Petőfit törölték a szerbiai tantervből

Több klasszikust, köztük Petőfi művét is kiveszik Szerbiában a kötelező olvasmányok közül. Az új tanterv alkotói ötven művet töröltek, például a Háború és békét és Az öreg halász és a tengert is. 

Könyves Magazin | 2020. június 10. |

-

Úgy tűnik, nemcsak Magyarországon zajlik az alaptanterv átalakítása, hanem Szerbiában is, ahol az egyik legnagyobb változtatás, hogy ötven alkotást töröltek a kötelező olvasmányok listájáról. A világirodalom több remek szerzőjéről nem fognak tanulni a szerb diákok, köztük Petőfi Sándorról sem, akinek Egy gondolat bánt engemet című versét tanították korábban.

Wass Albert és Szabó Magda is nagyobb hangsúlyt kap az új alaptantervben - Könyves magazin

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) - írta a Magyar Nemzet. A tervek szerint tehát némileg változni fog az irodalomórákon a kötelező és ajánlott olvasmányok listája.

Hogy pontosan milyen műveket vettek ki a tantervből, arról egy szerb portál közölt részletes listát. Nem lesz kötelező olvasmány Tolsztoj Háború és békéje, Gogol Revizora, Hemingway Az öreg halász és a tenger című regénye, Solohov Csendes Donja, Maupassant Két jó barátja, Verlaine Holdfénye, és számos horvát szerző könyvét sem kell kötelezően elolvasniuk a jövőben a diákoknak. Az új tantervet a Zlatko Grušanović vezette intézet dolgozta ki. (Az igazgató Aleksandar Vučić szerb elnök feleségének rokona.)

Forrás: EuroNews

UPDATE:

Nyáry Krisztián Facebook-oldalán egy Szerbiában élő olvasó a következőket írta a hírről:

"Nem igaz, hogy törölték Petőfit a szerbiai tantervből. Az Egy gondolat bánt engemet című verset tették át a kötelezően feldolgozandó versek közül az ajánlottak közé. Ennyi történt, nem több. Megvoltozott a tanterv, igen, és sok szerzőnél már nem sorolják fel pontosan, hogy melyik művet kell tanítani, hanem a tanárra bízzák a választást. Tolsztojt sem törölték, csak a Háború és békét a kötelezőből az ajánlottba tették át, például. Csak szerettem volna megosztani ezt, mert a euronews cikke nem állja meg a helyét, egy szerbiai pletykalap hírének fordítására épül."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Wass Albert és Szabó Magda is nagyobb hangsúlyt kap az új alaptantervben

...
Nagy

Fenyő D.: A kerettanterv anyagának kétharmada elhagyható

...
Gyerekirodalom

Elővettük minden idők legnép-szerűbb kötelező olvasmá-nyát

Ha van Magyarországon nagybetűs kötelező olvasmány, akkor az az Egri csillagok. Tizenöt éve a Nagy Könyvet is megnyerte. A regénynek és a belőle készült filmnek kétségtelenül elég masszív olvasói-nézői bázisa van. Újraolvastuk.

Polc

Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében

...

Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

...

Sjón egy szerelmi történetet, egy krimit és egy sci-fit írt meg egy kötetben

...

A szexchatelő férj történetében több a csavar, mint elsőre látszik

...
...

Darvasi László: Szeretek úgy írni, hogy sokszor nyitva marad az ajtó, az ablak

...

Nádasdy Ádám: Ez tulajdonképpen a visszatérő kötet a sokéves Dante szolgálat és rabszolgaság után 

...

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

...

Szabó T. Anna: Óriási dolog a szégyenből kilépni