Regény született a 2010-es haiti földrengésről

A 2010-es haiti földrengés eseményeit dolgozza fel Myriam J. A. Chancy What Storm, What Thunder című regényében, amelyben a szerző a katasztrófa túlélőit szólaltatta meg - írta a CBC.

Simon Eszter | 2021. november 16. |

Myriam J. A. Chancy What Storm, What Thunder című kötetében ezúttal a 2010-es haiti földrengésről írt. A haiti-kanadai-amerikai író és egyben a John Simon Guggenheim Emlékalapítvány munkatársa Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben született, majd gyerekkorában családjával Kanadába emigráltak. A szerző jelenleg az Egyesült Államokban él és tanít, illetve tudományos munkát folytat a haiti női irodalom területén. Chancynek eddig négy regénye jelent meg, a The Loneliness of Angels című kötetével pedig 2011-ben elnyerte a Guyana Prize for Literature Caribbean-díjat, illetve ugyanebben az évben a kötet a Caribbean Literature for Fiction rövid listájára is felkerült. Chancy regényeiben erőteljesen észrevehető a haiti vonatkozás, ugyanis díjnyertes könyve is Haiti fővárosában játszódik. 

A  What Storm, What Thunder egy sokrétű és költői szöveg, melyben megpróbálja feldolgozni a 2010-es traumát és hatalmas pusztulást, de közben valamiféle reményt is érezhet az olvasó. A szerző tíz különböző szereplő tapasztalatait meséli el, amelyek színes képet rajzolnak ki a 2010. január 12-i  7-es erősségű földrengésről és annak következményeiről, amely haiti fővárosától, Port-au-Prince-től 25 km-re kezdődött.

A katasztrófában 250 ezren vesztették életüket, és számtalan család maradt otthon nélkül. A könyv mesél azokról, akik elveszítették az egzisztenciájukat, azokról, akiknek az otthonuk elvesztése miatt sátorvárosokban kellett költözniük, de emléket állít azoknak is, akik szexuális erőszak áldozatai voltak ezekben a táborokban. 

(Forrás)

Hírlevél feliratkozás

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nobel-díjas írók kérik az Európai Uniót, hogy előzze meg a humanitárius katasztrófát a lengyel-belorusz határnál

Négy Nobel-díjas író - Szvetlana Alekszijevics, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk – nyílt levélben fordult az Európai Parlamenthez és az Európai Tanácshoz, hogy előzzék meg a humanitárius katasztrófát, amely Lengyelország és Fehérorszország határán bontakozik ki.

...
Hírek

35 éve történt a csernobili katasztrófa

Harmincöt évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű-baleset, amely az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a 20. század második felében. Könyvek hírek mellé.

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

A nagy árvíz és Trianon nélkül Szeged nem ilyen lenne. Radnóti megijedt a rekonstrukciós várostól. Vaktérkép Bíró-Balogh Tamással és Szilasi Lászlóval.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]