Németh Gábor: Nekem az SZFE a beszélgetés, a kíváncsiság, a figyelem helye

Videósorozatban beszélnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói szakmai hitvallásukról, és arról, mit jelent számukra az egyetem. A projektben Németh Gábor író is részt vett, aki forgatókönyvírókat, dramaturgokat tanít filmdramaturgiára, kreatív írásra és kortárs magyar irodalomra.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 26. |

Németh Gábor 2001-ben került a Színház- és Filmművészeti Egyetemre külsős oktatóként, mert akkoriban gondolták újra a filmdramaturg képzést. Aztán az élet úgy hozta, hogy minden forgatókönyvíró osztályhoz kicsit több köze lett, végül lettek saját osztályai is, amelyeket közösen vezetett más oktatókkal, legutóbbi osztályát például Forgách Andrással vitte, ők most végeztek. „Ennek a húsz évnek, ami most éppen lezárult, minden évéhez valamilyen módon erős közöm volt” – mondta.

„Nekem az SZFE a beszélgetés helye, a kíváncsiság helye, a figyelem helye, a vita helye, a gondolkodás helye és mindegyik elé odatehetnénk a szabad szót, ez egyre fontosabb lesz szerintem ennek az intézménynek. A szabadság egyre szűkülő körében érzem magam, és jelenleg még – július 31-e van – van okom félteni ezt a szabadságot, bár ne volna, bár azt bizonyítanák a következő hetek, hogy erre semmi szükség nincs és megmaradna az az öröm, ami ezeknek a beszélgetéseknek az emléke” – tette hozzá.

Így néz ki Németh Gábor dolgozószobája - Könyves magazin

Fotó: Valuska Gábor „(m)ire anyáddal megtaláltuk a házat, ahová aztán születtél, vagy százat megnéztünk már, és mindről az első pillanatban tudtuk, hogy reménytelen, itt viszont, már ahogy az öreg haidekker-kapu mögött a kerti úton föltűnt a két toprongyos puli, boldog remegés fogott el, és később, amikor az első tíz méter

A videóban beszélt szakmai hitvallásáról is és arról, hogy húsz év és egy ilyen fordulat után maga is elkezdett gondolkozni azon, mit szűrt le ebből az időszakból. „A legfontosabb elve annak, ahogy próbálok szövegekről, forgatókönyvekről vagy tervekről beszélgetni, az, hogy mindig az adott anyagnak a szabályait kellene újra kitalálni és fölfedezni. Ugyan a forgatókönyvírás és a filmdramaturgia olyan terület, ami hajlamos arra, hogy megfogalmazzon törvényszerűségeket, de ezek igazából szerintem csak ajánlatok.” Mint mondta, számára az egyik legnagyobb dolog abban, hogy a Színművészetin dolgozhat, az, hogy huszonéves emberekkel találkozhat rendszeresen, mert ez mindig fantasztikus élmény, nagy ajándék. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az író folyamatos melléknévi igenév - Németh Gábor 60

...
Nagy

Így néz ki Németh Gábor dolgozószobája

...
Nagy

Németh Gábor: Maszek, avagy a Jóisten running backje [Képalá]

...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.