Verzió és Veszedelmes Éden [PROGRAMAJÁNLÓ]

Verzió és Veszedelmes Éden [PROGRAMAJÁNLÓ]

Javában tart a Verzió, de ajánlunk táncoperát, könyvbemutatót és a hírhedt festményrablásról szóló dokumentumfilmet is.

ro | 2021. november 11. |

Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál


Hol és mikor? A mozikban november 10-14. között, online november 15-22. között.

Kedden indult a 18. VERZIÓ - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén a mozikban és online is zajlik. Az idei nyitófilm Kőrösi Máté első, egész estés dokumentumfilmje, a Dívák volt, amelyet még november 11-én vetítenek a Toldi Moziban, majd november 15-től elérhető lesz az online Verzió keretében. A 64 filmet amúgy november 10. és november 14. között Budapesten a Toldi, Művész és Kino Café moziban lehet megnézni, míg egy kisebb válogatás elérhető lesz a Szabad Terekkel közösen együttműködve Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Szombathelyen. A filmek november 15-22. között online lesznek láthatók a fesztivál weboldalán. A héten a látogatók bekapcsolódhatnak a kerekasztal beszélgetésekbe, az egyes filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókba és a szakmai panelekbe is. A Budapesti Metropolitan Egyetemmel együttműködésben a filmekhez készült alternatív plakátkiállítás november 30-ig tekinthető meg a Blinken OSA-ban.

Részletek erre>>

Győrffy Ákos / A távolodásban / Könyvbemutató

-
Mikor? 2021. november 17-én 17 órakor
Hol? az Írók Boltjában

Győrffy Ákos legújabb verseiben mintha még mélyebbre, még messzebbre ereszkedne: még közelebbről pillant rá az élet legnagyobb kérdésére: a távolodásra, a halálra. Az életközép, a meredeken haladás költészete ez: a költő egyszerre a fiú, aki elveszíti apját, és ő maga az apa is, akinek gyerekei vannak. Ebben a körforgásban zajlik Győrffy Ákos lírája. Versei néha naplójegyzetek, máshol útleírások. Eleddig főleg a tájban, az erdőben volt otthon ez a líra, az új verseknél mintha kinyílna a világ, Európa több pontjára is ellátogathatunk, de utazhatunk az időben is: természettörténeti koroktól a XX. századig. A bemutatón a szerzővel Szegő János beszélget az új kötetről.

Részletek erre>>

Les Enfants Terribles (Veszedelmes Éden)

-

Bemutató: 2021. november 13.
Hol? az Eiffel Műhelyházban

Ritka az a mű operaszínpadokon, ahol énekesek és táncosok azonos jelentőséggel vannak színen, a történet az ő közös, kölcsönös kifejezőerejükből bontakozik ki. Ez látható a Veszedelmes Éden című, három zongorával megszólaló táncoperában, melyet az 1937-es, baltimore-i születésű Philip Glass komponált saját Jean Cocteau-trilógiájának utolsó részeként. Paul és Lise történetében a két gyerek a saját képzeletük alkotta világ foglya és áldozata, játékaik során olyan világot hoznak létre, amit már nem tudnak elválasztani a valóságtól. A darab felfogható Cocteau a képzelet és kreativitás transzcendens erejébe vetett hitének, melyben az énekesek és táncosok felváltva mutatják be az eseményeket.

Részletek erre>>

A Budapest-művelet - Operazione Budapest

Bemutató: 2021. november 11.

1983-ban a Szépművészeti Múzeumból egy ország megdöbbenésére elloptak hét képet, köztük Raffaello Esterházy Madonnáját. Tavaly volt 35 éve, hogy a festményeket bravúros nemzetközi együttműködéssel a nyomozók megtalálták és visszahozták Magyarországra. A betörés nem csak azért okozott mély megdöbbenést, mert a Kádár-rendszer által sugallt kiemelkedő közbiztonsági helyzettel szemben mást mutatott, hanem mert ebben az ügyben látványosan összegződött a korszak valamennyi visszássága. A Budapest-művelet című olasz dokumentumfilm készítői az azóta is titokban tartott ügyet próbálták felgöngyölíteni, a betöréstől a képek megtalálásáig. Nincsenek végleges válaszok, de vannak megválaszolatlan kérdések. Az egykori résztvevők visszaemlékezései – kiegészülve azokéval, akik nem vállalták a szereplést – az alkotók célja és reményei szerint egyszer majd a nyolcvanas évek Magyarországának megkerülhetetlen történeti forrásává válnak. 

Nemes Nagy Ágnes-konferencia

-
Mikor? 2021. november 12-én
Hol? a PIM-ben

Nemes Nagy Ágnes-konferenciát rendez az Irodalmi Magazin, ahol kerekasztal-beszélgetést tartanak az Újholdról, de szó lesz Nemes Nagy Ágnes hagyatékáról, a gyerekverseiről és verseinek külföldi recepciójáról is.

Részletes program erre>>

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

...
Szórakozás

Simon Márton, olasz filmhét, kortárs mesélés, Vadlovak [PROGRAMAJÁNLÓ]

Irodalmi estet és gyönyörű magyar természetfilmet is találsz az eheti programajánlónkban.

...
Szórakozás

Shakespeare nyújt vigaszt egy posztapokaliptikus világban

Megérkezett a Station Eleven első, kedvcsináló előzetese. Emily St. John Mandel 2014-es, regényéből az HBO Max készített sorozatot. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

Tom Hanks nagyszabású regénye főhajtás a filmkészítés igazi főszereplői és a filmművészet előtt, egyszerre szívmelengető mese és bepillantás a forgatások rejtelmeibe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!