Szilasi László: Az irodalomnak nincs traumaoldó funkciója

.konyvesblog. | 2019. május 11. |

Fotó: Libri

Az én elsődleges hajtóerőm az volt, hogy megértsem, mi is történt velem, visszaszerezzem a saját időmet - meséli Szilasi László, aki Luther kutyái című könyvében saját betegsége történetét írta meg. A regény viszont ennél jóval többről is szól - így a testről, az emlékezésről, traumákról és a túlélésről -, az alkotás folyamata pedig teljes őszinteséget követelt az írótól.

Tízek. 2019-ban negyedszerre adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Könyvesblogon rendszeresen bemutatjuk a jelölteket, a velük készült mini-interjúkban a díjra jelölt műveikről faggatjuk őket. A Libri irodalmi díjról egy öttagú zsűri dönt (Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia), a Libri irodalmi közönségdíjról pedig az olvasók szavazhatnak, mégpedig május 12-ig. A Libri-díjak nyerteseit május 15-én hirdetik ki.

Egy négy évvel ezelőtti megrázó betegség történetét idézi fel a Luther kutyái, ám azzal, hogy könyvet írt belőle, nem hagyta maga mögött, hanem az olvasók, az újságírók, a díjjelölések miatt újra és újra szembesülni kénytelen vele. Számolt-e ezzel, amikor úgy határozott, hogy papírra veti ezt a történetet, illetve mi volt az, ami a legfőbb hajtóerő volt az írás során?

Az agydaganat (oligodendroglioma WHO Gradus II) nagy megrázkódtatás volt számomra. De az irodalomnak, szerintem, nincs traumaoldó funkciója. Az én elsődleges hajtóerőm az volt, hogy megértsem, mi is történt velem, visszaszerezzem a saját időmet. Tanúkat hallgattam ki, orvosi jelentéseket értelmeztem, tökéletes időrendre és teljes őszinteségre törekedtem. Arra viszont nem számítottam, hogy utána ilyen sokszor kell majd szembesülnöm a történetemmel. Ez azonban nem baj: új szempontokat ad és végeredményben elvezethet a szétbeszéléshez.

Szilasi László: Luther kutyái

Fordította: Magvető Könyvkiadó, 2018, 284 oldal, 3499 HUF

 

Korábbi interjúkban említette, hogy be akarta foltozni az emlékezetében tátongó lyukakat, ehhez pedig tanúkat és az ő emlékeiket vett igénybe. Az emlékezés viszont természeténél fogva szubjektív, akaratlanul is önös érdekek irányítják – nem félt attól, hogy mások emlékeiből egy olyan saját alternatív emlékszövetet hozzon létre, mely illuzórikus és csak nyomokban tartalmazza az igazságot?

Meglehet, hogy az emlékezés valóban szubjektív (akaratlanul is önös érdekek irányítják), ebből azonban nem következik, hogy az én, mások emlékeiből létrehozott alternatív emlékszövetem illuzórikus lenne és csak nyomokban tartalmazná az igazságot. Négy tanúm állításai meglepően összeillettek: fésűsen illeszkedtek egymáshoz, kiálltak minden ellenpróbát. Amikor pedig túlemelkedtem rajtuk, eljutottam a saját emlékeimhez és a saját igazságaimhoz, amelyek nem igényelnek ellenőrzést – ki is tudhatná jobban.

A tíz könyv. Barabási Albert-László: A képlet; Dragomán György: Rendszerújra; Kemény István: Nílus; Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem; Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy; Pintér Béla: Újabb drámák; Simon Márton: Rókák esküvője; Szilasi László: Luther kutyái; Szvoren Edina: Verseim; Takács Zsuzsa: A Vak Remény

Mi volt a legfőbb dolog, amit a gyógyulás, felépülés évei során megtanult, mi az a legfőbb tudás, tapasztalás, konzekvencia, amit íróként, alkotó, kreatív emberként szerzett, illetve levont a maga számára?

A teljes őszinteség célkitűzése előbb-utóbb mindenre kiterjed: eredetileg a betegségemről akartam őszintén beszélni, de végül eléggé közel jutottam önmagamhoz, a saját történeteimhez is. Az őszinteség nem válogatja meg a tárgyát. Ez nagy tanulság volt nekem. Az írással azonban az a baj, hogy ha a könyved végére érsz, ezek a tanulságok elveszítik véges érvényüket. Kezdheted újra, vagy folytathatod innen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!