Regény született a 2010-es haiti földrengésről

A 2010-es haiti földrengés eseményeit dolgozza fel Myriam J. A. Chancy What Storm, What Thunder című regényében, amelyben a szerző a katasztrófa túlélőit szólaltatta meg - írta a CBC.

Simon Eszter | 2021. november 16. |

Myriam J. A. Chancy What Storm, What Thunder című kötetében ezúttal a 2010-es haiti földrengésről írt. A haiti-kanadai-amerikai író és egyben a John Simon Guggenheim Emlékalapítvány munkatársa Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben született, majd gyerekkorában családjával Kanadába emigráltak. A szerző jelenleg az Egyesült Államokban él és tanít, illetve tudományos munkát folytat a haiti női irodalom területén. Chancynek eddig négy regénye jelent meg, a The Loneliness of Angels című kötetével pedig 2011-ben elnyerte a Guyana Prize for Literature Caribbean-díjat, illetve ugyanebben az évben a kötet a Caribbean Literature for Fiction rövid listájára is felkerült. Chancy regényeiben erőteljesen észrevehető a haiti vonatkozás, ugyanis díjnyertes könyve is Haiti fővárosában játszódik. 

A  What Storm, What Thunder egy sokrétű és költői szöveg, melyben megpróbálja feldolgozni a 2010-es traumát és hatalmas pusztulást, de közben valamiféle reményt is érezhet az olvasó. A szerző tíz különböző szereplő tapasztalatait meséli el, amelyek színes képet rajzolnak ki a 2010. január 12-i  7-es erősségű földrengésről és annak következményeiről, amely haiti fővárosától, Port-au-Prince-től 25 km-re kezdődött.

A katasztrófában 250 ezren vesztették életüket, és számtalan család maradt otthon nélkül. A könyv mesél azokról, akik elveszítették az egzisztenciájukat, azokról, akiknek az otthonuk elvesztése miatt sátorvárosokban kellett költözniük, de emléket állít azoknak is, akik szexuális erőszak áldozatai voltak ezekben a táborokban. 

(Forrás)

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nobel-díjas írók kérik az Európai Uniót, hogy előzze meg a humanitárius katasztrófát a lengyel-belorusz határnál

Négy Nobel-díjas író - Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk – nyílt levélben fordult az Európai Parlamenthez és az Európai Tanácshoz, hogy előzzék meg a humanitárius katasztrófát, amely Lengyelország és Fehérorszország határán bontakozik ki.

...
Hírek

35 éve történt a csernobili katasztrófa

Harmincöt évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű-baleset, amely az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a 20. század második felében. Könyvek hírek mellé.

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

A nagy árvíz és Trianon nélkül Szeged nem ilyen lenne. Radnóti megijedt a rekonstrukciós várostól. Vaktérkép Bíró-Balogh Tamással és Szilasi Lászlóval.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól