Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

A Volt egyszer egy... Hollywood Tarantino kilencedik filmje, amely két Oscar-díjat is bezsebelt, a rendező pedig önálló regényt írt belőle, amelyben a film szereplői és Hollywood történetét is tovább részletezi. (A kötet várhatóan novemberben jelenik meg magyarul.) Tarantino a Deadline-nak adott interjújában a műfaj iránti rajongásáról és a regényírás kihívásairól is mesélt.

ro | 2021. július 22. |

Quentin Tarantino mindig is nagy rajongója volt a filmek regényesített változatainak, az életében először elolvasott „felnőtt” könyvek is ezek közül kerültek ki. Két évvel ezelőtt megint előszedte őket, és rájött, hogy ez egy nagyon mókás és vagány műfaj. Akkor jött az ötlet, hogy meg kellene írnia a sajátját is. Az első gondolata viszont nem a Volt egyszer egy... Hollywood volt, hanem a Kutyaszorítóban, mégpedig a bűnügyi szál miatt; akkor úgy vélte, hogy emiatt a regényt - ha valaha elkészült volna - a könyvesboltokban be lehetett volna sorolni a misztikus krimikhez. De aztán arra gondolt, hogy a Volt egyszer egy... Hollywood volt mégiscsak az utolsó filmje, és „az emberek szemlátomást szerették”.

Quentin Tarantino
Volt egyszer egy... Hollywood
Ford.: Sepsi László, Helikon, 2021, 430 oldal
-

Tarantino szerint viszont a könyvbe nemcsak egy-két kimaradt jelenet került bele, hiszen azalatt az öt-hat év alatt, amíg a forgatókönyvet írta, rengeteg olyan anyagot gyűjtött, amelyekről már akkor tudta, hogy sosem fognak bekerülni a filmbe, de szükségesek voltak ahhoz, hogy minél többet megtudjon a szereplőkről. Tarantino azzal számolt, hogy a könyvben bővíteni fogja a filmbeli Cliff (Brad Pitt), Rick (Leonardo DiCaprio) és Sharon (Margot Robbie) történetét, és jobban bele fog menni a Manson család sztorijába is, ezzel együtt pedig Hollywood története is kiemelt szerepet kapott. A könyvben szerepelnek olyan jelenetek is, amelyek valóban megtörténtek, és Tarantino olyan színészekről hallotta őket, mint David Carradine vagy Burt Reynolds – ezek az anekdoták fontos részét képezik a könyvnek, a rendező szerint ha kivenné őket, a harmadával csökkenne a terjedelme. Tarantino szerint ezek megtörtént esetek, és volt, amikor a valós szereplőt írta bele a könyvbe, máskor Rick vagy Cliff karakterét szerepeltette. 

A regényírás és a forgatókönyvírás közötti legnagyobb különbséget Tarantino abban látta, hogy maga a mozi (az a tény, hogy végeredményben egy film készül belőle) őt erősen limitálja, forgatókönyvet mégis könnyűszerrel ír, hiszen tudja, hogyan kell. A prózaírást nem találta nehéznek, de könnyűnek sem – még sosem írt regényt korábban. Eddig majdnem-regényeket írt forgatókönyv gyanánt, de – ahogy Tarantino fogalmazott – a majdnem-regény nem regény. Az mindenesetre biztos, hogy Tarantinónak nem ez lesz az egyetlen könyve, hiszen a HarperCollins két könyvre kötött szerződést vele. A másik kötet (Cinema Speculation) egy non-fiction lesz, és esszéket, személyesebb jellegű írásokat fog tartalmazni a hetvenes évek filmjeiről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

A rendező a Pure Cinema Podcast-ben úgy írta le a Volt egyszer egy... Hollywood hamarosan megjelenő regényváltozatát, mint ami “teljesen újragondolta” a 2019-es, Oscar-díjas filmet.

...
Hírek

Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywoodból

Várhatóan júniusban jelenik meg az első regénye Quentin Tarantinónak, ami nem más lesz, mint a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének a regényesített változata.

...
Hírek

Tarantino előszót is írt a Django-képregény elé

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...