A rókaságról írt nemrég könyvet Szlovákia legnépszerűbb politikusa

A rókaságról írt nemrég könyvet Szlovákia legnépszerűbb politikusa

A Progresszív Szlovákia magyar származású listavezetője kapta a legtöbb szavazatot a szlovákiai EP-választáson. A közgazdász végzettségű, de a CEU vendégprofesszoraként is dolgozó politikusnak tavaly magyarul is megjelent a Mindentudók kézikönyve című tudománynépszerűsítő könyve.

vn | 2024. június 13. |

A liberális programmal induló Progresszív Szlovákia (PS) nyerte az EP-választást északi szomszédunknál. Az az Ódor Lajos vezette a párt listáját, akit Szlovákia első magyar származású miniszterelnökeként ismerünk. Ódor 2023-ban adta át az ország vezetését a májusban egy merényletben súlyosan megsebesített Robert Ficónak.

Progresszív előretörés

A PS 27,8 százalékos eredményt ért el a hétvégi voksoláson, ami tíz százalékponttal jobb, mint amit a tavalyi általános választáson szereztek a progresszívek, így ők küldhetik a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe.

A PS listáját vezető Ódor Lajosra közel 300 ezren voksoltak. Több mint 100 ezer szavazattal többet kapott, mint Lubos Blaha, a Smer (vagyis Robert Fico pártjának) a politikusa. A szlovákiai magyarokat képviselő Szövetség nem szerzett EP-mandátumot,

a leadott szavazatoknak ugyanis a 3,9 százalékát sikerült begyűjteniük.

A közgazdász végzettségű, a CEU vendégprofesszoraként is tevékenykedő Ódornak tavaly Mindentudók kézikönyve címmel megjelent egy tudománynépszerűsítő kötete.

Ódor Lajos
Mindentudók kézikönyve - Így lehetsz te is géniusz
Ford. Vályi Horváth Erika, Open Books, 2023, 728 oldal
-

Hogyan lehetünk a közösség hasznos tagjai?

Amint a vele készült interjúnkban elmondta, eredetileg a lányának kezdte el írni a fejezeteket, amikor szembesült azzal, hogy a közoktatásban még mindig az adatok magolásán van a hangsúly.

„Az iskolában nagyon keveset beszélünk arról, hogyan legyünk boldogok az életben, vagy hogyan legyünk jó pénzügyminiszterek otthon, vagy hogyan lehetünk a közösség jobb tagjai. Arról is keveset hallunk, hogy mik azok a megatrendek, amik a 21. században formálják az életünket. Nem az a fontos, hogy Hondurasnak milyen iparágai vannak, vagy hogy fel tudunk-e írni egy kémiai képletet, hanem az, hogy tudunk-e jókat kérdezni. Kritikus és stratégiai gondolkodás – ez mind benne van a könyvben” – mondta nekünk Ódor.

Inkább rókák, mint sünök

A Mindentudók kézikönyve tehát az átfogóbb kérdések megértésére, valamint a mai élet kihívásainak megismertetésére koncentrál. A 42 fejezetből (nem véletlen a Douglas Adams-i szám) álló kötet humorral és a laikusok számára is érthetően magyaráz például a kvantummechanikáról, a GDP-ről, a demokráciáról,

vagy az agykutatási eredmények alapján a tudatról is.

„Szerepel a könyvben egy metafora a kutató-pszichológus Philip Tetlocktól, hogy milyen típusú emberek látják jobban, mi következik. A róka sokféle dolgot tud, bár nem annyira mélyen, a sün csak egyet – szúrni –, de azt nagyon, és mindenhol azt próbálja alkalmazni, tehát ő egy szakbarbár. Tetlock azt találta, hogy a rókák jobban átlátják, mi történik majd a világban, ezért is hangsúlyozom a fiataloknak vagy ha cégekhez hívnak előadni, hogy próbáljanak vagy sokféle sünit alkalmazni, vagy több rókát felvenni a céghez, mert a világ egyre összetettebb, és így lesz esélyük elérni valamit. A könyv is inkább a rókaságról szól.”

Forrás: 24.hu

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Hírek

Egy író lőtt rá Robert Fico szlovák miniszterelnökre, reagált a Szlovákiai Írószövetség

Szlovákia kormányfője, Robert Fico ellen szerda kora délután lőfegyverrel követett el merényletet egy férfi.

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

Juraj Cintula még dedikálta is kötetét a szlovák miniszterelnöknek, Robert Ficónak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről