Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

Tarantino a regényében továbbírja a Volt egyszer egy... Hollywood történetét

A Volt egyszer egy... Hollywood Tarantino kilencedik filmje, amely két Oscar-díjat is bezsebelt, a rendező pedig önálló regényt írt belőle, amelyben a film szereplői és Hollywood történetét is tovább részletezi. (A kötet várhatóan novemberben jelenik meg magyarul.) Tarantino a Deadline-nak adott interjújában a műfaj iránti rajongásáról és a regényírás kihívásairól is mesélt.

ro | 2021. július 22. |

Quentin Tarantino mindig is nagy rajongója volt a filmek regényesített változatainak, az életében először elolvasott „felnőtt” könyvek is ezek közül kerültek ki. Két évvel ezelőtt megint előszedte őket, és rájött, hogy ez egy nagyon mókás és vagány műfaj. Akkor jött az ötlet, hogy meg kellene írnia a sajátját is. Az első gondolata viszont nem a Volt egyszer egy... Hollywood volt, hanem a Kutyaszorítóban, mégpedig a bűnügyi szál miatt; akkor úgy vélte, hogy emiatt a regényt - ha valaha elkészült volna - a könyvesboltokban be lehetett volna sorolni a misztikus krimikhez. De aztán arra gondolt, hogy a Volt egyszer egy... Hollywood volt mégiscsak az utolsó filmje, és „az emberek szemlátomást szerették”.

Quentin Tarantino
Volt egyszer egy... Hollywood
Ford.: Sepsi László, Helikon, 2021, 430 oldal
-

Tarantino szerint viszont a könyvbe nemcsak egy-két kimaradt jelenet került bele, hiszen azalatt az öt-hat év alatt, amíg a forgatókönyvet írta, rengeteg olyan anyagot gyűjtött, amelyekről már akkor tudta, hogy sosem fognak bekerülni a filmbe, de szükségesek voltak ahhoz, hogy minél többet megtudjon a szereplőkről. Tarantino azzal számolt, hogy a könyvben bővíteni fogja a filmbeli Cliff (Brad Pitt), Rick (Leonardo DiCaprio) és Sharon (Margot Robbie) történetét, és jobban bele fog menni a Manson család sztorijába is, ezzel együtt pedig Hollywood története is kiemelt szerepet kapott. A könyvben szerepelnek olyan jelenetek is, amelyek valóban megtörténtek, és Tarantino olyan színészekről hallotta őket, mint David Carradine vagy Burt Reynolds – ezek az anekdoták fontos részét képezik a könyvnek, a rendező szerint ha kivenné őket, a harmadával csökkenne a terjedelme. Tarantino szerint ezek megtörtént esetek, és volt, amikor a valós szereplőt írta bele a könyvbe, máskor Rick vagy Cliff karakterét szerepeltette. 

A regényírás és a forgatókönyvírás közötti legnagyobb különbséget Tarantino abban látta, hogy maga a mozi (az a tény, hogy végeredményben egy film készül belőle) őt erősen limitálja, forgatókönyvet mégis könnyűszerrel ír, hiszen tudja, hogyan kell. A prózaírást nem találta nehéznek, de könnyűnek sem – még sosem írt regényt korábban. Eddig majdnem-regényeket írt forgatókönyv gyanánt, de – ahogy Tarantino fogalmazott – a majdnem-regény nem regény. Az mindenesetre biztos, hogy Tarantinónak nem ez lesz az egyetlen könyve, hiszen a HarperCollins két könyvre kötött szerződést vele. A másik kötet (Cinema Speculation) egy non-fiction lesz, és esszéket, személyesebb jellegű írásokat fog tartalmazni a hetvenes évek filmjeiről.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

A rendező a Pure Cinema Podcast-ben úgy írta le a Volt egyszer egy... Hollywood hamarosan megjelenő regényváltozatát, mint ami “teljesen újragondolta” a 2019-es, Oscar-díjas filmet.

...
Hírek

Tarantino könyvet ír a Volt egyszer egy Hollywoodból

Várhatóan júniusban jelenik meg az első regénye Quentin Tarantinónak, ami nem más lesz, mint a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének a regényesített változata.

...
Hírek

Tarantino előszót is írt a Django-képregény elé

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.

...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

Szokás szerint gyerekkönyvekből sem lesz hiány idén, csak győzzünk válogatni. Listánkon azokat a könyveket gyűjtöttük össze, melyek tavaszi megjelenését már nagyon várjuk. 

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50

Épp húsz éve jelent meg az első kötete a ma ötvenéves Bartos Erikának. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...