Regény született a 2010-es haiti földrengésről

A 2010-es haiti földrengés eseményeit dolgozza fel Myriam J. A. Chancy What Storm, What Thunder című regényében, amelyben a szerző a katasztrófa túlélőit szólaltatta meg - írta a CBC.

Simon Eszter | 2021. november 16. |

Myriam J. A. Chancy What Storm, What Thunder című kötetében ezúttal a 2010-es haiti földrengésről írt. A haiti-kanadai-amerikai író és egyben a John Simon Guggenheim Emlékalapítvány munkatársa Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben született, majd gyerekkorában családjával Kanadába emigráltak. A szerző jelenleg az Egyesült Államokban él és tanít, illetve tudományos munkát folytat a haiti női irodalom területén. Chancynek eddig négy regénye jelent meg, a The Loneliness of Angels című kötetével pedig 2011-ben elnyerte a Guyana Prize for Literature Caribbean-díjat, illetve ugyanebben az évben a kötet a Caribbean Literature for Fiction rövid listájára is felkerült. Chancy regényeiben erőteljesen észrevehető a haiti vonatkozás, ugyanis díjnyertes könyve is Haiti fővárosában játszódik. 

A  What Storm, What Thunder egy sokrétű és költői szöveg, melyben megpróbálja feldolgozni a 2010-es traumát és hatalmas pusztulást, de közben valamiféle reményt is érezhet az olvasó. A szerző tíz különböző szereplő tapasztalatait meséli el, amelyek színes képet rajzolnak ki a 2010. január 12-i  7-es erősségű földrengésről és annak következményeiről, amely haiti fővárosától, Port-au-Prince-től 25 km-re kezdődött.

A katasztrófában 250 ezren vesztették életüket, és számtalan család maradt otthon nélkül. A könyv mesél azokról, akik elveszítették az egzisztenciájukat, azokról, akiknek az otthonuk elvesztése miatt sátorvárosokban kellett költözniük, de emléket állít azoknak is, akik szexuális erőszak áldozatai voltak ezekben a táborokban. 

(Forrás)

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nobel-díjas írók kérik az Európai Uniót, hogy előzze meg a humanitárius katasztrófát a lengyel-belorusz határnál

Négy Nobel-díjas író - Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk – nyílt levélben fordult az Európai Parlamenthez és az Európai Tanácshoz, hogy előzzék meg a humanitárius katasztrófát, amely Lengyelország és Fehérorszország határán bontakozik ki.

...
Hírek

35 éve történt a csernobili katasztrófa

Harmincöt évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű-baleset, amely az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a 20. század második felében. Könyvek hírek mellé.

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

A nagy árvíz és Trianon nélkül Szeged nem ilyen lenne. Radnóti megijedt a rekonstrukciós várostól. Vaktérkép Bíró-Balogh Tamással és Szilasi Lászlóval.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit