Németh Gábor: Nekem az SZFE a beszélgetés, a kíváncsiság, a figyelem helye

Videósorozatban beszélnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói szakmai hitvallásukról, és arról, mit jelent számukra az egyetem. A projektben Németh Gábor író is részt vett, aki forgatókönyvírókat, dramaturgokat tanít filmdramaturgiára, kreatív írásra és kortárs magyar irodalomra.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 26. |

Németh Gábor 2001-ben került a Színház- és Filmművészeti Egyetemre külsős oktatóként, mert akkoriban gondolták újra a filmdramaturg képzést. Aztán az élet úgy hozta, hogy minden forgatókönyvíró osztályhoz kicsit több köze lett, végül lettek saját osztályai is, amelyeket közösen vezetett más oktatókkal, legutóbbi osztályát például Forgách Andrással vitte, ők most végeztek. „Ennek a húsz évnek, ami most éppen lezárult, minden évéhez valamilyen módon erős közöm volt” – mondta.

„Nekem az SZFE a beszélgetés helye, a kíváncsiság helye, a figyelem helye, a vita helye, a gondolkodás helye és mindegyik elé odatehetnénk a szabad szót, ez egyre fontosabb lesz szerintem ennek az intézménynek. A szabadság egyre szűkülő körében érzem magam, és jelenleg még – július 31-e van – van okom félteni ezt a szabadságot, bár ne volna, bár azt bizonyítanák a következő hetek, hogy erre semmi szükség nincs és megmaradna az az öröm, ami ezeknek a beszélgetéseknek az emléke” – tette hozzá.

Így néz ki Németh Gábor dolgozószobája - Könyves magazin

Fotó: Valuska Gábor „(m)ire anyáddal megtaláltuk a házat, ahová aztán születtél, vagy százat megnéztünk már, és mindről az első pillanatban tudtuk, hogy reménytelen, itt viszont, már ahogy az öreg haidekker-kapu mögött a kerti úton föltűnt a két toprongyos puli, boldog remegés fogott el, és később, amikor az első tíz méter

A videóban beszélt szakmai hitvallásáról is és arról, hogy húsz év és egy ilyen fordulat után maga is elkezdett gondolkozni azon, mit szűrt le ebből az időszakból. „A legfontosabb elve annak, ahogy próbálok szövegekről, forgatókönyvekről vagy tervekről beszélgetni, az, hogy mindig az adott anyagnak a szabályait kellene újra kitalálni és fölfedezni. Ugyan a forgatókönyvírás és a filmdramaturgia olyan terület, ami hajlamos arra, hogy megfogalmazzon törvényszerűségeket, de ezek igazából szerintem csak ajánlatok.” Mint mondta, számára az egyik legnagyobb dolog abban, hogy a Színművészetin dolgozhat, az, hogy huszonéves emberekkel találkozhat rendszeresen, mert ez mindig fantasztikus élmény, nagy ajándék. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az író folyamatos melléknévi igenév - Németh Gábor 60

...
Nagy

Így néz ki Németh Gábor dolgozószobája

...
Nagy

Németh Gábor: Maszek, avagy a Jóisten running backje [Képalá]

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!