Mit olvassunk az Ómagyar Mária-siralom helyett?

Mit olvassunk az Ómagyar Mária-siralom helyett?

Rostás Eni | 2017. március 24. |

(kép forrása)

Az iskola első négy évében az olvasás megszerettetése a valódi feladat. Ezért kell sokkal közelebb hozni a tananyagot a gyerekekhez. Kár, hogy magyar nyelven kevés ilyen mai szerző és irodalom van, de az biztos, hogy nem lehet a magyartanítást az Ómagyar Mária-siralommal kezdeni

- nyilatkozta az Indexnek Csépe Valéria, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. Ahhoz, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást, valóban közelebb kell vinni őket a tananyaghoz, és olyan dolgokat kell olvastatni velük, amikkel tudnak azonosulni. Jó példa erre a Harry Potter, amelynek tananyaggá tételét Csépe is bátran hangoztatja. De ha megvizsgáljuk az idézet harmadik mondatát, akkor láthatjuk, hogy van egy kis bökkenő.

Elsején becsöngetnek - Készüljünk kortárs és klasszikus mesékkel az iskolára!

Jövő héten több ezer elsős kezdi meg az iskolát, ami nemcsak nekik, hanem a szüleiknek is elég nagy változást jelent. A várakozást közös meséléssel lehet a legjobban eltölteni, a klasszikusok és az újak közül választottunk ki most hatot. Plusz még egyet, de azt ne adjuk a...

A magyartanítást természetesen nem lehet az Ómagyar Mária-siralommal kezdeni (és talán elő sem kéne venni addig, amíg a gyereknek nem megy gond nélkül az olvasás és a szövegértés), azt viszont elég bátor és felelőtlen dolog kijelenteni, hogy magyar nyelven kevés olyan mai szerző és irodalom volna, ami megszerettetheti a gyerekekkel az olvasás.

Girl power, azaz vagány lányok a gyerekirodalomban

Míg Grimméknél a királykisasszonyok a kastély legfelső tornyában pihegtek, a sanyarú sorsú lányok meg a hamuban válogatták a lencsét - és persze mindannyian kitartóan várták, hogy rájuk találjon végre az igaz szerelem -, addig a kortárs gyerekirodalom szerencsére már tele van talpraesett, vicces...

A titok nyitja ugyanis nem a kortárs Kincskereső kisködmön megtalálása, hanem a gyerekirodalom. Elég csak körülnézni a hazai piacon, és láthatjuk, hány olyan magyar gyerekkönyv van, ami empátiára tanít, segít a beilleszkedésben és a mindennapi problémákban, és emellett néha még baromi vicces is, ami alsó tagozatban nem elhanyagolható szempont. Tóth Krisztina, Dániel András, Elekes Dóra, Varró Dani, hogy csak pár  nevet említsünk, akinek a könyveit bátran be lehetne emelni a tananyagba. És akkor még nem is beszéltünk a magyarra fordított külföldi gyerekkönyvekről, amelyekből szinte már zavarba ejtően erős a kínálat. A miniszteribiztos-asszonynak első körben a Könyves magazin Gyerekkönyv-szekcióját ajánlanánk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.