Pierre Lemaitre történelmi témájú regénye nyerte el a Goncourt-díjat

.konyvesblog. | 2013. november 04. |

(Kép forrása)

Pierre Lemaitre első világháborús témájú regénye, az Au revoir la-haut (Viszlát fent) című műve kapta meg a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t hétfőn.

A 62 éves szerzőnek az Albin Michel kiadó gondozásában megjelent ötödik művét a 12. körben, 6:4 szavazati arányban választotta ki a zsűri a párizsi Drouant étteremben tartott ülésén.

A bűnügyi történet egy csalásról szól, amelyet az első világháborúból leszerelt és a hazájuk által elfelejtett francia katonák hajtottak végre. Annak ellenére, hogy viszonylag későn, 2006-ban jelent meg az első regénye, Pierre Lemaitre elismert regény- és forgatókönyvírónak számít, műveit eddig mintegy húsz nyelvre fordították le. Magyarul 2010-ben jelent meg Téboly című pszichothrillere.

Pierre Lemaitre számított a legesélyesebbnek az idei Goncourt-díjra, regényét egyébként az összes többi irodalmi díjra is jelölték. A szeptemberben megjelent mű már most hatalmas közönségsiker: eddig 100 ezer példányban kelt el, de mostantól az eladási listák élére kerülhet. A Goncourt-díj ugyanis jelképes pénzjutalommal - csupán 10 euróval - jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók legalább 400 ezer példányban szokták megvásárolni, de volt olyan alkotás is, amely egymillió példányos kiadást ért meg.

Az egyik zsűritag, Bernard Pivot kulturális televíziós újságíró szerint a "nagyon filmszerűen" megírt díjnyertes mű "jó értelemben népszerű, nagyközönségnek szóló regény".

A regénynek külön aktualitást ad, hogy Franciaországban a héten kezdődnek meg Francois Hollande államfő ünnepi beszédével az első világháború (1914-1918) kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések.

Az első világháború utolsó napjaiban kezdődő regény hőse két leszerelő katona, Albert Maillard és Edouard Péricourt. Az egyikük munkáscsaládból származik, a másik egy homoszexuális művész, egy gazdag bankár kitagadott fia. Miközben Edouard megmenti Albert-t az egyik utolsó csatában, egy gránátszilánk leszakítja az alsó állkapcsát. A háború után Edouard elutasítja a műtéti beavatkozást, és hamis identitással Albert-re támaszkodva él, aki mindenben támogatja és mindent megtesz, hogy morfiumot szerezzen a fájdalmai csillapítására. Miután Franciaország nem foglalkozik a győztes háborúból hazatérő mintegy másfél millió katonával, a két férfi egymásra utalva, munkanélküliként tengeti az életét, s egyetlen gondolat foglalkoztatja őket: szoborállítással felhívni a figyelmet a háborúban elesett társaikra, amelyhez egy látványos csalást eszelnek ki. Ezzel párhuzamosan egy tönkrement arisztokrata, a cinikus d'Aulnay-Pradelle főhadnagy a hozzátartozók által reklamált elhunyt katonák földi maradványaival kereskedik.

A szerző egy korábbi interjúban elmondta: a válságos 1920-as évek nagyon hasonlítottak a mai világra abban, hogy Franciaország ugyanúgy képtelen volt integrálni a hazatérő veteránokat, ahogy ma is nagyon sok szerencsétlen embert kirekeszt magából. Akkoriban az elesettek tiszteletére nagy megemlékezéseket szerveztek, miközben a leszereltek munka nélkül tengődtek. Ezért ez a regény Pierre Lemaitre megfogalmazása szerint alapvetően a hála kérdéséről szól.

A másik legjelentősebb francia irodalmi díjat, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-t a zsűri az első körben Yann Moix - a Grasset kiadó gondozásában megjelent 1200 oldalas - Naissance (Születés) című regényének ítélte, szintén a Drouant étteremben.

A díjak bejelentését egyébként tucatnyi feminista aktivista zavarta meg. A La Barbe (A szakáll) nevű mozgalomnak az újságírók és fotósok közé keveredett tagjai az ellen tiltakoztak, hogy mindkét irodalmi díj zsűrijében kizárólag férfiak foglalnak helyet, akik kizárólag férfi szerzőket díjaztak. "A Goncourt Akadémia urai! A La Barbe önök mellett áll a férfi szó dicsőítésében" - kiáltották ironikusan a zsűritagok felé. Twitter-bejegyzésükben pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a Goncourt 110 éves történetében 99 alkalommal férfi nyerte el a díjat.

November 14-ig összesen hét további irodalmi díjat ítélnek oda Franciaországban. A Francia Akadémia Nagydíját múlt héten Christophe Ono-dit-Biot a Gallimard kiadó gondozásában megjelent Plonger (Merülés) című szerelmi regénye kapta.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.