Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

A Volt egyszer egy... Hollywood Tarantino kilencedik filmje, amely két Oscar-díjat is bezsebelt, a rendező pedig önálló regényt írt belőle, amelyben a film szereplői és Hollywood történetét is tovább részletezi. (A kötet várhatóan novemberben jelenik meg magyarul.) Tarantino a Deadline-nak adott interjújában a műfaj iránti rajongásáról és a regényírás kihívásairól is mesélt.

ro | 2021. július 22. |

Quentin Tarantino mindig is nagy rajongója volt a filmek regényesített változatainak, az életében először elolvasott „felnőtt” könyvek is ezek közül kerültek ki. Két évvel ezelőtt megint előszedte őket, és rájött, hogy ez egy nagyon mókás és vagány műfaj. Akkor jött az ötlet, hogy meg kellene írnia a sajátját is. Az első gondolata viszont nem a Volt egyszer egy... Hollywood volt, hanem a Kutyaszorítóban, mégpedig a bűnügyi szál miatt; akkor úgy vélte, hogy emiatt a regényt - ha valaha elkészült volna - a könyvesboltokban be lehetett volna sorolni a misztikus krimikhez. De aztán arra gondolt, hogy a Volt egyszer egy... Hollywood volt mégiscsak az utolsó filmje, és „az emberek szemlátomást szerették”.

Quentin Tarantino
Volt egyszer egy... Hollywood
Ford.: Sepsi László, Helikon, 2021, 430 oldal
-

Tarantino szerint viszont a könyvbe nemcsak egy-két kimaradt jelenet került bele, hiszen azalatt az öt-hat év alatt, amíg a forgatókönyvet írta, rengeteg olyan anyagot gyűjtött, amelyekről már akkor tudta, hogy sosem fognak bekerülni a filmbe, de szükségesek voltak ahhoz, hogy minél többet megtudjon a szereplőkről. Tarantino azzal számolt, hogy a könyvben bővíteni fogja a filmbeli Cliff (Brad Pitt), Rick (Leonardo DiCaprio) és Sharon (Margot Robbie) történetét, és jobban bele fog menni a Manson család sztorijába is, ezzel együtt pedig Hollywood története is kiemelt szerepet kapott. A könyvben szerepelnek olyan jelenetek is, amelyek valóban megtörténtek, és Tarantino olyan színészekről hallotta őket, mint David Carradine vagy Burt Reynolds – ezek az anekdoták fontos részét képezik a könyvnek, a rendező szerint ha kivenné őket, a harmadával csökkenne a terjedelme. Tarantino szerint ezek megtörtént esetek, és volt, amikor a valós szereplőt írta bele a könyvbe, máskor Rick vagy Cliff karakterét szerepeltette. 

A regényírás és a forgatókönyvírás közötti legnagyobb különbséget Tarantino abban látta, hogy maga a mozi (az a tény, hogy végeredményben egy film készül belőle) őt erősen limitálja, forgatókönyvet mégis könnyűszerrel ír, hiszen tudja, hogyan kell. A prózaírást nem találta nehéznek, de könnyűnek sem – még sosem írt regényt korábban. Eddig majdnem-regényeket írt forgatókönyv gyanánt, de – ahogy Tarantino fogalmazott – a majdnem-regény nem regény. Az mindenesetre biztos, hogy Tarantinónak nem ez lesz az egyetlen könyve, hiszen a HarperCollins két könyvre kötött szerződést vele. A másik kötet (Cinema Speculation) egy non-fiction lesz, és esszéket, személyesebb jellegű írásokat fog tartalmazni a hetvenes évek filmjeiről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

A rendező a Pure Cinema Podcast-ben úgy írta le a Volt egyszer egy... Hollywood hamarosan megjelenő regényváltozatát, mint ami “teljesen újragondolta” a 2019-es, Oscar-díjas filmet.

...
Hírek

Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywoodból

Várhatóan júniusban jelenik meg az első regénye Quentin Tarantinónak, ami nem más lesz, mint a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének a regényesített változata.

...
Hírek

Tarantino előszót is írt a Django-képregény elé

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...