Miss Marple 12 új történetben tér vissza

Miss Marple 12 új történetben tér vissza

Egy tucat új ügyben nyomoz Agatha Christie világhírű önjelölt nyomozója - egy angolul most megjelent kötetben ugyanis 12 szerző írt Miss Marple-nak új történetet.

ro | 2022. szeptember 16. |

Jane Marple figurája 1927-ben bukkant fel először a Tizenhárom rejtély című - amúgy tizenhárom történetet tartalmazó - kötet lapjain, és az első önálló regény, amelyben nyomozott, az 1930-as megjelenésű Gyilkosság a paplakban volt. Miss Marple összesen 12 regény és 20 novella főszereplője volt, karakterét részben Agatha Christie nagymamája, valamint a nagymamája barátnői inspirálták - bár az író szerint kitalált hőse sokkal fontoskodóbb és vénlányosabb volt, mint a valódi nagymamája.

Miss Marple alakját mindenesetre most 12 női szerző idézi meg: a Marple című válogatáskötetben megtalálhatók például a krimiíró Val McDermid, a történelmi regényeket jegyző Kate Mosse vagy a fantasy író Leigh Bardugo írásai. A kötet egyik szerzője, Dreda Say Mitchell feminista ikonnak nevezte Miss Marple-t, és olyan karakterként jellemezte, akin kicsit mindenki átnéz, mégis ő az, aki a végén túljár a többiek eszén.

-

Ez az első alkalom amúgy, hogy Christie-n kívül más is "hivatalos" Miss Marple-történetet írhatott - azaz olyat, amelyet a jogörökösök elismertek.

A szerzők szabad kezet kaptak, de bizonyos feltételeknek eleget kellett tenniük, így például ugyanabba a korba kellett tenniük a saját Miss Marple-jüket, mint amiben Agatha Christie mozgatta őt. Ezenkívül hagyatkozhattak olyan szereplőkre, akik a Marple-regényelben felbukkantak, Christie más regényeiből viszont nem emelhettek át karaktereket (így például egy Poirot-regény szereplőit nem írhatták bele a saját történetükbe).

12 új Miss Marple-sztori
Ford.: Katona Ágnes, Sipos Katalin, Molnár Eszter, Kada Júlia, Helikon, 2022, 416 oldal
-

A kötet októberben magyarul is megjelenik a Helikon Kiadó gondozásában.

Agatha Christie a mai napig rendkívül népszerű, nemcsak az olvasók, hanem a filmkészítők körében is: az év elején mutatták be a legújabb adaptációt, a Halál a Nílusont, a Miért nem szóltak Evansnek? című regényéből pedig nem más rendezett minisorozatot, mint Hugh Laurie. Hogy mi lehet sikerének a titka, azt ebben a cikkben próbáltuk megfejteni:

Mégis mitől akkora szám még mindig Agatha Christie?

Agatha Christie minden idők egyik legkelendőbb írója, a Harper Collins friss adatai szerint csak angolul több mint egymilliárd könyvét értékesítették (állítólag csak Shakespeare és a Biblia előzi meg), több mint 100 nyelvre lefordították. Életében 66 krimit írt, 6 más műfajú regényt, 24 színdarabot, és több mint 150 novellát. A BookRiot újságírója arra volt kíváncsi, mi lehet vajon sikerének a titka. Pontokba szedtük a legérdekesebb megállapításokat.

Tovább olvasok

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nézd meg az avantgárd Agatha Christie-adaptáció előzetesét!

Hercule Poirot szerepét Mácsai Pál vállalta.

...
Nagy

Agatha Christie rajongott a régészetért, és ez meg is látszik a regényein

Pár napon belül már a hazai mozik is vetítik a legújabb Agatha Christie-feldolgozást, a Halál a Nílusont. A regény megírásakor a szerzőt nagyban megihlették azok az egyiptomi utak és ásatások, amelyekre régész férjét kísérte el annak idején.

...
Hírek

Megpróbálták rekonstruálni Agatha Christie eltűnésének történetét

Talán soha senki sem fogja tudni, mi is történt pontosan, amikor Agatha Christie 11 napra eltűnt 1926 decemberében. Most viszont a bestsellerszerző, Marie Benedict megpróbálta rekonstruálni az eseményeket.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

...
Szórakozás

Az angyalok városa még az olyan dörzsölt detektíveknek is veszélyes, mint Philip Marlowe