Verzió és Veszedelmes Éden [PROGRAMAJÁNLÓ]

Verzió és Veszedelmes Éden [PROGRAMAJÁNLÓ]

Javában tart a Verzió, de ajánlunk táncoperát, könyvbemutatót és a hírhedt festményrablásról szóló dokumentumfilmet is.

ro | 2021. november 11. |

Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál


Hol és mikor? A mozikban november 10-14. között, online november 15-22. között.

Kedden indult a 18. VERZIÓ - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén a mozikban és online is zajlik. Az idei nyitófilm Kőrösi Máté első, egész estés dokumentumfilmje, a Dívák volt, amelyet még november 11-én vetítenek a Toldi Moziban, majd november 15-től elérhető lesz az online Verzió keretében. A 64 filmet amúgy november 10. és november 14. között Budapesten a Toldi, Művész és Kino Café moziban lehet megnézni, míg egy kisebb válogatás elérhető lesz a Szabad Terekkel közösen együttműködve Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Szombathelyen. A filmek november 15-22. között online lesznek láthatók a fesztivál weboldalán. A héten a látogatók bekapcsolódhatnak a kerekasztal beszélgetésekbe, az egyes filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókba és a szakmai panelekbe is. A Budapesti Metropolitan Egyetemmel együttműködésben a filmekhez készült alternatív plakátkiállítás november 30-ig tekinthető meg a Blinken OSA-ban.

Részletek erre>>

Győrffy Ákos / A távolodásban / Könyvbemutató

-
Mikor? 2021. november 17-én 17 órakor
Hol? az Írók Boltjában

Győrffy Ákos legújabb verseiben mintha még mélyebbre, még messzebbre ereszkedne: még közelebbről pillant rá az élet legnagyobb kérdésére: a távolodásra, a halálra. Az életközép, a meredeken haladás költészete ez: a költő egyszerre a fiú, aki elveszíti apját, és ő maga az apa is, akinek gyerekei vannak. Ebben a körforgásban zajlik Győrffy Ákos lírája. Versei néha naplójegyzetek, máshol útleírások. Eleddig főleg a tájban, az erdőben volt otthon ez a líra, az új verseknél mintha kinyílna a világ, Európa több pontjára is ellátogathatunk, de utazhatunk az időben is: természettörténeti koroktól a XX. századig. A bemutatón a szerzővel Szegő János beszélget az új kötetről.

Részletek erre>>

Les Enfants Terribles (Veszedelmes Éden)

-

Bemutató: 2021. november 13.
Hol? az Eiffel Műhelyházban

Ritka az a mű operaszínpadokon, ahol énekesek és táncosok azonos jelentőséggel vannak színen, a történet az ő közös, kölcsönös kifejezőerejükből bontakozik ki. Ez látható a Veszedelmes Éden című, három zongorával megszólaló táncoperában, melyet az 1937-es, baltimore-i születésű Philip Glass komponált saját Jean Cocteau-trilógiájának utolsó részeként. Paul és Lise történetében a két gyerek a saját képzeletük alkotta világ foglya és áldozata, játékaik során olyan világot hoznak létre, amit már nem tudnak elválasztani a valóságtól. A darab felfogható Cocteau a képzelet és kreativitás transzcendens erejébe vetett hitének, melyben az énekesek és táncosok felváltva mutatják be az eseményeket.

Részletek erre>>

A Budapest-művelet - Operazione Budapest

Bemutató: 2021. november 11.

1983-ban a Szépművészeti Múzeumból egy ország megdöbbenésére elloptak hét képet, köztük Raffaello Esterházy Madonnáját. Tavaly volt 35 éve, hogy a festményeket bravúros nemzetközi együttműködéssel a nyomozók megtalálták és visszahozták Magyarországra. A betörés nem csak azért okozott mély megdöbbenést, mert a Kádár-rendszer által sugallt kiemelkedő közbiztonsági helyzettel szemben mást mutatott, hanem mert ebben az ügyben látványosan összegződött a korszak valamennyi visszássága. A Budapest-művelet című olasz dokumentumfilm készítői az azóta is titokban tartott ügyet próbálták felgöngyölíteni, a betöréstől a képek megtalálásáig. Nincsenek végleges válaszok, de vannak megválaszolatlan kérdések. Az egykori résztvevők visszaemlékezései – kiegészülve azokéval, akik nem vállalták a szereplést – az alkotók célja és reményei szerint egyszer majd a nyolcvanas évek Magyarországának megkerülhetetlen történeti forrásává válnak. 

Nemes Nagy Ágnes-konferencia

-
Mikor? 2021. november 12-én
Hol? a PIM-ben

Nemes Nagy Ágnes-konferenciát rendez az Irodalmi Magazin, ahol kerekasztal-beszélgetést tartanak az Újholdról, de szó lesz Nemes Nagy Ágnes hagyatékáról, a gyerekverseiről és verseinek külföldi recepciójáról is.

Részletes program erre>>

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

...
Szórakozás

Simon Márton, olasz filmhét, kortárs mesélés, Vadlovak [PROGRAMAJÁNLÓ]

Irodalmi estet és gyönyörű magyar természetfilmet is találsz az eheti programajánlónkban.

...
Szórakozás

Shakespeare nyújt vigaszt egy posztapokaliptikus világban

Megérkezett a Station Eleven első, kedvcsináló előzetese. Emily St. John Mandel 2014-es, regényéből az HBO Max készített sorozatot. 

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

...

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

...

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!