban Péterfy-Novák Éva jelentette be a Facebookon, hogy befejezettnek tekinti az együttműködést a Libri Kiadóval, Bödőcs Tibor szintén a közösségi oldalán tette egyértelművé, hogy nem hagyja cserben a kiadót, de hozzátette, "tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat."  

Tompa Andrea, akinek nemrégiben jelent meg regénye a Libri kiadói csoportba tartozó Jelenkor Kiadónál, szintén FB-posztban tudatta követőivel, hogy "ideális esetben nem kéne tudnunk, hogy kik egy kiadó tulajdonosai. Mi nem élünk ideális országban." Hozzátette ugyanakkor, hogy ő eddig Sárközy Bencével, és szerkesztőjével, Nagy Boglárkával állt kapcsolatban, és az ő munkájuk egyelőre elegendő garancia számára. "Minden másban eligazít Bödőcs Tibor posztja" - zárta bejegyzését.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bödőcs: Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?

Miután az MCC 98.41 százalékot szerzett a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének számító Libriben, akad olyan szerző, aki nem kíván a továbbiakban együttműködni a Libri Kiadóval. Bödőcs Tibor egyelőre marad a cégcsoporthoz tartozó Helikonnál.

...
Hírek

Péterfy-Novák Éva nem engedi, hogy könyvei jelenjenek meg a Librinél

Péterfy-Novák Éva író a Facebookon köszönte meg Balogh Ákos kitartását és Sárközy Bence és csapata munkáját, de úgy döntött, a jövőben nem kívánja megjelentetni könyveit a kiadónál.

...
Hírek

A Libri Csoport 98,41 százalékos tulajdonosa lett az MCC

A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?