Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

A Volt egyszer egy... Hollywood Tarantino kilencedik filmje, amely két Oscar-díjat is bezsebelt, a rendező pedig önálló regényt írt belőle, amelyben a film szereplői és Hollywood történetét is tovább részletezi. (A kötet várhatóan novemberben jelenik meg magyarul.) Tarantino a Deadline-nak adott interjújában a műfaj iránti rajongásáról és a regényírás kihívásairól is mesélt.

ro | 2021. július 22. |

Quentin Tarantino mindig is nagy rajongója volt a filmek regényesített változatainak, az életében először elolvasott „felnőtt” könyvek is ezek közül kerültek ki. Két évvel ezelőtt megint előszedte őket, és rájött, hogy ez egy nagyon mókás és vagány műfaj. Akkor jött az ötlet, hogy meg kellene írnia a sajátját is. Az első gondolata viszont nem a Volt egyszer egy... Hollywood volt, hanem a Kutyaszorítóban, mégpedig a bűnügyi szál miatt; akkor úgy vélte, hogy emiatt a regényt - ha valaha elkészült volna - a könyvesboltokban be lehetett volna sorolni a misztikus krimikhez. De aztán arra gondolt, hogy a Volt egyszer egy... Hollywood volt mégiscsak az utolsó filmje, és „az emberek szemlátomást szerették”.

Quentin Tarantino
Volt egyszer egy... Hollywood
Ford.: Sepsi László, Helikon, 2021, 430 oldal
-

Tarantino szerint viszont a könyvbe nemcsak egy-két kimaradt jelenet került bele, hiszen azalatt az öt-hat év alatt, amíg a forgatókönyvet írta, rengeteg olyan anyagot gyűjtött, amelyekről már akkor tudta, hogy sosem fognak bekerülni a filmbe, de szükségesek voltak ahhoz, hogy minél többet megtudjon a szereplőkről. Tarantino azzal számolt, hogy a könyvben bővíteni fogja a filmbeli Cliff (Brad Pitt), Rick (Leonardo DiCaprio) és Sharon (Margot Robbie) történetét, és jobban bele fog menni a Manson család sztorijába is, ezzel együtt pedig Hollywood története is kiemelt szerepet kapott. A könyvben szerepelnek olyan jelenetek is, amelyek valóban megtörténtek, és Tarantino olyan színészekről hallotta őket, mint David Carradine vagy Burt Reynolds – ezek az anekdoták fontos részét képezik a könyvnek, a rendező szerint ha kivenné őket, a harmadával csökkenne a terjedelme. Tarantino szerint ezek megtörtént esetek, és volt, amikor a valós szereplőt írta bele a könyvbe, máskor Rick vagy Cliff karakterét szerepeltette. 

A regényírás és a forgatókönyvírás közötti legnagyobb különbséget Tarantino abban látta, hogy maga a mozi (az a tény, hogy végeredményben egy film készül belőle) őt erősen limitálja, forgatókönyvet mégis könnyűszerrel ír, hiszen tudja, hogyan kell. A prózaírást nem találta nehéznek, de könnyűnek sem – még sosem írt regényt korábban. Eddig majdnem-regényeket írt forgatókönyv gyanánt, de – ahogy Tarantino fogalmazott – a majdnem-regény nem regény. Az mindenesetre biztos, hogy Tarantinónak nem ez lesz az egyetlen könyve, hiszen a HarperCollins két könyvre kötött szerződést vele. A másik kötet (Cinema Speculation) egy non-fiction lesz, és esszéket, személyesebb jellegű írásokat fog tartalmazni a hetvenes évek filmjeiről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

A rendező a Pure Cinema Podcast-ben úgy írta le a Volt egyszer egy... Hollywood hamarosan megjelenő regényváltozatát, mint ami “teljesen újragondolta” a 2019-es, Oscar-díjas filmet.

...
Hírek

Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywoodból

Várhatóan júniusban jelenik meg az első regénye Quentin Tarantinónak, ami nem más lesz, mint a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének a regényesített változata.

...
Hírek

Tarantino előszót is írt a Django-képregény elé

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...