Németh Gábor: Nekem az SZFE a beszélgetés, a kíváncsiság, a figyelem helye

Videósorozatban beszélnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói szakmai hitvallásukról, és arról, mit jelent számukra az egyetem. A projektben Németh Gábor író is részt vett, aki forgatókönyvírókat, dramaturgokat tanít filmdramaturgiára, kreatív írásra és kortárs magyar irodalomra.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 26. |

Németh Gábor 2001-ben került a Színház- és Filmművészeti Egyetemre külsős oktatóként, mert akkoriban gondolták újra a filmdramaturg képzést. Aztán az élet úgy hozta, hogy minden forgatókönyvíró osztályhoz kicsit több köze lett, végül lettek saját osztályai is, amelyeket közösen vezetett más oktatókkal, legutóbbi osztályát például Forgách Andrással vitte, ők most végeztek. „Ennek a húsz évnek, ami most éppen lezárult, minden évéhez valamilyen módon erős közöm volt” – mondta.

„Nekem az SZFE a beszélgetés helye, a kíváncsiság helye, a figyelem helye, a vita helye, a gondolkodás helye és mindegyik elé odatehetnénk a szabad szót, ez egyre fontosabb lesz szerintem ennek az intézménynek. A szabadság egyre szűkülő körében érzem magam, és jelenleg még – július 31-e van – van okom félteni ezt a szabadságot, bár ne volna, bár azt bizonyítanák a következő hetek, hogy erre semmi szükség nincs és megmaradna az az öröm, ami ezeknek a beszélgetéseknek az emléke” – tette hozzá.

Így néz ki Németh Gábor dolgozószobája - Könyves magazin

Fotó: Valuska Gábor „(m)ire anyáddal megtaláltuk a házat, ahová aztán születtél, vagy százat megnéztünk már, és mindről az első pillanatban tudtuk, hogy reménytelen, itt viszont, már ahogy az öreg haidekker-kapu mögött a kerti úton föltűnt a két toprongyos puli, boldog remegés fogott el, és később, amikor az első tíz méter

A videóban beszélt szakmai hitvallásáról is és arról, hogy húsz év és egy ilyen fordulat után maga is elkezdett gondolkozni azon, mit szűrt le ebből az időszakból. „A legfontosabb elve annak, ahogy próbálok szövegekről, forgatókönyvekről vagy tervekről beszélgetni, az, hogy mindig az adott anyagnak a szabályait kellene újra kitalálni és fölfedezni. Ugyan a forgatókönyvírás és a filmdramaturgia olyan terület, ami hajlamos arra, hogy megfogalmazzon törvényszerűségeket, de ezek igazából szerintem csak ajánlatok.” Mint mondta, számára az egyik legnagyobb dolog abban, hogy a Színművészetin dolgozhat, az, hogy huszonéves emberekkel találkozhat rendszeresen, mert ez mindig fantasztikus élmény, nagy ajándék. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az író folyamatos melléknévi igenév - Németh Gábor 60

...
Nagy

Így néz ki Németh Gábor dolgozószobája

...
Nagy

Németh Gábor: Maszek, avagy a Jóisten running backje [Képalá]

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.