Petőfit törölték a szerbiai tantervből

Több klasszikust, köztük Petőfi művét is kiveszik Szerbiában a kötelező olvasmányok közül. Az új tanterv alkotói ötven művet töröltek, például a Háború és békét és Az öreg halász és a tengert is. 

Könyves Magazin | 2020. június 10. |

Úgy tűnik, nemcsak Magyarországon zajlik az alaptanterv átalakítása, hanem Szerbiában is, ahol az egyik legnagyobb változtatás, hogy ötven alkotást töröltek a kötelező olvasmányok listájáról. A világirodalom több remek szerzőjéről nem fognak tanulni a szerb diákok, köztük Petőfi Sándorról sem, akinek Egy gondolat bánt engemet című versét tanították korábban.

Wass Albert és Szabó Magda is nagyobb hangsúlyt kap az új alaptantervben - Könyves magazin

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) - írta a Magyar Nemzet. A tervek szerint tehát némileg változni fog az irodalomórákon a kötelező és ajánlott olvasmányok listája.

Hogy pontosan milyen műveket vettek ki a tantervből, arról egy szerb portál közölt részletes listát. Nem lesz kötelező olvasmány Tolsztoj Háború és békéje, Gogol Revizora, Hemingway Az öreg halász és a tenger című regénye, Solohov Csendes Donja, Maupassant Két jó barátja, Verlaine Holdfénye, és számos horvát szerző könyvét sem kell kötelezően elolvasniuk a jövőben a diákoknak. Az új tantervet a Zlatko Grušanović vezette intézet dolgozta ki. (Az igazgató Aleksandar Vučić szerb elnök feleségének rokona.)

Forrás: EuroNews

UPDATE:

Nyáry Krisztián Facebook-oldalán egy Szerbiában élő olvasó a következőket írta a hírről:

"Nem igaz, hogy törölték Petőfit a szerbiai tantervből. Az Egy gondolat bánt engemet című verset tették át a kötelezően feldolgozandó versek közül az ajánlottak közé. Ennyi történt, nem több. Megvoltozott a tanterv, igen, és sok szerzőnél már nem sorolják fel pontosan, hogy melyik művet kell tanítani, hanem a tanárra bízzák a választást. Tolsztojt sem törölték, csak a Háború és békét a kötelezőből az ajánlottba tették át, például. Csak szerettem volna megosztani ezt, mert a euronews cikke nem állja meg a helyét, egy szerbiai pletykalap hírének fordítására épül."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Wass Albert és Szabó Magda is nagyobb hangsúlyt kap az új alaptantervben

...
Nagy

Fenyő D.: A kerettanterv anyagának kétharmada elhagyható

...
Gyerekirodalom

Elővettük minden idők legnép-szerűbb kötelező olvasmá-nyát

Ha van Magyarországon nagybetűs kötelező olvasmány, akkor az az Egri csillagok. Tizenöt éve a Nagy Könyvet is megnyerte. A regénynek és a belőle készült filmnek kétségtelenül elég masszív olvasói-nézői bázisa van. Újraolvastuk.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

ADVENT
...
Könyves Advent

Amikor a szél a legigazabb - mit gondolnak valójában magukról és szeretteikről az idősek?

Ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?

...
Könyves Advent

Byung-Chul Han szerint a szerelem mára puszta szexualitássá vált

Han számára a szerelemhez bátorság kell, bátorság, hogy vállaljuk önmagunk megtagadását a Másik felfedezése érdekében. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Paul Newman memoárja hol vicces, hol fájdalmas, de mindenekelőtt kegyetlenül őszinte

Az Egy hétköznapi ember különleges élete kitárulkozó és önelemző, szeretetteljes és őszinte, összetett és mély írás, amely új fényben tárja elénk korunk egyik legnagyobb filmsztárját, az embert, akit sokan csodáltak, de kevesen ismertek. Olvass bele!